Hypotheek wel of niet volledig aflossen? | De Hypotheker (2024)

Begrippenlijst Begrippen

Je hypotheek helemaal aflossen, zodat je zo snel mogelijk zonder hypotheeklasten zit, is iets wat steeds meer mensen overwegen. Maar als je straks hypotheekvrij bent, ga je dan niet veel meer belasting betalen? We leggen het je graag uit.

Hypotheek wel of niet volledig aflossen? | De Hypotheker (1)

Je hypotheek wel of niet aflossen?

Is je hypotheek helemaal aflossen dom? Veel mensen denken dat als je je hypotheek volledig hebt afgelost en dus je huis hebt afbetaald, je meer belasting moet betalen dan als je een beetje hypotheekschuld behoudt. Hoe dat zit, leggen we stap voor stap uit.

Verschillende belastingboxen

In Nederland werkt de Belastingdienst met verschillende boxen. In box 1 valt je inkomen. Geld dat je hebt gespaard en/of opgebouwd hebt door bijvoorbeeld te beleggen, valt inbox 3. Over dit geld betaal je vermogensbelasting. Voor de vermogensbelasting geldt een vrijstelling van € 57.000 per persoon (in 2024).

Je huis en het geld dat in je stenen zit, valt niet in box 3 maar in box 1. Je betaalt hier dus geen vermogensbelasting over, tenzij de woning niet je hoofdverblijf is.

Woz-waarde speelt mee

Toch betaal je wel iets bij een grotendeels afgeloste hypotheek. De gemeente kent ieder koophuis eenwoz-waardetoe, die elk jaar herzien wordt. Een percentage van die woz-waarde wordt opgeteld bij je inkomen waarover je belasting moet betalen: heteigenwoningforfait. Hoe hoger de waarde van je woning, hoe hoger dus de belasting die je betaalt.

Hypotheekrente aftrekken

Dan heb je nog de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrente die je in een jaar betaalt over je hypotheek mag je aftrekken van je inkomen. Betaal je bijvoorbeeld € 5.000 hypotheekrente per jaar en verdien je bruto € 45.000 per jaar, dan is je inkomen waarover je belasting betaalt € 40.000. (Hierbij is geen rekening gehouden met het eigenwoningforfait.)

Als je je hypotheek in een rap tempo gaat aflossen, ga je ook minder hypotheekrente betalen omdat je bijna geen hypotheek meer hebt. Dit betekent ook dat je minder rente van je inkomsten af mag trekken.

Hypotheek wel of niet volledig aflossen? | De Hypotheker (2)

De gevolgen van je hypotheek versneld aflossen

Extra aflossen op je hypotheek kun je doen om eerder hypotheekvrij te zijn, of om te besparen op je maandlasten. Maar is versneld aflossen wel altijd een goed idee en waar moet je allemaal op letten? Hypotheekadviseurs Boudewijn en Jilles vertellen je alles wat je moet weten over extra aflossen op je hypotheek.

Naar de podcast

Wet Hillen

Wanneer je amper nog hypotheek hebt, zullen je aftrekbare kosten lager zijn dan je eigenwoningforfait, waardoor je meer belasting zou moeten betalen. Dat voelt niet helemaal eerlijk. Want als je wel nog schuld hebt en rente aftrekt, is die vaak hoger dan het eigenwoningforfait en hoef je dus niet te betalen. Daarom werd de Wet Hillen bedacht.

Door Wet Hillen kregen huiseigenaren met weinig of geen hypotheek een extra belastingaftrek. Dit zou huiseigenaren moeten stimuleren om af te blijven lossen op hun hypotheek. Maar omdat je woning aflossen tegenwoordig verplicht is en aanmoedigen dus niet meer nodig is, wordt die wet afgebouwd. In 2019 is de afbouw van Wet Hillen begonnen. De afbouw duurt in totaal 30 jaar, dus voorlopig heb je er nog wel even profijt van.

Beetje schuld behouden?

Door de afbouw van Wet Hillen zeggen sommige mensen datversneld aflossen minder aantrekkelijk wordt en dat het slim is om een deel van je hypotheekschuld te behouden. Maar het volledig aflossen van je hypotheek is in bijna alle gevallen voordeliger dan een stuk hypotheek behouden. Geld lenen kost immers geld. De rente die je betaalt is in de meeste gevallen een hoger bedrag dan je aan belasting zou betalen bij volledige aflossing.

Om zeker te weten wat in jouw situatie het voordeligst is, kun je het beste een gesprek aangaan met je hypotheekadviseur. De hoogte van de rente en van je inkomen spelen bijvoorbeeld mee in de berekening.

Rekenvoorbeeld Wet Hillen

Je hebt een huis met een woz-waarde van € 300.000, waarvan je de hypotheek volledig hebt afgelost. Na volledige afschaffing van de Wet Hillen krijg je dan een bijtelling op je inkomen van € 1.050 (factor 0,35% in 2024). Over dit bedrag betaal je dus extra belasting. Als je 36,97% belasting betaalt, dan kost dat je € 388 per jaar aan belasting.

Vooralsnog is de Wet Hillen nog gedeeltelijk behouden en is die bijtelling een stuk lager. Voor 2024 wordt 80% van de bijtelling gecompenseerd. Je krijgt dan een compensatie van € 840 (80% van € 1.050). Dat betekent dat de bijtelling op het inkomen € 210 bedraagt (€ 1.050 - € 840) en dit kost je dan € 77 aan belasting (bij een belastingtarief 36,97%).

Tot 2048 wordt deze compensatie ieder jaar 3,33% lager. Daarna vervalt deze compensatie helemaal.

Huis afbetalenof niet?

Je hypotheek helemaal aflossen is dus in veel gevallen een prima idee. Het levert je direct lagere maandlasten op. Het geeft je zekerheid voor de toekomst en je kunt de komende jaren nog gebruik maken van de voordelen van de Wet Hillen. En zelfs wanneer deze in 2048 helemaal van tafel is, is hypotheekvrij door het leven gaan in de meeste gevallen nog altijd voordelig.

Hypotheek afgelost: en dan?

Stel, je hebt je hypotheek volledig afgelost, wat gebeurt er dan? In principe gebeurt er niet zo veel, al zal je wel bericht ontvangen van je hypotheekverstrekker dat je volledige hypotheekschuld is afgelost. Gefeliciteerd, de woning is nu helemaal van jou!

Je kunt ervoor kiezen om je hypotheek te laten uitschrijven bij het Kadaster. Dit wordt ook wel royeren of doorhalen genoemd. Dit is niet verplicht, tenzij je gaat verhuizen en/of een nieuwe hypotheek wil afsluiten.

Meer over extra aflossen

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Wendy Giltay | Specialist Advieskennis Wendy is specialist advieskennis bij De Hypotheker en ondersteunt adviseurs op vakinhoudelijk niveau en de dagelijkse adviespraktijk.

Hypotheek wel of niet volledig aflossen? | De Hypotheker (2024)

FAQs

Hypotheek wel of niet volledig aflossen? | De Hypotheker? ›

Huis afbetalen of niet? Je hypotheek helemaal aflossen is dus in veel gevallen een prima idee. Het levert je direct lagere maandlasten op. Het geeft je zekerheid voor de toekomst en je kunt de komende jaren nog gebruik maken van de voordelen van de Wet Hillen.

Is het slim om je hypotheek helemaal af te lossen? ›

Extra aflossen op je hypotheek is bijna altijd voordelig. De renteaftrek is altijd lager dan de hypotheekrente die je betaalt. Heb je meer dan €57.000 (2024) aan spaargeld, beleggingen of ander box 3-vermogen? Dan komt daar nog een extra voordeel bij.

Waarom hypotheek niet helemaal aflossen? ›

Als je aflost op je hypotheek betaal je minder rente. Hierdoor krijg je minder hypotheekrenteaftrek, waardoor je inkomen hoger wordt. Dit kan gevolgen hebben voor je toeslagen. Je krijgt hierdoor mogelijk minder kinderopvangtoeslag of zorgtoeslag.

Is het verstandig om je aflossingsvrije hypotheek af te lossen? ›

Vaak vragen mensen zich af of tussentijds extra aflossen op de aflossingsvrije hypotheek verstandig is. Het antwoord daarop is ja, extra aflossen op je hypotheek is bijna altijd verstandig.

Wat zijn de nadelen van een hypotheekvrij huis? ›

Een nadeel van hypotheekvrij leven, is dat het geld uiteindelijk vastzit in de stenen. Je kunt geen deel van het geld vrijmaken of inzetten voor een ander doel. Het geld komt pas weer vrij als het huis verkocht wordt.

Is het verstandig om hypotheekvrij te zijn? ›

Het belangrijkste voordeel van hypotheekvrij leven is dat je geen maandelijkse lasten aan je hypotheek kwijt bent. Dat maakt je financieel veerkrachtiger, je bespaart er een flink bedrag aan hypotheekrente mee en je hoeft minder vermogensbelasting te betalen.

Wat als je huis na 30 jaar niet is afgelost? ›

Vaak 30 jaar. Maar na afloop wordt de hypotheek niet vanzelf afgelost. Kun je niet aflossen met spaargeld of met de uitkering uit een polis? Dan moet je de hypotheek opnieuw afsluiten.

Waarom moet u uw hypotheek nooit aflossen? ›

Belangrijkste punten. Het geld dat u bespaart doordat u uw hypotheek niet vervroegd aflost, kan u meer financiële flexibiliteit geven . Extra geld investeren kan potentieel hogere rendementen opleveren dan u zou besparen op hypotheekrente. Met extra cashflow kunt u werken aan andere financiële doelen, zoals sparen voor uw pensioen.

Is het verstandig om uw hypotheek af te lossen? ›

De voordelen van het te veel aflossen van uw hypotheek

Als u het zich kunt veroorloven om extra betalingen te doen, betekent het overbetalen van uw hypotheek dat u in de toekomst minder rente betaalt en uw hypotheek eerder aflost . Dit betekent dat u veel geld kunt besparen.

Hoeveel belasting betaal je als je huis hypotheekvrij is? ›

Dit betekent concreet na 30 jaar dat als je woning hypotheekvrij is, je wel belasting moet gaan betalen over de waarde van het eigenwoningforfait. In 2023 betaal je nog 16,67% van het eigenwoningforfait. Vanaf 2024 stijgt dit percentage naar 19,99%.

Hoeveel scheelt 10.000 aflossen hypotheek? ›

Voordelen aflossen

Als je een bedrag aflost op jouw hypotheek, daalt je totale hypotheekschuld. Je betaalt dan minder rente. Bij een rentetarief van 5% bespaar je voor iedere € 1.000 die je aflost, € 50 bruto per jaar. Dus als je € 10.000 aflost op je hypotheek, bespaar je € 500 bruto per jaar.

Wat te doen met een aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar? ›

Veel woningbezitters sloten lang geleden een aflossingsvrije hypotheek af. Die hypotheken eindigen na 30 jaar. Op de einddatum moet je de hypotheek helemaal aflossen óf hierover nieuwe afspraken maken met de bank.

Wat is beter, hypotheek aflossen of sparen? ›

Als je € 10.000,- gaat aflossen op je hypotheek, dan loop je op jaarbasis € 50,- mis aan spaargeld. Maar door af te lossen op je hypotheek, bespaar je het eerste jaar ongeveer € 300,- aan hypotheekrente. Alleen was die wel aftrekbaar en is de netto besparing ongeveer € 189,-.

Is het gunstig om je hypotheek volledig af te lossen? ›

Door de afbouw van Wet Hillen zeggen sommige mensen dat versneld aflossen minder aantrekkelijk wordt en dat het slim is om een deel van je hypotheekschuld te behouden. Maar het volledig aflossen van je hypotheek is in bijna alle gevallen voordeliger dan een stuk hypotheek behouden.

Is het slim om je huis af te betalen? ›

Een kleine hypotheek aflossen loont bijna altijd. Zeker wanneer de hypotheekrente lager is dan het eigenwoningforfait. Je profiteert dan namelijk niet meer van de hypotheekrenteaftrek. Bij eigen vermogen boven de vrijstellingsgrens in box 3 kan extra aflossen een positief effect hebben op de vermogensrendementsheffing.

Wat zijn de nadelen van hypotheken? ›

Schuld – Door een hypotheek af te sluiten, ga je een verplichting aan om binnen een bepaalde tijdsperiode veel geld terug te betalen, inclusief rente. Zelfs over 25 jaar betaal je veel meer terug dan je hebt geleend.

Is het verstandig om een ​​hypotheek af te lossen? ›

Het kan bijvoorbeeld zinvol zijn om het geld te gebruiken om uw hypotheek vervroegd af te lossen als u moeite hebt om geld op de bank te houden . Uw huis kan een hulpmiddel zijn om gedwongen te sparen, en extra hypotheekbetalingen kunnen u op den duur duizenden dollars aan rente besparen, plus u helpen om sneller vermogen in uw huis op te bouwen.

Is het slim om je hypotheek over te sluiten? ›

Je hypotheek oversluiten is interessant als je financieel voordeel kunt behalen. Is de hypotheekrente lager dan de rente die je nu voor je hypotheek betaalt, dan kan oversluiten je financieel voordeel opleveren. De lagere rente zorgt voor lagere maandlasten. Het oversluiten van je hypotheek is niet zonder kosten.

Is het slim om in 2024 een huis te kopen? ›

Conclusie: nu een huis kopen is verstandig

Zoals je ziet, zijn er meer voors dan tegens om op dit moment in 2024 een huis te kopen. De financiële voordelen zijn groot en de nadelen zijn in verhouding klein. Sterker nog: sommige nadelen zijn dit jaar zelfs kleiner dan ze komend jaar zullen zijn.

Top Articles
Wrongful termination attorney: Fired for Taking Your Day Off
9 High-Dividend Stocks for January 2024 and How to Invest - NerdWallet
Kem Minnick Playboy
Caesars Rewards Loyalty Program Review [Previously Total Rewards]
Tabc On The Fly Final Exam Answers
Faint Citrine Lost Ark
Cad Calls Meriden Ct
Chalupp's Pizza Taos Menu
Toyota gebraucht kaufen in tacoma_ - AutoScout24
Minn Kota Paws
Fallout 4 Pipboy Upgrades
Does Publix Have Sephora Gift Cards
Lantana Blocc Compton Crips
What is the surrender charge on life insurance?
Mawal Gameroom Download
Lqse-2Hdc-D
Used Drum Kits Ebay
Sivir Urf Runes
Dignity Nfuse
Prestige Home Designs By American Furniture Galleries
Heart and Vascular Clinic in Monticello - North Memorial Health
Tyrone Unblocked Games Bitlife
Pokemon Unbound Shiny Stone Location
Johnnie Walker Double Black Costco
Yog-Sothoth
Bethel Eportal
8000 Cranberry Springs Drive Suite 2M600
Stihl Dealer Albuquerque
Suspiciouswetspot
Hdmovie2 Sbs
Creed 3 Showtimes Near Island 16 Cinema De Lux
Basil Martusevich
Springfield.craigslist
Gr86 Forums
Ewwwww Gif
WorldAccount | Data Protection
Silive Obituary
Guy Ritchie's The Covenant Showtimes Near Grand Theatres - Bismarck
Isabella Duan Ahn Stanford
Sallisaw Bin Store
Squalicum Family Medicine
Dontrell Nelson - 2016 - Football - University of Memphis Athletics
How To Get To Ultra Space Pixelmon
Rescare Training Online
Movie Hax
Value Village Silver Spring Photos
Aloha Kitchen Florence Menu
Mail2World Sign Up
The top 10 takeaways from the Harris-Trump presidential debate
Mikayla Campinos Alive Or Dead
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 5342

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.