Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (2024)

Table of Contents
Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen Voordelen van de aflossingsvrije hypotheek Nadelen van een aflossingsvrije hypotheek Voorbeeld 1: Een ouder stel verhuist naar een appartement Voorbeeld 2: Een jong stel met kinderen verhuist naar een nieuwe woning Lees meer over hypotheken: BEKIJK OOK: Een huwelijk met AI: zo gaan we samenwerken in de toekomst Meer 7 besluiten die kabinet-Schoof aankondigt op Prinsjesdag: stijging koopkracht wordt uitgesteld, expatregeling blijft Dit zijn de 10 beste landen om met pensioen te gaan, volgens een nieuwe ranglijst 16 voedselproducten die je misschien net iets beter kan snijden of schillen dan je nu doet Beurzen zetten vol in op rentesteun van centrale banken om economie aan te jagen De 10 belangrijkste punten uit het regeerprogramma van kabinet-Schoof 6 dingen die je moet weten over het proces tegen voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd I’m running out of things to say about Elon Musk and his terrible tweets Newly released satellite images show the bridges Ukrainian strikes destroyed inside Russia Millions of student-loan borrowers are about to lose a key safeguard that’ll put their credit scores and debt relief at risk Harris can chart her own path with the top regulators — and Big Business hopes she’s on their side Partnerexperts Elke week op de hoogte: Nieuwsbrief Verkiezingen VS Vacatures Het Beste van Business Insider (ma-za): meld je aan! Miljoenennota uitgelekt: koopkracht gaat bijna 1% vooruit in 2025 Dit zijn 9 dingen uit het regeerprogramma van het kabinet-Schoof die je portemonnee raken Centrale bank Rusland verhoogt rente naar 19% om inflatie in de dammen De militaire samenwerking tussen Rusland en China vormt een steeds grotere bedreiging voor de VS, volgens analisten Zo experimenteren 13 landen met een basisinkomen: van een vaste toelage voor kwetsbare jongeren, tot een dividend voor burgers uit olie-inkomsten Europarlementariërs vullen salaris van €120.000 met bijverdiensten soms aan tot €650.000

HomeFinance

Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen

Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (1)

Business Insider Nederland

Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (2)

Foto: Vladislav Babienko/Unsplash

  • De aflossingsvrije hypotheek blijft een populaire vorm van lenen voor een woning, mede vanwege de relatief lage maandlasten.
  • Het hangt echter sterk af van je individuele situatie of een aflossingsvrije hypotheek geschikt is, of juist extra risico’s meebrengt.
  • We nemen een aantal voor- en nadelen van de aflossingsvrije hypotheek door.
  • Lees ook: Deze hypotheekrentes stijgen het sterkst: 20 jaar vast relatief sterk omhoog

Je zou denken dat aflossingsvrije hypotheken, waarvoor sinds 2013 geen hypotheekrenteaftrek meer geldt als je die nieuw afsluit, hebben ingeboet aan populariteit. Maar niets blijkt minder waar. De aflossingsvrije lening voor het kopen van een huis blijft gewild.

Intermediair Van Bruggen Adviesgroep meldt in zijn nieuwsbrief van deze week dat in 2021 het aandeel van aflossingsvrije hypotheken in de hypotheekaanvragen 40 procent bedroeg. Bij de groep van 50-plussers, die de hypotheek oversluiten of een andere woning kopen, werd in tot 60 procent van alle gevallen gekozen voor een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek.

Het is dus de hoogste tijd om de aflossingsvrije hypotheek onder de loep te nemen. In dit artikel kijken we naar hoe deze hypotheekvorm in elkaar steekt en wanneer het wel of juist niet het slim is om die af te sluiten.

Om bij het begin te beginnen: bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rentelasten en los je gedurende de looptijd niet af op de lening. Je hypotheekschuld blijft dus gedurende de looptijd van je lening onveranderd en wordt pas aan het einde van de rit in zijn geheel afgelost.

Je moet aan het eind van de looptijd dus weten hoe je een aflossingsvrije hypotheek gaat terugbetalen. Dat kan op verschillende manieren: met spaargeld, door je huis te verkopen en met het verkregen geld de hypotheeklening af te betalen, of door een nieuwe lening af te sluiten om je oude hypotheek af te lossen. Bij dat laatste ben je wel afhankelijk van de bereidheid van een geldverstrekker om je hypotheek 'door te rollen.'

De aflossingsvrije hypotheek heeft een aantal voordelen en nadelen, die Van Bruggen in zijn nieuwsbrief op een rij zet:

Voordelen van de aflossingsvrije hypotheek

  • Lage maandlasten. Elke maand betaalt je alleen de rentelasten. Dat is een veel kleiner bedrag dan als je ook maandelijks een deel van de hypotheek moet aflossen. Het voordeel van lage maandlasten is extra actueel, met de huidige lage hypotheekrentes.
  • Hypotheekrenteaftrek soms wel mogelijk. Als je aflossingsvrije hypotheek van voor 2013 dateert, val je mogelijk onder het overgangsregime en is de hypotheekrente in dat geval aftrekbaar. Verder geldt dat bij de huidige lage hypotheekrentes de maandlast ook zonder hypotheekrenteaftrek niet bijzonder hoog hoeft te zijn.
  • Voordeel in box 3. Als je een hypotheek voor een tweede huis hebt afgesloten, valt die in box 3 als schuld. Hier geldt de regel dat je je vermogen mag salderen met je schuld. Als je meer vermogen hebt dan de vrijstelling van 50.650 euro, scheelt dat je vermogensbelasting. Dit geldt natuurlijk voor alle hypotheeksoorten maar het voordeel is het grootst bij een aflossingsvrije hypotheek omdat de schuld niet afgelost wordt en en je dus de volledige schuld kunt wegstrepen tegen de woz-waarde van de woning.

Nadelen van een aflossingsvrije hypotheek

  • Schuld blijft staan. Tussentijds wordt er niet afgelost, waardoor de hypotheekschuld gedurende de looptijd van de lening gelijk blijft. Aan het eind van de looptijd moet de schuld in één keer worden afbetaald.
  • Hypotheekrenteaftrek is vaak niet meer mogelijk. Het fiscale voordeel van een hypotheekrenteaftrek voor nieuwe aflossingsvrije hypotheken, die niet onder de overgangsregeling vallen, is afgeschaft. Dat gaat vooral aantikken op het moment dat hypotheekrentes op hogere niveaus liggen.
  • Betaalbaarheid. De betaalbaarheid van de maandlasten kan een probleem worden, als bijvoorbeeld je inkomen in de toekomst een stuk lager wordt of de hypotheekrente stijgt en zorgt voor hogere maandlasten.
  • Woning komt sneller onder water te staan. Met een aflossingsvrije hypotheek kun je eerder in een situatie komen dat de waarde van je woning lager is dan de uitstaande schuld. Dat kan gebeuren als je overwaarde snel verdampt als de huizenprijzen plotseling flink gaan dalen, terwijl de woningschuld even hoog blijft.
  • Geen grotere lening. Het is een vaak voorkomend misverstand dat je met een aflossingsvrije hypotheek een groter bedrag kunt lenen. Dat is niet het geval.

Of het verstandig is om voor een aflossingsvrije hypotheek te kiezen, hangt sterk af van je persoonlijke situatie en de voor- en nadelen die in jouw geval van toepassing zijn. Het kan geen kwaad om die met een financieel expert door te nemen.

Om beter te begrijpen wat een aflossingsvrije hypotheek je kan bieden laten we je aan de hand van twee voorbeelden van Van Bruggen zien hoe deze lening concreet in de praktijk werkt:

Voorbeeld 1: Een ouder stel verhuist naar een appartement

In ons eerste voorbeeld kijken we naar een ouder stel, dat hun huidige woning verkoopt om in een appartement voor dezelfde waarde te kopen. De oude woning is 400.000 euro waard en het stel heeft het ooit met een annuïteitenhypotheek gekocht, waar nog 150.000 euro schuld van over is. Het appartement, waar het stel naartoe verhuist, kost ook 400.000 euro, waarvoor dus een nieuwe hypotheek ter waarde van 150.000 euro nodig is.

Als het stel weer kiest voor een annuïteitenhypotheek, die ze volgens de huidige tarieven voor een rente van 2,1 procent voor 30 jaar vast kunnen krijgen, bedragen de bruto maandlasten 710 euro.

Maar als zij kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek, die ze voor een rente van 2,3 procent voor 30 jaar vast kunnen afsluiten, bedragen de maandlasten minder dan de helft daarvan: bijna 290 euro. Een flinke besparing dus van 420 euro per maand!

Als we de netto maandlasten vergelijken, dan komen die voor de annuïteitenhypotheek neer op 610 euro, tegen nog altijd 290 euro voor de aflossingsvrije hypotheek. Het verschil is dan 320 euro. Dat komt omdat voor de annuïteitenhypotheek de hypotheekrenteaftrek wel geldt en voor de aflossingsvrije hypotheek niet.

Als dit stel voor de aflossingsvrije hypotheek kiest en de rente voor de hele looptijd van de hypotheek vastzet, zorgen ze er ervoor dat de maandlasten prima betaalbaar tijdens hun pensioen.

De keuze om tussentijds niet meer af te lossen op de woning hoeft geen probleem te zijn. Met een overwaarde van 250.000 euro is het niet nodig om dit vermogen extra te laten groeien door maandelijks op de hypotheek af te lossen.

Voorbeeld 2: Een jong stel met kinderen verhuist naar een nieuwe woning

Een jong stel van 35 waarvan één van de partners als zelfstandige werkt, met twee kleine kinderen, verkoopt een woning van 350.000 euro. Zij hebben een annuïteitenhypotheek van 250.000 euro. De overwaarde is dus 100.000 euro.

Zij kopen een nieuwe woning van 475.000 euro. Zij kiezen om de huidige annuïteitenhypotheek aan te houden een extra hypotheek, ook annuïteit, te nemen van 175.000 euro om het nieuwe huis te kunnen betalen. Vanwege de lage rente zijn de maandlasten te overzien voor het jonge stel.

Het stel kon ook kiezen om een deel van de hypotheek aflossingsvrij te nemen. Dit zou lagere maandlasten opleveren. Maar omdat dit stel in de toekomst waarschijnlijk nog een keer wil verhuizen naar een duurdere woning, is opbouwen van extra vermogen door middel van aflossing wel belangrijk.

Daarnaast werkt een van de partners als een zelfstandige waardoor hij zelf voor zijn pensioen moet zorgen. De maandelijkse aflossing is in die zin een soort pensioenpotje dat hij opbouwt. Als dit stel de AOW-leeftijd bereikt, is de hypotheek volledig afgelost en zijn er geen hypotheeklasten meer.

De conclusie die uit deze twee voorbeelden getrokken kan worden, is dat het heel erg afhangt van de individuele omstandigheden en wensen of een aflossingsvrije hypotheek bij iemand past. Dus weeg de voor- en nadelen goed af!

Lees meer over hypotheken:

  • Zo hard kan de hypotheekrente stijgen: geldverstrekkers accepteren 0,5% tot bijna 1% lagere marge, maar hoelang nog?
  • Hoogste aantal hypotheekaanvragen ooit in 2021: oversluiten voor lagere hypotheekrente populair
  • 3 scenario’s voor de hypotheekrente in 2022 – plus 7 trends die van belang zijn voor je hypotheek

BEKIJK OOK: Een huwelijk met AI: zo gaan we samenwerken in de toekomst

Meer

  • hypotheek
  • hypotheekrente
  • hypotheekschuld
  • Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (3)

    7 besluiten die kabinet-Schoof aankondigt op Prinsjesdag: stijging koopkracht wordt uitgesteld, expatregeling blijft

    Dinsdag presenteert kabinet-Schoof de begroting van volgend jaar. Maar wederom zijn veel maatrege

    Lees meer

  • Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (4)

    Dit zijn de 10 beste landen om met pensioen te gaan, volgens een nieuwe ranglijst

    De ranglijst is gebaseerd op de betaalbaarheid, gezondheidszorg en de kwaliteit van leven in 89 v

    Lees meer

  • Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (5)

    16 voedselproducten die je misschien net iets beter kan snijden of schillen dan je nu doet

    Snijden of schillen is niet heel moeilijk, maar een bot mes of in de verkeerde richting snijden,

    Lees meer

  • Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (6)

    Beurzen zetten vol in op rentesteun van centrale banken om economie aan te jagen

    Alle ogen zijn gericht op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank van komende week,: ho

    Lees meer

  • Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (7)

    De 10 belangrijkste punten uit het regeerprogramma van kabinet-Schoof

    Het regeerprogramma kondigt veel voornemens aan, waaronder het verscherpen van het asielbeleid en

    Lees meer

  • Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (8)

    6 dingen die je moet weten over het proces tegen voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd

    De in september 2022 gearresteerde Frits van Eerd wordt verdacht van corruptie, valsheid in gesch

    Lees meer

  • Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (9)

    I’m running out of things to say about Elon Musk and his terrible tweets

    Can you believe that Elon Musk tweeted something terrible on Twitter and then deleted it? Of cour

    Lees meer

  • Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (10)

    Newly released satellite images show the bridges Ukrainian strikes destroyed inside Russia

    Ukraine has targeted bridges in Russia’s Kursk region to support its invasion there. Newly

    Lees meer

  • Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (11)

    Millions of student-loan borrowers are about to lose a key safeguard that’ll put their credit scores and debt relief at risk

    The on-ramp period for federal student-loan borrowers ends on September 30. This means that borro

    Lees meer

  • Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (12)

    Harris can chart her own path with the top regulators — and Big Business hopes she’s on their side

    Biden made commitments during the campaign that impacted key economic appointments. Should Harris

    Lees meer

Partnerexperts

Een neurodivergent brein? 7 tips voor op de werkvloer
Groeien door jezelf te blijven
Dit zijn de meestvoorkomende IT-frustraties op kantoor (en hoe je ze kunt oplossen)
HP Work Happy Experience
Een huwelijk met AI: zo gaan we samenwerken in de toekomst
#techtalks

Elke week op de hoogte: Nieuwsbrief Verkiezingen VS

Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (23) Vacatures

  • Teamcoördinator / Adviseur Ruimtelijke Informatievoorziening
  • HR Adviseur


Bekijk alle vacatures →

Het Beste van Business Insider (ma-za): meld je aan!

Jacqueline van den Ende (40) haalde al €260 miljoen op voor het klimaat: ‘De mensheid sterft uit als de wereld zo doorgaat’

Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (26)

Miljoenennota uitgelekt: koopkracht gaat bijna 1% vooruit in 2025

De koopkracht gaat van huishoudens gaat er in 2025 in doorsnee 0,7 procent op vooruit, zo verwach

Lees meer

Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (27)

Dit zijn 9 dingen uit het regeerprogramma van het kabinet-Schoof die je portemonnee raken

Business Insider zocht in het regeerprogramma naar zaken die je portemonnee gaan raken en vond ne

Lees meer

Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (28)

Centrale bank Rusland verhoogt rente naar 19% om inflatie in de dammen

De centrale bank begon in juni vorig jaar met het verhogen van de rente een heeft sindsdien zeven

Lees meer

Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (29)

De militaire samenwerking tussen Rusland en China vormt een steeds grotere bedreiging voor de VS, volgens analisten

Rusland is deze week begonnen aan grootschalige, militaire marine- en luchtoefeningen samen met C

Lees meer

Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (30)

Zo experimenteren 13 landen met een basisinkomen: van een vaste toelage voor kwetsbare jongeren, tot een dividend voor burgers uit olie-inkomsten

Wereldwijd experimenteren landen met varianten op een basisinkomen, waar voor de ontvangers geen

Lees meer

Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (31)

Europarlementariërs vullen salaris van €120.000 met bijverdiensten soms aan tot €650.000

De Europese Commissie stelt geen limieten aan neveninkomsten en kort ook niet op het salaris van

Lees meer

Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten: doen of niet doen? Dit zijn 3 voordelen en 5 nadelen (2024)
Top Articles
The Top Solana Projects: The Best Apps, Dapps, Defi, & NFTs
XRP (XRP) Price Prediction 2024, 2025, 2026
11 beste sites voor Word-labelsjablonen (2024) [GRATIS]
Friskies Tender And Crunchy Recall
Fort Morgan Hometown Takeover Map
Umbc Baseball Camp
Swimgs Yuzzle Wuzzle Yups Wits Sadie Plant Tune 3 Tabs Winnie The Pooh Halloween Bob The Builder Christmas Autumns Cow Dog Pig Tim Cook’s Birthday Buff Work It Out Wombats Pineview Playtime Chronicles Day Of The Dead The Alpha Baa Baa Twinkle
The Largest Banks - ​​How to Transfer Money With Only Card Number and CVV (2024)
Craigslist Pets Longview Tx
Restored Republic January 20 2023
Missed Connections Inland Empire
Autobell Car Wash Hickory Reviews
Kent And Pelczar Obituaries
Www.paystubportal.com/7-11 Login
How To Delete Bravodate Account
Oriellys St James Mn
Valentina Gonzalez Leak
6th gen chevy camaro forumCamaro ZL1 Z28 SS LT Camaro forums, news, blog, reviews, wallpapers, pricing – Camaro5.com
Dc Gas Login
Hell's Kitchen Valley Center Photos Menu
Rachel Griffin Bikini
Conan Exiles: Nahrung und Trinken finden und herstellen
Forum Phun Extra
How To Level Up Roc Rlcraft
Gayla Glenn Harris County Texas Update
What Channel Is Court Tv On Verizon Fios
Tu Pulga Online Utah
Plaza Bonita Sycuan Bus Schedule
UMvC3 OTT: Welcome to 2013!
Craigslist Roseburg Oregon Free Stuff
T Mobile Rival Crossword Clue
Jailfunds Send Message
Vivification Harry Potter
Federal Express Drop Off Center Near Me
91 Octane Gas Prices Near Me
Bursar.okstate.edu
Mrstryst
Blackstone Launchpad Ucf
2012 Street Glide Blue Book Value
آدرس جدید بند موویز
Puffco Peak 3 Red Flashes
Bbc Gahuzamiryango Live
Kelly Ripa Necklace 2022
Albertville Memorial Funeral Home Obituaries
Is The Nun Based On a True Story?
Puretalkusa.com/Amac
Tsbarbiespanishxxl
Suffix With Pent Crossword Clue
Henry Ford’s Greatest Achievements and Inventions - World History Edu
Vindy.com Obituaries
Makes A Successful Catch Maybe Crossword Clue
Craigslist.raleigh
Latest Posts
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 6255

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.