Salaris en taken van een functioneel beheerder (2024)

Wat verdient een functioneel beheerder? Een antwoord op deze vraag kan niet direct worden gegeven. Het salaris varieert namelijk per niveau en per branche. De op deze pagina genoemde salarissen zijn daarom indicatief. Omdat de waardering van een functioneel beheerder per bedrijf verschilt kunnen de salarissen in de praktijk afwijken.

Junior Functioneel beheerder

Een junior functioneel beheerder is niet per se een jonge functioneel beheerder. Hij is een junior functioneel beheerder omdat hij minder dan drie jaar werkervaring heeft. Hij heeft een opleiding op MBO of MBO+ niveau. De junior functioneel beheerder is een goede gesprekpartner voor de gebruikers van de applicatie. Hij houdt zich vooral bezig met gebruikersondersteuning waaronder het oplossen van tweedelijns incidenten en het uitvoeren van (eenvoudige) wijzigingen. Ook is hij vaak verantwoordelijk voor het beheer van de bedrijfsinformatie.

Het maandsalaris van een junior functioneel beheerder bedraagt in de sector industrie, logistiek en transport tussen de 1500 en 2250 euro bruto. Bij de (semi-)overheid varieert het brutosalaris tussen 2000 en 2750 euro. De hoogste salarissen worden betaald in de bank- en verzekeringssector. Daar ligt het brutosalaris tussen de 2250 en 3000 euro.

Medior Functioneel beheerder

Een medior functioneel beheerder heeft 3 tot 6 jaar werkervaring. Hij heeft een werk- en denkniveau op HBO-niveau. Hij bezit in ieder geval het BiSL certificaat en heeft bijvoorbeeld de opleiding bedrijfskundige informatica gevolgd. Hij houdt zich vooral bezig met het uitvoeren van uitgebreide wijzigingen en de implementatie van updates van het informatiesysteem.

Het salaris van een medior functioneel beheerder bedraagt in de industrie en logistiek tussen de 2250 en 3350 bruto. Bij de (semi-)overheid varieert het brutosalaris tussen de 2750 en 3750 euro bruto. In de bank- en verzekeringssector bedraagt het brutosalaris tussen de 3000 en 4500 euro bruto.

Senior Functioneel beheerder

Een functioneel beheerder met meer dan 6 jaar werkervaring wordt een senior functioneel beheerder genoemd. Hij beschikt vaak over diverse relevante certificaten zoals BiSL, Prince II of TMap. Hij werkt op HBO+/WO niveau en hij heeft bijvoorbeeld een HBO opleiding bedrijfskundige informatica of de WO opleiding informatiekunde afgerond. Hij houdt zich vooral bezig complexe systeembrede wijzigingen en is aanspreekpunt en sparringpartner voor de gebruikersorganisatie.

Het salaris van een senior functioneel beheerder bedraagt in de industrie 3250 euro of meer. Bij de (semi)overheid bedraagt zijn salaris 3750 euro of meer. In de bank- en verzekeringssector bedraagt het brutosalaris 4500 euro of meer.

Arbeidsvoorwaarden

In de meeste personeelsadvertenties worden er doorgaans geen bedragen genoemd. Er wordt meestal gesproken over een marktconform salaris, passend bij de opleiding en ervaring.

Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren vaak een laptop en mobiele telefoon, een reiskostenvergoeding, studiemogelijkheden en de mogelijkheid tot deelname aan collectieve verzekeringen. Een leaseauto is zeer ongebruikelijk voor een functioneel beheerder omdat hij meestal op een vaste locatie werkt.

De drie niveaus van het BiSL framework

Het BiSL framework kent drie niveaus. De processen worden in dit framework beschreven op uitvoerend, sturend en richtinggevend niveau.

Op het uitvoerende niveau worden de uitvoerende of operationele processen beschreven. Dat zijn processen die zich bezighouden met het dagelijks gebruik van de informatievoorziening. Ook de gewenste aanpassingen in de informatievoorziening worden op dit niveau vormgegeven.

Op de sturende laag in het BiSL framework bevindt zich onder andere financieel management, behoeftemanagement en contract management. Sturende processen op dit niveau houden zich vooral bezig met de opbrengsten, de kosten ne de kwaliteit van de informatievoorziening binnen ene bedrijf. Op dit niveau worden ook de afspraken met de ICT-leverancier beheerd.

De langetermijnvisie op de informatievoorziening wordt beschreven op het richtinggevend niveau. Ook wordt op dat niveau bepaald hoe men de sturing van de informatievoorziening moet inrichten.

Voordelen van BiSL

  • Er is duidelijk inzicht in de kosten van applicaties
  • De ondersteuning aan gebruikers kan met BiSL worden verbeterd
  • Gebruikers weten waar ze terecht kunnen met hun vragen
  • De bouwer van het systeem weet wat van hem wordt gevraagd
  • Het systeem voldoet beter aan de verwachtingen
  • Er is beter inzicht in welke wijzigingen er zijn gepland en wanneer die wijzigingen worden doorgevoerd
  • Omdat de hele organisatie bij het wijzigingsproces wordt betrokken, neemt de weerstand tegen wijzigingen af

Aanbevolen boeken

Salaris en taken van een functioneel beheerder (3)

Kennismaken met Lean

€ 24,95

Lean: een razend succesvol managementsysteem waarbij de klant centraal staat. Lean vindt veel navolging in all..

Salaris en taken van een functioneel beheerder (2024)

FAQs

Salaris en taken van een functioneel beheerder? ›

Het functioneel beheerder

beheerder
Wat is een leidinggevende? Een leidinggevende is natuurlijk iemand die leidinggeeft. In deze functie zorg je ervoor dat een groep medewerkers goed (samen)werkt en werk aflevert dat aan de verwachtingen van de organisatie voldoet. Zo worden doelstellingen behaald.
https://career.jobbird.com › management › leidinggevende
salaris start in 2024 rond de € 2.350 bruto per maand. Dit loopt al snel op als je meer ervaring opdoet en eventueel meer verantwoordelijkheden krijgt. Het salaris van een functioneel beheerder ligt maximaal rond de € 5.000 bruto per maand.

Wat verdient een functioneel beheerder? ›

Het salaris van een medior functioneel beheerder bedraagt in de industrie en logistiek tussen de 2250 en 3350 bruto. Bij de (semi-)overheid varieert het brutosalaris tussen de 2750 en 3750 euro bruto. In de bank- en verzekeringssector bedraagt het brutosalaris tussen de 3000 en 4500 euro bruto.

Wat zijn de taken van functioneel beheer? ›

Bedrijfsprocessen vaststellen en de impact van aanpassingen analyseren en uitrollen. Het vertalen van wensen naar concrete opdrachten voor applicatiebeheer / leveranciers. Functionele specificaties en requirements opstellen. Acceptatietesten uitvoeren.

Wat doet een Senior functioneel beheerder? ›

Senior functioneel beheerders buigen zich over systeembrede aanpassingen met grote impact. Vervolgens neem je de implementatie onder je hoede. Ook adviseer je over tijdlijnen en kosten. De senior heeft vaak certificaten als BiSL, Prince II en TMap in bezit.

Wat doet een IT functioneel beheerder? ›

Een functioneel beheerder is verantwoordelijk voor de werking van een of meerdere informatiesystemen binnen een organisatie. Je werkt op de grens tussen Business en IT. In de praktijk houdt dit in dat je verantwoordelijk bent voor de functionaliteit van de applicaties die binnen het bedrijf in gebruik zijn.

Wat doet een functioneel beheerder niet? ›

De applicatiebeheerder beïnvloedt met zijn core-werkzaamheden eigenlijk altijd de werking van de applicatie: hij implementeert, verbetert en onderhoudt. De functioneel beheerder doet dit niet. Hij monitort, luistert, communiceert en faciliteert. Technische kennis is beperkt nodig.

Welke opleiding voor functioneel beheer? ›

Met een hbo- of wo-diploma in informatica, informatiemanagement of IT & business kan je meteen uit de studiebanken solliciteren op een functie als functioneel beheerder. Heb je een ander diploma, dan zijn er specifieke opleidingen functioneel beheer om je kennis en kunde te vergroten.

Wat is het verschil tussen technisch en functioneel applicatie beheer? ›

Functioneel beheer is een functionele rol waarbij het doel is om de processen van de applicatie optimaal te laten aansluiten bij de behoefte van de business. Technisch beheer is een volledig technische rol waar de focus ligt op het technisch welzijn van de IT waarop de applicatie draait.

Wat zijn de kernprocessen van functioneel beheer? ›

Kernprocessen van functioneel beheer
  • Taken en rollen binnen functioneel beheer.
  • Verantwoordelijkheden functioneel beheer.
  • Uitvoering kernprocessen: gebruiks- en functionaliteitenbeheer.
  • Uitvoering wijzigingenbeheer en transitie.
  • Schakelfunctie op uitvoerend niveau tussen gebruikersorganisatie en IT-dienstverlening.

Wat is de taak van een beheerder? ›

De naam zegt het eigenlijk al: een beheerder is iemand die iets beheert of ergens zorg voor draagt, zoals een bewindvoerder. Een beheerder kan de eigenaar zijn van te beheren zaken of kan als tussenpersoon fungeren. Het beroep beheerder is een breed begrip, omdat 'beheer' betrekking kan hebben op uiteenlopende zaken.

Wat verdien je als beheerder? ›

Ontdek het gemiddelde salaris als Beheerder

Het gemiddelde beheerder salaris in Nederland is € 44.622 per jaar of € 22,88 per uur. De aanvangsposities beginnen vanaf € 38.572 per jaar, maar meer ervaren werknemers verdienen tot € 53.928 per jaar.

Wat verdient een senior administrateur? ›

Salaris Administrateur per carrièreniveau
#CarrièreniveauGem. salaris p/m
1Junior€ 3.075
2Medior€ 3.180
3Senior€ 3.275

Wat doet een junior functioneel beheerder? ›

Als junior functioneel beheerder ontwikkel en waarborg je een bruikbare werking van onze informatiesystemen en applicaties. Je bent medeverantwoordelijk voor het bieden van ondersteuning aan gebruikers en het uitvoeren en beheren van configuraties. Met jouw expertise draag je bij aan soepel lopende bedrijfsprocessen.

Wat moet je als functioneel beheerder kunnen? ›

Als functioneel beheerder ben je verantwoordelijk voor:
  • optimaal functioneren van informatiesystemen.
  • de veiligheid van de data en gegevens.
  • de continuïteit van informatiesystemen en IT.
  • problemen oplossen die zich voordoen bij het informatiesysteem of informatievoorziening.

Wat is het verschil tussen functioneel beheer en applicatiebeheer? ›

Functioneel beheerders werken nauw samen met gebruikers en zijn gericht op het optimaliseren van de informatiesystemen voor de bedrijfsprocessen, terwijl applicatiebeheerders voornamelijk technisch gericht zijn en verantwoordelijk zijn voor het beheren van de applicaties en software.

Hoeveel verdient een IT beheerder? ›

Gemiddeld ligt het salaris van een IT-beheerder tussen € 2.500 en € 5.000 per maand. Bij Working Talent bieden we maatwerk IT-traineeships aan waarbij je de kans krijgt om te groeien naar een rol als ICT beheerder. Als IT trainee bij Working Talent verdien je een aanvangssalaris van €3000 per maand.

Wat is het salaris van een Administrateur? ›

Het gemiddelde salaris van een Administrateur in Nederland in 2024 is € 3.549 bruto per maand, waarbij de ondergrens ligt bij € 3.357 en de bovengrens bij € 3.741. Lees meer over de salarisontwikkeling, bij welk bedrijf en in welke stad je het meeste loon krijgt en of omscholen tot Administrateur de moeite waard is.

Wat is het salaris van een systeembeheerder? ›

Als fulltime systeembeheerder ga je gemiddeld tussen de 2.265 en 3.038 euro bruto per maand verdienen. Dat is 34.369 euro bruto per jaar.

Hoeveel verdiend een functioneel analist? ›

Een Functional Analyst in Nederland verdient gemiddeld € 3.285 bruto per maand. Salarissen variëren van € 2.795 (laag) tot € 3.780 (hoog).

Top Articles
How to Identify the Relationship Between SWOT & Value Chain
Jira Cloud vs. Server: main differences 2022
The Hague (Netherlands) weather
Romans 2 Esv
Walmart Takes on Abercrombie with Relaunch of No Boundaries
Sso.prodigygame/Game/Login
Societal Spirit Crossword Clue
What I did for an A, by sena1989
Premier Tattoo Company Westland Services
Nascar Starting Lineup For Sunday Race
Personapay/Glens Falls Hospital
Ilcc Number Lookup
Walb Game Forecast
Dlnet Deltanet
Band Of Loyalty 5E
Did Epstein Email Elon Musk About Kung Fu Practice with Maxwell?
What Does Recharge Mean In Mcgraw Hill Connect
Hocus Pocus Showtimes Near Harkins Theatres Yuma Palms 14
GINGERBREAD GIFTBOX / GINGER BREAD GIFT BOX - [Grand Piece Online... | ID 217750802 | PlayerAuctions
Theophylline: MedlinePlus Drug Information
Visiting Truist Park: This Is What You Need to Know
Sams Gas Price San Bernardino
2 white supremacists tried to spark race war by soliciting murder and hate crimes on Telegram, feds say
Wenig Kooperation mit AfD auf kommunaler Ebene in Ostdeutschland
24 Hour Liquor Store Brooklyn
5 Things You Didn’t Know About Your Belly Button
Busty Hot Stepmom
The Cure Average Setlist
Places 1 Hour Away From Me
Estate Sales Net Grand Rapids
Allied Universal Jobs Hiring
United Tool Rentals Near Me
Please Help Me: What to Do When You Need Help
Marketplace Palm Coast
Sustainability Foundations Everfi Answers
Community near Panama City Beach, FL 32413 - craigslist
CUE: Cards, The Universe and Everything: Game Guide and Info - Comics And Memes
Dylan Gene Minkow
Depew Garbage Schedule 2023
Excel Module 4 Sam End Of Module Project 2
Canada Life Insurance Comparison Ivari Vs Sun Life
The Largest Banks - ​​How to Transfer Money With Only Card Number and CVV (2024)
Donkey Weenus
MERRY AND MARRIED MERRY & MARRIED MERRY + MARRIED MERRY E MARRIED MERRY ; MARRIED MERRY, MARRIED MERRY - MARRIED Trademark Application of Nexus Integrity Group - Serial Number 98485054 :: Justia Trademarks
Find Deals And Listings on Craigslist Houston Today
Nearest Five Below To My Location
Linkedin.comnk
Ncqa Report Cards
Maewing Saddle Command
Livingston Parish Detention Center, LA Inmate Search: Roster & Mugshots
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 6361

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.