Taken van een functioneel beheerder (2024)

Een functioneel beheerder speelt een belangrijke rol binnen steeds complexere organisaties. Binnen een organisatie bevinden zich vaak diverse informatiesystemen. Hij is verantwoordelijk voor het optimaal functioneren en de continuïteit van een of meer van die informatiesystemen. De functioneel beheerder is de praktijk vaak de duizendpoot tussen de gebruikers van informatiesystemen en de ICT-afdeling van een organisatie of de softwareleverancier.

Opleiding Functioneel Beheerder bij NHA

Als functioneel beheerder ben jij de spin in het web wat betreft informatiebeheer. Tijdens deze opleiding ga jij dan ook alles leren over dit interessante vakgebied. Door de praktische insteek weet jij je weg te vinden na het afronden van deze opleiding. -> meer informatie

Gebruiksbeheer

Een belangrijke taak voor een functioneel beheerder is het ondersteunen van gebruikers. Binnen een organisatie kunnen zich incidenten voordoen die verband houden met het informatiesysteem of met de informatievoorziening. Hij is dan verantwoordelijk voor het oplossen van die incidenten. Uiteraard volgt hij de voortgang van de afhandeling van die incidenten of klachten. Ook worden de incidenten door hem gedocumenteerd zodat hij snel inzicht heeft in terugkerende problemen. Tot het gebruiksbeheer behoort ook het toewijzen van gebruiksrechten binnen een organisatie. Daarnaast neemt de functioneel beheerder ook informatieverzoeken vanuit de organisatie in behandeling.

Functionaliteitenbeheer

De functioneel beheerder is ook verantwoordelijk voor het functionaliteitenbeheer. Hij stelt de functionele specificaties (requirements) op waaraan informatiesystemen binnen de organisatie moeten voldoen. Als er wijzigingen zijn aangebracht in een informatiesysteem laat hij een acceptatietest opstellen. Zo kan gemeten worden of de wijzigingen acceptabel zijn. Leveren de wijzigingen betere resultaten op? Kan de gebruiker er direct mee aan de slag? De functioneel beheerder is verantwoordelijk voor het uitvoeren en begeleiden van de acceptatietest. Na de acceptatie van de wijziging is de functioneel beheerder verantwoordelijk voor het voorbereiden van de daadwerkelijke uitrol (release) van de wijziging. Daarbij zorgt hij ervoor dat er een gebruikershandleiding is en dat de wijziging gecommuniceerd wordt naar de gebruikers van de applicatie. Ook verzorgt hij indien nodig directe ondersteuning op de werkvloer en trainingen aan nieuwe medewerkers.

Wijzigingsbeheer

Binnen organisaties kan, door wensen van gebruikers of door wetswijzigingen, een nieuwe behoefte aan informatie ontstaan. De wijzigingsbehoeften worden door de functioneel beheerder vastgelegd en beheerd. Vervolgens stelt hij vast wat de impact is van wijzigingen op de bedrijfsprocessen en de in de organisatie aanwezige informatiesystemen. Ook stelt hij vast welke wijzigingsvoorstellen het eerst moeten worden gerealiseerd. Regelmatig rapporteert hij over de stand van zaken. Welke wijzigingsverzoeken zijn bekend, welke wijzigingsverzoeken zijn op dit moment in behandeling en welke zijn inmiddels uitgevoerd.

Behoeftemanagement

De incidenten die verband houden met het informatiesysteem of met de informatievoorziening binnen een organisatie hebben altijd een bepaalde oorzaak. De functioneel beheerder probeert die oorzaak vast te stellen. Bovendien registreert hij de (mogelijke) hoofdoorzaak van de incidenten. Op die manier kan een herhaling van het incident hoogstwaarschijnlijk worden voorkomen.

Binnen de informatievoorziening kan er ook sprake zijn van potentiële problemen. Deze potentiële problemen maakt de functioneel beheerder kenbaar aan het management van zijn organisatie. In een organisatie kunnen er overigens ook informatiebehoeften zijn die door de gebruikers niet of nauwelijks worden onderkend. Het in kaart brengen en het proactief promoten van die informatiebehoeften behoort ook tot het takenpakket van de beheerder.

Aanbevolen boeken

Taken van een functioneel beheerder (2)

Agile Scrum Handboek

€ 29,38

Dit is een eenvoudige, gemakkelijk te begrijpen gids voor iedereen die het Agility concept en het Scrum framew..

Taken van een functioneel beheerder (2024)

FAQs

Taken van een functioneel beheerder? ›

wat is een functioneel beheerder? Een functioneel beheerder beheert de informatiesystemen van een bedrijf. Een informatiesysteem verzamelt data en gegevens van personen en spullen. Je bent dus verantwoordelijk voor het optimaal functioneren en de continuïteit van de IT in deze functie.

Wat is de rol van een functioneel beheerder? ›

wat is een functioneel beheerder? Een functioneel beheerder beheert de informatiesystemen van een bedrijf. Een informatiesysteem verzamelt data en gegevens van personen en spullen. Je bent dus verantwoordelijk voor het optimaal functioneren en de continuïteit van de IT in deze functie.

Wat is de taak van een beheerder? ›

De naam zegt het eigenlijk al: een beheerder is iemand die iets beheert of ergens zorg voor draagt, zoals een bewindvoerder. Een beheerder kan de eigenaar zijn van te beheren zaken of kan als tussenpersoon fungeren. Het beroep beheerder is een breed begrip, omdat 'beheer' betrekking kan hebben op uiteenlopende zaken.

Wat doet een functioneel beheerder niet? ›

De applicatiebeheerder beïnvloedt met zijn core-werkzaamheden eigenlijk altijd de werking van de applicatie: hij implementeert, verbetert en onderhoudt. De functioneel beheerder doet dit niet. Hij monitort, luistert, communiceert en faciliteert.

Hoeveel verdiend een functioneel beheerder? ›

Marktconform salaris Functioneel Beheerder per opleiding
#OpleidingsniveauGem. salaris p/m
1Universiteit€ 3.890
2HBO€ 3.635
3MBO€ 3.465
4LBO / VMBO€ 3.460

Wat heb je nodig als functioneel beheerder? ›

Voor deze functie heb je (op den duur) een BiSL-certificering nodig en soms ook ITIL of ASL. Met een mbo-diploma niveau 4 ga je meestal eerst aan de slag als systeembeheerder of applicatiebeheerder. Met werkervaring en een aanvullende opleiding functioneel beheer kan je vervolgens doorgroeien.

Hoe noem je functioneel beheer in het Engels? ›

The authorisations for employees for these different modules are regulated by the department of FAB (Functioneel Applicatiebeheer or Functional Management in English).

Hoe word je functioneel beheerder? ›

Je kunt bijvoorbeeld een hbo opleiding Bedrijfskundige Informatica of Technische Bedrijfskunde volgen voor een carrière als Functioneel Beheerder. Je kunt ook trainingen volgen om jouw kennis te vergroten op het gebied van een framework zoals Business Information Services Library.

Wat doet een Senior functioneel beheerder? ›

Analyseren van incidenten, problemen en verbeteringen in de systemen en processen. Beheren en optimaliseren van functionele specificaties van IT-systemen en applicaties. Vertalen van gebruikerswensen en -behoeften naar concrete functionele eisen en specificaties.

Wat verdient een Senior functioneel beheerder? ›

Salaris van een Functioneel Beheerder met diepgaande kennis van specifieke bedrijfsprocessen of technologie zoals bijvoorbeeld logistiek en financiën: Het salaris varieert van Junior Functioneel Applicatiebeheerder € 3.200 tot € 5.500 voor een senior Beheerder, soms met een 13de maand of bonus.

Waar valt functioneel beheer onder? ›

Functioneel beheer is een verantwoordelijkheidsdomein binnen de informatisering. Het beheert de informatievoorziening ten behoeve van een gebruikersorganisatie. Functioneel beheer wordt ook wel aangeduid met de term informatiebeheer of informatiemanagement.

Wat is het verschil tussen functioneel beheer en technisch beheer? ›

Functioneel beheer is een functionele rol waarbij het doel is om de processen van de applicatie optimaal te laten aansluiten bij de behoefte van de business. Technisch beheer is een volledig technische rol waar de focus ligt op het technisch welzijn van de IT waarop de applicatie draait.

Wat verdient een junior functioneel beheerder? ›

Ook is hij vaak verantwoordelijk voor het beheer van de bedrijfsinformatie. Het maandsalaris van een junior functioneel beheerder bedraagt in de sector industrie, logistiek en transport tussen de 1500 en 2250 euro bruto. Bij de (semi-)overheid varieert het brutosalaris tussen 2000 en 2750 euro.

Wat verdiend een CFO per maand? ›

Salarissen voor een CFO in Nederland

De gemiddelde aanvullende vergoeding voor een CFO in Nederland is € 7.890, waarbij het bereik uiteenloopt van € 3.780 tot € 12.000. Schattingen van salarissen zijn gebaseerd op 1288 salarissen die anoniem bij Glassdoor zijn ingediend door werknemers in Nederland met CFO als functie.

Wat is het salaris van een systeembeheerder? ›

Als fulltime systeembeheerder ga je gemiddeld tussen de 2.265 en 3.038 euro bruto per maand verdienen. Dat is 34.369 euro bruto per jaar.

Hoeveel verdiend een functioneel analist? ›

Salaris Functional Analyst

Een Functional Analyst in Nederland verdient gemiddeld € 3.280 bruto per maand. Salarissen variëren van € 2.790 (laag) tot € 3.775 (hoog).

Top Articles
What to do if you don’t get the pay rise you want | Michael Page
Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP)
Ach Credit Ftb Mct
Tvrj Daily Incarcerations Images
National Beef Paystub
Pinellas Fire Active Calls
Fajr Azan Time Today
Walmart Auto Care Centers Near Me
Schoology Fort Bend Isd
Mountain Goat Dinar
Union Corners Obgyn
Seat Number Usana Seating Chart With Rows
Bofa Drive Thru Near Me
Loss Payee And Lienholder Addresses And Contact Information Updated Daily Free List Bank Of America
韓國KBJ美女視頻-2021051021-ssefth1203-小野猫福利
781-866-8521
Craigslist Golf Clubs For Sale
Wilmington Pets Craigslist
Michelle_Barbelle
Why are we ticklish? Here’s what we know about our silliest defense mechanism.
Ltlv Las Vegas
mikroC PRO for PIC | Mikroe
Energy Healing Conference Utah
Max Tl Nails
Craigslist Lima Farm And Garden
Craigs List High Rockies
Scammer phone number lookup. How to check if a phone number is a scam
Morse Road Bmv Hours
Primerica Register
Park District Round Lake
Sallisaw Bin Store
John Philip Sousa and the Culture of Reassurance | Articles and Essays | The March King: John Philip Sousa | Digital Collections | Library of Congress
Big Lots Furniture Leasing
Brett Cooper Wikifeet
What Happened To Guy Yovan's Voice
Hampton Chronicle Hampton Iowa
Www.cvs/Otchs/Sunshinehealth
Onze zorg - BCM Ouderenzorg
201-654-6727
Craigslist Waldport Oregon
Al Sandling Golf Carts
Funny Walking Gif
Victoria Medlin Cause Of Death
Town Of Kearny Recycling Calendar
Skytils Mod
Stranded Alien Dawn Cave Dweller
1nsane (2000) - MobyGames
Topeka Pets Craigslist
Ixl Jobcorps
Williams Funeral Home Warrensburg Mo
Sheboygan Press Obit
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 6255

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.