Het Stop Loss Order: Wat is het en hoe stel je het in? - Belgische Banken (2024)

Letterlijk betekent het “stop het verlies”. Het is een risicobeheersinstrument dat door de handelaar wordt gebruikt om de verliezen te beperken bij elke handelstransactie die hij op de markt uitvoert.

De handelaar communiceert met zijn makelaar, of andere financiële tussenpersoon over het niveau waarop hij de verliespositie moet sluiten. Op deze manier stelt de handelaar voor de handel het maximale bedrag aan kapitaal vast dat hij bereid is te beïnvloeden met een specifieke operatie.

Het is een limietorder, van aankoop of verkoop, die tegelijk met het instapniveau van de handel (“entry level” of “entry point”) naar uw tussenpersoon wordt doorgestuurd.

Het Stop Loss Order: Wat is het en hoe stel je het in? - Belgische Banken (1)

In de praktijk, wanneer een handelaar een directionele positie inneemt op een financieel instrument, besluit hij om long of short te gaan. Hij stelt tegelijkertijd een limietprijs in aan de tegenovergestelde kant van de richting waarop hij inzet. Die positie wordt automatisch gesloten door de makelaar.

Als de marktdeelnemer in koop (long) op een bepaald financieel instrument wordt gepositioneerd, zal het stop loss order gaan over een verkooporder (short) die is vastgesteld op een prijsniveau dat lager ligt dan het punt van binnenkomst van zijn positie. Omgekeerd, wanneer de handel in een financieel instrument bearish (kort) is. Dan zal het stop loss betrekking hebben op de terugkoop (long) van het instrument en zal worden vastgesteld op een prijsniveau dat superieur is aan het instapniveau.

Het is een instrument dat alle handelaars constant moeten gebruiken in hun handelsactiviteit. Dit wordt nog belangrijker, vooral wanneer u onervaren bent en voor het eerst online handelt. De handelaar moet zich, nog voordat hij nadenkt over de potentiële winst die hij kan maken door zijn handel, richten op wat hij kan verliezen. Hij doet dit bij elke transactie die hij doet op de markten.

Het doel van stop loss

De handelaar weet vooraf niet of de intuïtie op de markt zal blijken te kloppen. Daarom stelt hij een prijslimiet vast die hem zal beschermen voor het geval de markt zich in de tegenovergestelde richting van zijn handel zou bewegen. Het belangrijkste doel van stop loss is om de positie te sluiten met een verlies dat is vastgesteld, in lijn met uw handelsplan en strategie.

Het is duidelijk dat er achter het innemen van een positie in de ene of in de andere richting een analyse (wordt uitgevoerd door de handelaar. Elke strategie die op de financiële markten kan worden toegepast, wel of niet statistisch, zal op een vrij groot aantal transacties resultaten opleveren die soms positief en soms negatief uitvallen.

De financiële markten zijn onmogelijk te voorspellen, waardoor elke handelaar, ongeacht zijn ervaring, aan de verkeerde kant van een beweging kan belanden. Het is daarom een onmisbaar instrument in de gereedschapskist van alle handelaren op de financiële markten.

De beste actie is dan ook om te zorgen voor een veiligheidsmechanisme, toe te passen in het geval dat de gewenste richting van uw operatie verkeerd blijkt te zijn. Op deze manier kan de handelaar het maximale potentiële verlies vastleggen.

Stop loss: waar en hoe te plaatsen

Om te begrijpen waar de stop loss te plaatsen is het noodzakelijk om eerst te weten in welke richting de prijzen naar verwachting in de toekomst zullen gaan. Het niveau van ongeldigheid van de strategie moet daarom aan de tegenovergestelde kant worden geplaatst. Een voorbeeld zal duidelijk maken wat er tot nu toe is gezegd.

Praktisch voorbeeld

Laten we ervan uitgaan dat we een analyse hebben gemaakt van de EUR/USD-wisselkoers. Op dit moment is de EUR/USD-koers 1,1400. We besluiten dan ook om een lange strategie uit te voeren vanaf de huidige prijzen (entry “to market” order). Op dit punt zal het ook nodig zijn om het stop loss-niveau te positioneren om ons kapitaal te beschermen als de prijzen de andere kant op gaan.

Ook volgens onze analyse besluiten we dat het niveau van $1.1390 het niveau is waarop, wanneer het naar beneden wordt gepasseerd, onze bullish view over de wisselkoers zou ontkrachten. De stop loss moet daarom op dit niveau worden geplaatst. We hebben nu het instapniveau op 1.1400 en het stop loss-niveau op 1.1390, d.w.z. 10 pips onder de laadprijs van de handel.

Als de zaken goed gaan de beurs wordt het opleveren van winst gewaardeerd. Als de prijzen tot aan het niveau van stop loss raken wordt de positie gesloten en het risico om een groter verlies te lijden uitgesloten. Het bovenstaande voorbeeld betreft de Forexmarkt, maar het concept blijft hetzelfde, zelfs als u aandelen, grondstoffen of aandelenindexen wilt verhandelen.

Er zijn verschillende soorten stop loss

Dit zijn de belangrijkste

  • stop loss als een percentage
  • stop verlies in geldwaarde
  • stop loss op basis van kandelaarspatronen en grafische figuren
  • stop loss op basis van technische niveaus (statische en dynamische steunen en weerstanden)
  • stop loss op basis van de volatiliteit (met gebruik van de ATR-indicator)

De procentuele stop loss impliceert het verlaten van de positie nadat de onderliggende waarde zich tegen onze richting in heeft bewogen met een door de operator vooraf bepaald percentage.

Monetaire stop loss is een soort order die gebaseerd is op het monetaire verlies dat in een bepaalde transactie wordt geleden. De handelaar kan bijvoorbeeld besluiten de positie te sluiten na een vooraf bepaald monetair verlies te hebben geleden.

De stop loss op basis van kandelaarspatronen en grafische figuren zijn die niveaus van ongeldigheid van de operatie die gebaseerd zijn op de conformaties van bepaalde kandelaarspatronen (bijvoorbeeld het Hamer patroon, Schietster, Engulfing ,…) of op grafische figuren van omkering of voortzetting (dubbel minimum, dubbel maximum, hoofd en schouders, driehoek, …

De stop loss op basis van technische niveaus maakt gebruik van statische of dynamische steunen en weerstanden om het meest geschikte niveau vast te stellen dat de bestaande operatie ongeldig zou maken. Dit kan zijn, voor strategieën die de horizontale of dynamische steunen verhogen, voor strategieën die de statische of dynamische weerstandsniveaus verlagen.

De stop loss op basis van de volatiliteit is degene die als “veiliger” wordt beschouwd dan de vorige. Door de order te positioneren op basis van de volatiliteit kunnen de prijzen “ruimte krijgen om te ademen”, zodat ze niet voortijdig worden stopgezet als gevolg van tijdelijke ongunstige prijsbewegingen. Deze stop loss wordt traditioneel ingesteld via de 14-periode ATR-indicator.

De 3 basisregels van stop loss

Het is niet genoeg om te weten hoe belangrijk het is: het is noodzakelijk om de basisregels te kennen om de stop loss op een intelligente en rendabele manier te bepalen.

Regel 1: Selecteer een precieze invoerprijs

U moet nooit een handel op een willekeurige prijs invoeren, maar een invoerprijs bestuderen en pas op dat moment de markt betreden.

Op deze manier kan de stop loss worden geplaatst op korte afstand van het punt van binnenkomst. U kunt afsluiten met weinig schade. De sitiuatie opnieuw analysere, en eventueel terug te keren naar een gunstiger prijs.

Regel 2: Bepaal de stop loss

U moet vooraf beslissen welk kapitaal u wilt riskeren (in termen van pips of geld). Het is belangrijk dat het stop loss minder is dan de verwachte winst van de handel: met andere woorden, de exitprijs met verlies moet dichterbij de marktintroductieprijs liggen dan de exitprijs met winst.

Regel 3: Bouw het handelsplan voor de handel

Analyseer en selecteer vooraf de instap- en uitstapprijzen zowel in verlies als in winst: elke handel moet de tijd nemen om de toestand van de markt te bestuderen en te analyseren, impulsieve markttoetredingen of op basis van slechte informatie moeten worden vermeden.

De studiefase moet voorafgaan aan de handelsfase: wanneer u een order plaatst, moet u dan mentaal vrij zijn om de computer uit te schakelen en de zaak niet meer urenlang te volgen. Stop loss ordersn take profits moeten u de zekerheid geven dat u zo goed mogelijk heeft geopereerd.

Het Stop Loss Order: Wat is het en hoe stel je het in? - Belgische Banken (2024)

FAQs

When a stop-loss order was triggered what happens? ›

When a stop-loss is triggered, it will execute the contract at the market price, not the stop-loss price. There is an increased risk of the execution price for higher volatility securities to be below the stop-loss price. A stop-loss order converts into a market order once the stop price is triggered.

What is a stop-loss order and how is it useful? ›

A stop-loss order is a buy/sell order placed to limit losses when there is a concern that prices may move against the trade. For instance, if a stock is purchased at ₹100 and the loss is to be limited at ₹95, an order can be placed to sell the stock as soon as its price reaches ₹95.

How long do stop-loss orders last? ›

Stop orders designated as day orders expire at the end of the current market session, if not yet triggered. Good-'til-canceled (GTC) stop orders carry over to future standard sessions if they haven't been triggered. At Schwab, GTC orders remain active for up to 180 calendar days unless executed or canceled.

Why my stop-loss order is not executed? ›

In case of extremely less volume, where there are not enough buyers and sellers (referred to as an illiquid contract), the Stop Loss will not be executed as the stock may not have enough buyers/sellers at a defined stop-loss limit price by you for the order to be executed which is also known as 'Market depth'.

What are stop-loss rules? ›

The stop-loss rules apply when your corporation transfers property in a loss position to you, the controlling shareholder, or to an affiliated person, and you or the affiliated person hold the substituted property on the 30th calendar day after the transfer.

Can you cancel a stop-loss order? ›

Yes, you can. As long as your order isn't currently being executed, you can cancel it on the 'Active orders' page of your account.

What is the best stop-loss rule? ›

What stop-loss percentage should I use? According to research, the most effective stop-loss levels for maximizing returns while limiting losses are between 15% and 20%.

What is the disadvantage of stop-loss order? ›

Disadvantages. The main disadvantage of using stop loss is that it can get activated by short-term fluctuations in stock price. Remember the key point that while choosing a stop loss is that it should allow the stock to fluctuate day-to-day while preventing the downside risk as much as possible.

What are the risks of a stop-loss order? ›

Stop-loss orders have a few risks to consider. Here's what to keep in mind: Market fluctuation and volatility. Stop-loss orders may result in unnecessary selling or buying if there are temporary fluctuations in the stock price, especially with short-term intraday price moves.

Who can see my stop-loss order? ›

Market Makers Can See Your Stop-Loss Orders

So market makers move the stock to the stop-loss levels and take them out.

What is an example of a stop order? ›

So, let's say you own a stock trading at $100 and place a trailing stop order $5 below the current price. If the stock price increases to $110, the stop price would rise from $95 to $105, staying $5 below the market price.

How do I start a stop-loss order? ›

Go to the section of your online brokerage account where you can place a trade. Instead of choosing a market order, choose a stop loss order. Enter or scroll down to the price at which you would like to place a stop loss order. Relax.

What triggers a stop-loss order? ›

If a stock price suddenly gaps below (or above) the stop price, the order would trigger. The stock would be sold (or bought) at the next available price even if the stock is trading sharply away from your stop loss level.

Can stop loss orders fail? ›

When the price drops or rises very fast, a market stop loss might execute at worse prices, and the limit stop loss might not execute at all. Check the next section to find out more about limit stop losses. Market orders are there to buy or sell something as fast as possible at the best available price right now.

Do stop loss orders always get filled? ›

With limit orders, your order is guaranteed to be filled at the specified order price or better. The only guarantee, if a stop-loss order is triggered, is that the order will be immediately executed and filled at the prevailing market price at that time.

What is the trigger in stoploss? ›

In case of a Buy order, the stop-loss trigger price is lower than the Buy price. In case of a Sell order, the stop-loss trigger price is higher than the Sell price. Trigger price is the price at which your buy or sell order becomes active for execution at the exchange servers.

Can a stop-loss order fail? ›

When the price drops or rises very fast, a market stop loss might execute at worse prices, and the limit stop loss might not execute at all. Check the next section to find out more about limit stop losses. Market orders are there to buy or sell something as fast as possible at the best available price right now.

Is a stop-loss order guaranteed? ›

A guaranteed stop-loss order (GSLO) is a type of risk management​ tool that works in the exact same way as a regular stop-loss, except for the fact that, for a premium charge, it guarantees to close you out of a trade at the price you specify, regardless of market volatility or gapping.

Top Articles
What you need to know about the 3 main credit bureaus
40 Money Quotes to Help Maximize Your Wealth in 2024
Ups Stores Near
Chase Bank Operating Hours
Shorthand: The Write Way to Speed Up Communication
Kent And Pelczar Obituaries
Self-guided tour (for students) – Teaching & Learning Support
World of White Sturgeon Caviar: Origins, Taste & Culinary Uses
[PDF] INFORMATION BROCHURE - Free Download PDF
Wordle auf Deutsch - Wordle mit Deutschen Wörtern Spielen
A Guide to Common New England Home Styles
Nioh 2: Divine Gear [Hands-on Experience]
“In my day, you were butch or you were femme”
Snow Rider 3D Unblocked Wtf
Uktulut Pier Ritual Site
Invert Clipping Mask Illustrator
Missed Connections Dayton Ohio
Indiana Wesleyan Transcripts
What Channel Is Court Tv On Verizon Fios
Cincinnati Adult Search
The Many Faces of the Craigslist Killer
Dark Entreaty Ffxiv
Deshuesadero El Pulpo
Is Light Raid Hard
TMO GRC Fortworth TX | T-Mobile Community
Jailfunds Send Message
J&R Cycle Villa Park
Rubmaps H
The value of R in SI units is _____?
Have you seen this child? Caroline Victoria Teague
Ultra Clear Epoxy Instructions
Newcardapply Com 21961
Umiami Sorority Rankings
Craigslist Summersville West Virginia
Stanley Steemer Johnson City Tn
Daly City Building Division
San Bernardino Pick A Part Inventory
9 oplossingen voor het laptoptouchpad dat niet werkt in Windows - TWCB (NL)
Mychart University Of Iowa Hospital
Love Words Starting with P (With Definition)
Timothy Warren Cobb Obituary
Florida Lottery Powerball Double Play
Take Me To The Closest Ups
The Largest Banks - ​​How to Transfer Money With Only Card Number and CVV (2024)
Mytmoclaim Tracking
Wvu Workday
Strawberry Lake Nd Cabins For Sale
Zom 100 Mbti
Cool Math Games Bucketball
Southern Blotting: Principle, Steps, Applications | Microbe Online
Heisenberg Breaking Bad Wiki
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 6679

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.