Het verschil tussen applicatiebeheer en functioneel beheer? (2024)

Applicatiebeheer vs. functioneel beheer: een grijs gebied?

Profource is marktleider in Nederland op het gebied van Oracle- en Netsuite. Deze applicaties, bij onze opdrachtgevers geoptimaliseerd door onze eigen implementatieconsultants, bewaken een efficiënte invulling van bedrijfsprocessen. Elke organisatie heeft IT-software nodig om deze processen efficiënt en meetbaar in te richten. Vanuit het perspectief van kwaliteitsmanagement zijn dergelijke tools dus onmisbaar. De kracht van Oracle zit in de mogelijkheid om vanuit één bedrijfsbreed datamodel alle processen (binnen grote én kleine organisaties) aan elkaar te koppelen. Met de Oracle Cloud-applicatie is tegenwoordig nog veel meer mogelijk voor bedrijven. In deze blog gaan we dieper in op de professionals achter deze programma’s: de applicatiebeheerder en functioneel beheerder.

Het verschil tussen applicatiebeheer en functioneel beheer? (1)

Traditioneel vs. wendbaar

In de praktijk bestaat namelijk nog wel eens onduidelijkheid over deze rollen: de invulling, maar ook de onderscheidende en toegevoegde waarde van beide. Voordat we uitleggen wat deze beheerders doen is het goed om een raamwerk te schetsen waarmee we ons verhaal in de juiste context plaatsen. We onderscheiden het traditionele model, waarin functioneel beheer en applicatiebeheer twee duidelijk verschillende rollen zijn. En wat we noemen het wendbare of agile-model.

Wat is applicatiebeheer?

Spreken we over het verschil tussen applicatiebeheer en functioneel beheer in traditionele vorm, dan is de applicatiebeheerder de technicus die ervoor zorgt dat systemen goed beheerd en onderhouden blijven. Bedrijfsprocessen en -doelen veranderen voortdurend. Als applicatiebeheerder zorg je ervoor dat de applicatie mee-ontwikkelt met de trends binnen de organisatie, maar ook breder met de laatste trends en mogelijkheden op IT-gebied. Je voorziet in de veranderbehoeften vanuit de business door nieuwe functionaliteiten te configureren, nog voordat de eindgebruikers weten dat iets mogelijk is. De applicatiebeheerder zit vaak (gecentraliseerd) op de IT-afdeling.

Wat is functioneel beheer?

Functioneel beheer is ontstaan uit een behoefte vanuit de business. De applicatiebeheerder configureert en onderhoudt de ‘set-up’ van de applicatie. In de praktijk bleek binnen veel organisaties behoefte aan een profiel dat dichter op de operatie zit. Het resultaat: de functioneel beheerder. Minder technisch aangelegd, met meer vaardigheden op het gebied van communicatie en presentatie. De functioneel beheerder richt zich primair op het gebruikersgemak, en beïnvloedt in principe niet zelfstandig de werking van systemen. De functioneel beheerder zorgt er vooral voor dat de users de juiste informatie, mogelijkheden en bevoegdheden hebben qua functionaliteit van de applicatie. Andersom monitort de functioneel beheerder ongevraagd of de applicatie nog wel alles doet wat de business nodig heeft. Op technisch vlak schakelt hij de specialist in, de applicatiebeheerder. De functioneel beheerder zit vaak (gedecentraliseerd) tussen de gebruikers.

Verschil applicatiebeheer en functioneel beheer: traditioneel model

Er is dus een duidelijk verschil tussen de applicatiebeheerder en functioneel beheerder, traditioneel bekeken. De applicatiebeheerder beïnvloedt met zijn core-werkzaamheden eigenlijk altijd de werking van de applicatie: hij implementeert, verbetert en onderhoudt. De functioneel beheerder doet dit niet. Hij monitort, luistert, communiceert en faciliteert. Technische kennis is beperkt nodig.

Verschil applicatiebeheer en functioneel beheer: de praktijk

Niet bij elke organisatie bestaat een dergelijke strikte scheiding tussen functioneel beheer en applicatiebeheer. In de praktijk zien we vaak de functioneel applicatiebeheerder. Afhankelijk van grootte van de organisatie, complexiteit van processen en bedrijfscultuur treden beheerders op als technicus én als aanspreekpunt voor de user of key-user vanuit de business. Recente ontwikkelingen – bijvoorbeeld de toename in het aantal bedrijven dat overstapt op de veiligere en snellere cloudservice voor applicaties (vis-a-vis de on-premise mogelijkheid), en de toenemende gebruiksvriendelijkheid van applicaties – lijken het traditionele model en de noodzaak van strikt functioneel beheer verder af te slijten.

De technisch applicatiebeheerder en functioneel beheerder: endangered species?

Betekent het met de perfectionering en simplificatie van applicaties en de mogelijkheden van cloud computing dat de generalist – die enige kennis heeft van de applicatie en enige kennis van de business – op den duur verdwijnt ten faveure van de specialist? Andersom zou je je ook kunnen afvragen of de technisch applicatiebeheerder juist gaat verdwijnen. Door de mogelijkheid van bijvoorbeeld de Oracle Cloud en Software as a Service (SaaS) is de specialist voor on premise applicatiebeheer misschien ook wel overbodig, toch?

De versatilist als grijs antwoord

Wat ons betreft zou elke professional die actief is op het gebied van applicatiebeheer ernaar moeten streven versatilist te zijn. Een beheerder met de technische kennis van de specialist, de people skills van een functioneel beheerder en kennis van de bedrijfsprocessen. De mogelijkheden van cloud computing, hoewel qua security vaak onterecht ‘eng’ bevonden door grote organisaties, bieden daartoe ook de ruimte.

Goed applicatiebeheer draait om ervaring en common sense!

Zoals de praktijk nu al uitwijst is de realiteit noch zwart, noch wit, noch grijs. De invulling van de rollen van functioneel beheerder en applicatiebeheerder verschilt en verschuift voortdurend, afhankelijk van organisatie, persoonlijke interesse en marktontwikkelingen. Het belangrijkste om te onthouden is dat je als beheerder in de IT gebaat bent bij wendbaarheid. Durven afwijken van de BiSL-richtlijnen als de situatie daar om vraagt. En ervaring durven combineren met common sense. Dat is in ieder geval hoe we werken bij Profource!

Het verschil tussen applicatiebeheer en functioneel beheer? (2)

Deze blog is geschreven in samenwerking met Cor van Dongen,Manager Application Support bij Profource.

Bekijk de vacature Applicatie Beheerder
Het verschil tussen applicatiebeheer en functioneel beheer? (2024)

FAQs

Het verschil tussen applicatiebeheer en functioneel beheer? ›

Functioneel beheer is meer gericht op het analyseren en verbeteren van bedrijfsprocessen, terwijl applicatiebeheer meer gericht is op het beheren van de technische infrastructuur en het oplossen van technische problemen.

Wat is het verschil tussen een functioneel beheerder en een applicatiebeheerder? ›

De applicatiebeheerder beïnvloedt met zijn core-werkzaamheden eigenlijk altijd de werking van de applicatie: hij implementeert, verbetert en onderhoudt. De functioneel beheerder doet dit niet. Hij monitort, luistert, communiceert en faciliteert. Technische kennis is beperkt nodig.

Wat valt er onder applicatiebeheer? ›

Over het algemeen zijn applicatiebeheerders IT professionals. Zij bekijken bijvoorbeeld welke applicaties er nodig zijn om bedrijfsactiviteiten te optimaliseren en voeren controlediensten uit. Ook houdt een applicatiebeheerder toezicht op de installatie, upgrading en het onderhoud van de software.

Wat valt er onder functioneel beheer? ›

Als functioneel beheerder ben je verantwoordelijk voor het beheer van de applicatie en bewaakt de functionaliteiten. Je werkt als schakel tussen verschillende afdelingen en je probeert het operationele en tactische niveau dichter bij elkaar te brengen.

Wat is een functioneel applicatiebeheerder? ›

Als functioneel applicatiebeheerder ben je verantwoordelijk voor het functioneren van (bedrijfs)applicaties. Dit houdt in dat je de applicaties regelmatig controleert en waar nodig onderhoud verricht. Denk bijvoorbeeld aan updates of aanpassingen van de configuratie.

Hoeveel verdiend een applicatiebeheerder? ›

Een Applicatiebeheerder in Nederland verdient gemiddeld € 3.735 bruto per maand. Salarissen variëren van € 3.175 (laag) tot € 4.300 (hoog).

Hoeveel verdiend een functioneel beheerder? ›

Als startende functioneel beheer verdien je tussen de € 2.500,- en € 3.500,-. Medior professionals mogen rekenen op € 3.500,- tot € 4.500,-. Ervaren functioneel beheerders ontvangen € 4.500,- tot € 5.500,-.

Wat wordt bedoeld met applicatiebeheer? ›

Toepassingsbeheer (AM) is het levenscyclusproces voor softwaretoepassingen. Het omvat de werking van een toepassing, het onderhoud ervan, versiebeheer en upgrades van begin tot eind .

Welke opleiding heb je nodig voor applicatiebeheerder? ›

Een hbo- of wo-opleiding in informatica, informatiekunde of ICT geeft je rechtstreeks kans op functies zoals functioneel beheerder, system engineer, cloud engineer of informatiemanager. Daarnaast heb je vaak ook certificeringen nodig zoals BiSL, ASL en ITIL.

Wat is het verschil tussen functioneel beheer en technisch beheer? ›

Functioneel beheer is een functionele rol waarbij het doel is om de processen van de applicatie optimaal te laten aansluiten bij de behoefte van de business. Technisch beheer is een volledig technische rol waar de focus ligt op het technisch welzijn van de IT waarop de applicatie draait.

Is functioneel beheer moeilijk? ›

De inhoud van de werkzaamheden is heel divers, van het uittekenen en implementeren van processen, het oplossen van incidenten, schrijven van handleidingen en ondersteunen van gebruikers tot het begeleiden van migratietrajecten. Het werk van een functioneel beheerder is moeilijk in één plaatje te passen.

Welke opleiding voor functioneel beheerder? ›

Je kunt bij een reguliere onderwijsinstelling kijken naar een opleiding bedrijfskundige informatica (HBO) of informatiekunde (WO). Daarnaast zijn er veel bedrijven die een opleiding tot functioneel beheerder aanbieden.

Wat zijn de kernprocessen van functioneel beheer? ›

Wat zijn de taken van een Functioneel Beheerder?
  • Algemeen beheer van de applicatie en het uitvoeren van preventieve werkzaamheden.
  • Afstemmen van de applicatieprocessen op de business processen.
  • Contact met de developers / software leveranciers voor overleg van software aanpassingen of nieuwe functionaliteiten.

Wat is het verschil tussen applicatiebeheer en functioneel beheer? ›

Functioneel beheer is meer gericht op het analyseren en verbeteren van bedrijfsprocessen, terwijl applicatiebeheer meer gericht is op het beheren van de technische infrastructuur en het oplossen van technische problemen.

Hoe word je applicatiebeheerder? ›

Er bestaat een mbo-opleiding tot applicatiebeheerder. Alleen worden er voor veel functies een hbo-opleiding gevraagd. De hbo-opleidingen informatiekunde en business & IT management bieden een goede basis om aan de slag te gaan als applicatiebeheerder.

Wat is applicatie Manager? ›

Een Applicatiebeheerder zorgt ervoor dat bepaalde applicaties operationeel, makkelijk te gebruiken zijn en goed onderhouden worden, zodat de gebruiker tevreden is en blijft met de applicatie. Een zeer belangrijke onderdeel binnen deze functie is het communiceren met gebruikers en het anticiperen op problemen.

Wat doet functioneel beheerder AFAS? ›

De rol van een functioneel beheerder binnen AFAS. De functioneel beheerder heeft binnen de software van AFAS een belangrijke positie. Functioneel beheerders zijn verantwoordelijk voor het onderhouden van alle financiële en HR-processen binnen de organisatie en zorgen ervoor dat deze soepel verlopen.

Top Articles
The Top 6 Challenges College Students Face
Supply Chain Efficiency: Process Improvement Solutions & Examples
Joanna Gaines Coleslaw
Min Player Speed Threshold Madden 22
Yanina Molina Tv
Basis Phoenix Primary Calendar
Craigslist Carmel Cars For Sale By Owner
15 Universal Studios Hollywood Tips You NEED To Read (2023)
Washington Food Handlers Card Test Answers
Second Chance Apartments In Alexandria Va
Azpeople Self Service
Dawat Restaurant Novi
Skyrim Isabelle
Standard Page Field
Stephanie Palomares Obituary
Drago Funeral Home & Cremation Services - Astoria - New York - Funeral Homes | Tribute Archive
Jimmy John's Order Delivery
Stoughton Commuter Rail Schedule
Craigslist Akron Canton Ohio
Cookie Clicker Advanced Method Unblocked
Hca Scheduler Login
Peoplesoft Oracle Americold Login
Kays.candyworld
Bible Gateway passage: John 6 - New International Version
Xsammybearxox
Rubfinder
Zuercher Portal Inmates Clinton Iowa
Dashmart Bloomington
Hardage Giddens Chapel Hills Obituaries
Modesto Rainfall 2022
Standard Page Field
Mannat Indian Grocers
Bee & Willow™ 31-Piece LED Tea … curated on LTK
Chase Bank Operating Hours
Master of Science in Data Science | Merrimack Online Programs
Chuckwalla relative / THU 4-4-24 / Gave a red card, informally / Derby participants in July / Game show host John Michael / Mission involving Spirit and Opportunity, in brief / What Scott Joplin might yell after a spill? / Kind of candle at a wedding cere
When His Eyes Opened Chapter 3096
Johnny's Bar & Grill Wesley Menu
B&B Auto Salvage Okc
Ewing Irrigation Prd
Gasprijs Nederland: per m3 in 2024 en de actuele gasprijzen
Syracuse Cars And Trucks Craigslist
Holly Holm Camel Toe
Samanthaschwartz Fapello
Td Bank Hours Weekend
Find your Routing Number (ABA) Transit Number - Wise
Two ways to avoid the DMV credit card surcharge: Roadshow
How Much Is Gas At Flying J
Ixl Jobcorps
R/Clashroyale
Find The Markers Microwave Code
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated:

Views: 6169

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.