Systeembeheerder: je salaris, takenpakket, opleiding, vacatures (2024)

Als systeembeheerder ben je de vaak de redder in nood voor je collega’s. Ligt de mailserver eruit, of werkt het internet niet? Dan schiet jij te hulp. Met jouw uitgebreide computerkennis zorg je ervoor dat iedereen in een mum van tijd weer aan het werk kan. Wat kan je verwachten als je gaat werken als systeembeheerder? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als systeembeheerder

  • updaten van software en systemen: als systeembeheerder zorg je ervoor dat de software van jouw bedrijf altijd in topvorm verkeert. Je downloadt en installeert daarom de laatste updates. Zo maak je de digitale werkomgeving van je bedrijf zo efficiënt mogelijk

  • je medewerkers helpen met ict-problemen: als systeembeheerder ben je het eerste aanspreekpunt voor collega’s met ICT-problemen of -vragen. Jij ziet snel wat er aan de hand is en verhelpt het probleem, zodat je collega’s gauw weer aan het werk kunnen

  • advies geven over ict-zaken: niet alleen je collega’s komen met vragen naar je toe, ook het management klopt wel eens bij jou aan voor advies. Als systeembeheerder weet jij natuurlijk precies te vertellen waar het systeem nog verbetering nodig heeft

  • beschermen van gegevens en het netwerk: als systeembeheerder ben je verantwoordelijk voor de netwerkbeveiliging en firewalls. Jij installeert de juiste software en zorgt ervoor dat je gegevens en servers van je bedrijf achter slot en grendel zitten

  • voorkomen en verhelpen van storingen: storingen zijn de grote vijand van een systeembeheerder. Jij anticipeert zo goed mogelijk om storingen te voorkomen, en verhelpt storingen op een snelle manier wanneer ze zich toch voordoen

wie zijn je collega’s?

Als systeembeheerder kom je meestal terecht op de ICT-afdeling van een bedrijf. Hier zit je samen met front-end developers, informatie-analisten en andere systeembeheerders. Met deze collega’s bespreek je de laatste ontwikkelingen in jullie vakgebied, en spar je over hoe je de systemen en netwerken van je bedrijf beter kan maken. Daarnaast help je andere collega’s zoals receptionisten en administratief medewerkers wanneer ze een probleem hebben.

je werkplek bepaal je zelf

Van scholen tot banken en van fabrieken tot overheidsorganisaties: allemaal hebben ze systeembeheerders in dienst. En steeds meer bedrijver gaan digitaal te werk, dus de behoefte aan systeembeheerders blijft maar groeien. Genoeg om uit te kiezen dus. Waar jij als systeembeheerder aan de slag gaat? Dat ligt er maar net aan waar je interesses liggen!

leuke bedrijven om te werken als systeembeheerder

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

  • gemeenten nederland: wil jij met jouw informaticakennis een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van jouw gemeente? Ga dan aan de slag als systeembeheerder bij gemeenten Nederland!

  • aegon: deze grote verzekeraar van Nederlandse bodem is altijd op zoek naar computervirtuozen om het team te versterken. Lijkt het jou wel wat om mensen te helpen met levensverzekeringen en pensioenen? Word dan systeembeheerder bij Aegon

  • defensie: wil jij vanachter je toetsenbord helpen de wereld een veiligere plek te maken? Ga dan aan het werk als systeembeheerder bij defensie!

  • ziggo: ga aan het werk bij dé aanbieder op het gebied van tv, internet en bellen. Bij Ziggo zijn ze altijd op zoek naar goede systeembeheerders

de werktijden van een systeembeheerder

Als systeembeheerder werk je meestal tijdens de kantooruren. Dat betekent dat je in de ochtend tussen acht en negen uur begint, en rond een uur of vijf weer naar huis gaat. Voor late avonddiensten en weekendshifts hoef je dus niet bang te zijn.

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Systeembeheerder: je salaris, takenpakket, opleiding, vacatures (2024)

FAQs

Welke opleiding heb je nodig voor systeembeheer? ›

Er zijn verschillende manieren waarop je systeembeheerder kan worden. Kies bijvoorbeeld voor een hbo-bachelor informatica. Na deze opleiding ben je goed voorbereid om als systeembeheerder aan de slag te gaan. Ook met een mbo-opleiding kan je gaan werken als systeembeheerder.

Wat verdien je als systeembeheerder? ›

Marktconform salaris Systeembeheerder per opleiding
#OpleidingsniveauGem. salaris p/m
1Universiteit€ 3.845
2HBO€ 3.480
3MBO€ 3.335
4LBO / VMBO€ 2.615

Wat zijn de taken van een systeembeheerder? ›

Een systeembeheerder is een ICT-specialist die verantwoordelijkheid draagt voor het beheer en onderhoud van de ICT-omgeving binnen een organisatie. Met zijn expertise zorgt hij ervoor dat alle computersystemen en netwerken op de beste manier gebruikt kunnen worden.

Hoeveel verdien je als ICT beheerder? ›

Salaris ICT Beheerder per carrièreniveau
#CarrièreniveauGem. salaris p/m
1Junior€ 3.400
2Medior€ 3.415
3Senior€ 3.490

Wat verdient een system administrator? ›

Salarissen voor een Systems Administrator in Nederland

Het gemiddelde salaris voor een Systems Administrator in Nederland is € 3.677 per maand. De gemiddelde aanvullende vergoeding voor een Systems Administrator in Nederland is € 227, waarbij het bereik uiteenloopt van € 121 tot € 708.

Hoe lang duurt opleiding software engineer? ›

De opleiding duurt drie tot vier jaar. Samen met jou bepalen we je route. Je bent welkom op de opleiding Software developer met één van deze bewijzen: Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, Gemengde en Theoretische Leerweg.

Wat is de meest betaalde ICT baan? ›

Een greep uit de best betaalde ICT banen: IT-Manager (€8.000) IT Projectmanager (€7.000) Database analist (€7.000)

Wat kost een systeembeheerder per uur? ›

Onderhandelen kan dus ook een onderdeel vormen van je keuze voor een geschikte freelance systeembeheerder. Maar reken gemiddeld op een tarief van zo tussen de € 70 en de € 90 per uur, exclusief btw.

Wat verdien je als ICT manager? ›

Het gemiddelde salaris van een Ict Manager in Nederland in 2024 is € 5.018 bruto per maand, waarbij de ondergrens ligt bij € 4.291 en de bovengrens bij € 5.746. Lees meer over de salarisontwikkeling, bij welk bedrijf en in welke stad je het meeste loon krijgt en of omscholen tot Ict Manager de moeite waard is.

Is er veel werk in de ICT? ›

Het aantal openstaande vacatures voor ICT'ers was in het derde kwartaal van 2023 20% minder dan het jaar ervoor. Het aantal ICT'ers in de WW is ondanks de toename van het afgelopen jaar nog steeds kleiner dan in 2019 en 2020. Hoewel het aantal WW' ers met een ICT-beroep stijgt, blijft de krapte op de arbeidsmarkt.

Hoe word je een ICT manager? ›

Hoe word je ICT manager?
  1. ICT (hbo);
  2. Business IT & Management (hbo);
  3. Informatica (hbo, wo);
  4. Technische Informatica (hbo, wo);
  5. Business Information Technology (wo);
  6. Computer Science (wo);
  7. Data Science (wo);
  8. Informatiekunde (wo).

Welke banen zijn er in de ICT? ›

Dit zijn de acht hotste ICT-banen:
  • software developer.
  • front-end developer.
  • systeembeheerder.
  • embedded software engineer.
  • functioneel beheerder.
  • applicatiebeheerder.
  • informatie-analist.
  • business analist.

Wat zijn de best betaalde beroepen? ›

De top 10 best betaalde banen in Nederland van 2024!
  1. Onderzoeker Klinische Chemie. Je zult niet snel iemand tegenkomen met deze functie, maar dit is niet zomaar. ...
  2. Piloot. ...
  3. Commercieel directeur. ...
  4. Accountant. ...
  5. Neurochirurg. ...
  6. Dermatoloog. ...
  7. Burgemeester. ...
  8. Bedrijfsjurist.
Feb 28, 2024

Hoeveel verdient een HBO ICT er? ›

Salaris en inkomen

Na je opleiding start je op ongeveer 3053 euro bruto*. Na 5 jaar verdien je ongeveer 4050 euro bruto per maand. Per uur is dat omgerekend 23,41 euro bruto. Het loon bij deze opleiding is ongeveer 912 euro meer t.o.v. het gemiddelde van alle HBO opleidingen.

Wat verdien je met een HBO diploma? ›

Wanneer je een hbo-opleiding hebt afgerond kun je als starter op de arbeidsmarkt per maand gemiddeld rekenen op € 2.300,00. Het gemiddelde startsalaris na WO ligt rond de € 2.700,00 per maand. Heb je een mbo-4 opleiding afgerond dan ligt het startsalaris tussen de €1.500,00 en €1.800,00 per maand.

Welke certificaten heb je nodig voor systeembeheerder? ›

Niet alleen een diploma en werkervaring is belangrijk bij het doorgroeien naar een systeembeheerder, maar certificaten behalen kunnen ook daarbij helpen. Bekende voorbeelden zijn: Microsoft certificering: MSCA en MCSE. Linux certificeringen: GCUX, RHCE en COMPTIA.

Wat voor opleiding heb je nodig voor software developer? ›

Om als software engineer aan de slag te kunnen, heb je in ieder geval een mbo-diploma nodig in de richting van ICT of Informatica. Natuurlijk kun je ook Software Development, Informatica of ICT op het hbo doen. Daarnaast is het belangrijk dat je programmeertalen zoals C++, Java, .

Welke opleiding heb je nodig om programmeur te worden? ›

Je kunt o.a. kiezen uit de volgende opleidingen:
  • Mbo niveau 4 Software programmeur (bol of bbl)
  • Associate degree Software ontwikkelaar (hbo)
  • Hbo Software development.
  • Hbo Software engineering.
  • Hbo Front end design & development.

Welke opleiding moet je volgen om programmeur te worden? ›

In de basis is het aan te raden om een IT opleiding te volgen op MBO, HBO of WO niveau. Dit kan een opleiding in de richting Informatica of Software Development zijn. Ee opleiding in het formele onderwijs is niet noodzakelijk, aangezien er vele trainingen en cursussen zijn die een inleiding in het programmeren geven.

Top Articles
Careers adviser job profile | Prospects.ac.uk
Five ways to use positive behaviour support strategies in your classroom
Data reveals most expensive dog breeds in U.S. for 2024 
Pikes Suwanee
Fbsm St Louis
World War II: Summary, Combatants & Facts | HISTORY
Q-global Web-based Administration, Scoring, and Reporting
Fredatmcd.read.inkling.com
Wal-Mart 2516 Directory
Critiques de la série Z Nation
Phat Ass Ebony
Page 4444 – Christianity Today
Welcome To Aces Charting
Ilcc Number Lookup
Die eID-Karte für Bürgerinnen und Bürger der EU und des EWR
Michelle_Barbelle
Snohomish Hairmasters
Oviedo Anonib
Southern Food Buffet Near Me
Netherlands Toys, Games & Hobbies | ExpatINFO Holland
Eos Fitness Irvine
Battle for Azeroth Preview: Drustvar Visitor’s Guide - WoW
Sevierville, Tennessee: Idyllisches Reiseziel in den Great Smoky Mountains
Will Certifier Crossword Clue
The "Minus Sign (−)" Symbol in Mathematics
Pge Outage Map Beaverton
Reahub 1 Twitter
Berklee College Of Music Academic Calendar
Forza Horizon 5: 8 Best Cars For Rally Racing
Dynasty League Forum
Volkswagen For Sale Craigslist
Panty Note 33
Brake Masters 228
Craigslist Pets Seattle Tacoma Washington
Mathsspot.com Unblocked Roblox Online Unblocked
Craigslist Ct Apartments For Rent
Rinehart Sons Funeral Home
Restaurants Near 275 Tremont St Boston
R/Sandiego
Shop e.chi, Energie Welle, Energie Sohle, E-Smog Kissen, Hologramm
Sparkle Nails Phillipsburg
Lily Starfire White Christmas
Tj Nails Victoria Tx
Sarah Colman-Livengood Park Raytown Photos
Huntington Bank Review 2024 | Bankrate
Sierra At Tahoe Season Pass Costco
Norwegian Luna | Cruise Ship
24 Hour Arrest List Knox County
Nuefliks.com
Vinoteca East Rutherford Menu
What Is Opm1 Treas 310 Deposit
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 5708

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.