Dividend berekenen; hoe werkt het? - Beleggingsinstituut (2024)

Dividend is een uitkering van de winst, of een deel daarvan, aan de houder van een aandeel. De hoogte van deze winstuitkering staat vaak in verhouding met de hoogte van de behaalde winst. Een bedrijf kan deze winst op verschillende manieren uitkeren: via cashdividend, stockdividend of keuzedividend.

In het kort

Via de onderstaande inhoudsopgave kunt u door het artikel navigeren:

  • Wanneer krijg je dividend uitgekeerd?
  • Interim-dividend
  • Cash- en stockdividend
  • Dividendbelasting
  • Hoogdividend- en groeidividendaandelen
  • Dividendrendement
  • Dividend berekenen
  • Beste dividend aandelen
  • De tien beste Nederlandse dividendaandelen in de AEX

Wanneer krijg je dividend uitgekeerd?

Dividend berekenen is leuk om te doen. Je kan een duidelijk doel stellen voor jezelf. Daarnaast is het belangrijk om perspectief voor jezelf te schetsen. Het is erg belangrijk om bewust om te gaan met beleggingen. Dividend berekenen resulteert in een positie voor jezelf waarin je te allen tijden kan bepalen of je geïnvesteerde moeite en geld het rendement waard is.

Niet iedereen die een dividend aandeel koopt, krijgt echter meteen dividend. Om erachter te komen of je recht hebt op dividend dien je op de hoogte te zijn van enkele begrippen. Denk bijvoorbeeld aan ex-dividend of de recorddate. Meer over dit en meerdere onderwerpen lees je hier.

Interim-dividend

Geloof het of niet, maar in de beleggerswereld bestaan ook voorschotten. Bij dividend berekenen en het bepalen wanneer je dit dividend ontvangt, is interim-dividend een belangrijk begrip. Interim dividend is namelijk een voorschot op het dividend waar jij recht op hebt.

Dit betekent dus niet dat je extra dividend krijgt. Voorschotten bestaan wel, echter al je nooit iets gratis krijgen. Krijg je interim-dividend dan wordt dit dividend voor afsluiting van het boekjaar bijvoorbeeld uitgekeerd. Maar waarom keren bedrijven interim-dividend uit?

Smaak te pakken

Als je de smaak te pakken hebt, kun je met een deel van je vermogen gaan beleggen. Kies de juiste broker voordat je gaat beleggen. Niet elke broker is geschikt voor elk soort belegger. Een beginner wil graag een overzichtelijk programma en iemand die op korte termijn belegt, wil niet te veel betalen voor het kopen en verkopen van aandelen. Er zijn heel veel verschillende brokers, doe goede research en vergelijk deze met elkaar voor je een keuze maakt.

Als je dan echt gaat beleggen, is het belangrijk je emoties uit te schakelen. Veel beginners beleggen met hun gevoel, terwijl beleggen een activiteit is waarbij je je emoties moet uitschakelen. Je moet niet van slag raken als een aandeel even niet doet wat je ervan verwacht had. Hou je aan een duidelijke strategie. Wees bereid een verlies te nemen en een aandeel met verlies ook weg te doen als dat nodig is. Er is geen enkele belegger die alleen maar succes boekt.

Cash- en stockdividend

Bedrijven kunnen op verschillende manier dividend uitkeren. Bij dividend berekenen is het daarom van belang om dit te weten. Zo kunnen bedrijven dividend uitkeren in de vorm van aandelen en contanten. Dit wordt om verschillende redenen gedaan.

Zo is het herbeleggen van dividend in bedrijven een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij dividend beleggen. Wanneer bijvoorbeeld cashdividend wordt uitgekeerd, kan het zijn dat je meer belasting betaalt over je herbeleggingen. Dit verschilt en hangt van veel dingen af. Dividend berekenen kan hele mooie resultaten laten zien, echter is het wel van belang om met alle facetten rekening te houden.

Dividendbelasting, meenemen bij dividend berekenen?

Bij dividend berekenen is het dus van belang om alles mee te nemen, ook de kostenposten. Dit betekent dat er ook rekening gehouden moet worden met dividendbelasting. Dit drukt logischerwijs ook je dividendrendement. Het herbeleggen van je dividend kan erg lucratief zijn. Dit kan namelijk leiden tot het rente op rente-effect. Dit is door Albert Einstein het 8e wereldwonder genoemd.

Je vraagt je wellicht af wat dit met dividendbelasting te maken heeft. Wanneer er dividend wordt uitbetaald en je dit handmatig wil herbeleggen, dan maak je kosten. Transactiekosten kunnen bijvoorbeeld aardig oplopen. Ook kan dividendbelasting om de hoek komen kijken. Bekijk daarom goed per land, broker en je eigen situatie of je ook dividendbelasting moet betalen. Bij automatisch herbeleggen maak je deze kosten bijvoorbeeld meestal niet.

Hoogdividend- en groeidividendaandelen

Aandelen met een hoog dividend vormen een mooi inkomen voor de belegger. Deze aandelen zijn nog aantrekkelijker geworden door de aankomende afschaffing van de dividendbelasting. Het hoge dividend dat de belegger ontvangt, kan hij gebruiken om van te leven of om te investeren in nieuwe aandelen. Met deze tweede optie kan de belegger nog hogere dividendinkomsten genereren. Het nadeel van aandelen met een hoog dividend is dat er meestal weinig geld over is voor het bedrijf om te investeren in ontwikkeling en groei. Daardoor ontstaat de kans op mindere resultaten in de toekomst en daarmee ook een lagere dividenduitkering.

Groeidividendaandelen hebben een lagere dividenduitkering, maar houden vaak meer geld over om te investeren in het bedrijf. Dit kan ervoor zorgen dat de winst stijgt en de dividenduitkering in de toekomst zal toenemen. Een andere reden dat groeidividendaandelen meestal een lager dividend uitkeren, is dat de markt de groeipotentie van deze bedrijven heel erg waardeert, wat er ook voor zorgt dat de koers hoger ligt.

Dividend berekenen; hoe werkt het? - Beleggingsinstituut (1)

Dividendrendement, dividend berekenen

Om te bepalen of een bedrijf een goede dividenduitkering betaalt, kun je het dividendrendement berekenen. Dit geeft aan welk rendement een belegger haalt op zijn aandelen. Het dividendrendement wordt als volgt berekend: (dividend per aandeel / beurswaarde per aandeel) x 100%. Deze berekening geeft slechts een indicatie van het rendement. Zo is het rendement ook afhankelijk van de beurskoers van dat moment, wat per dag flink kan fluctueren.

Een hoog dividendrendement is vooral interessant bij aandelen die een relatief kleine fluctuatie hebben en waarvoor een forse stijging niet nodig is. Het dividend is dan een stabiel rendement op het aandeel. Een andere manier om te achterhalen of de dividenduitkering hoog is, is het berekenen van de pay-out ratio. Dit geeft aan hoe groot het deel is dat aan dividend wordt uitgekeerd ten opzichte van de nettowinst.

Deze pay-out ratio bereken je als volgt: (dividend / nettowinst na belastingen) x 100%. Een hoge ratio heeft aan dat een groot deel van de nettowinst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Vaak geeft dit (indirect) aan dat het bedrijf financieel stabiel is en dus een flink deel van de winst kan uitkeren in de vorm van dividend.

Dividend berekenen

Het netto dividend per aandeel kan ook berekend worden. Bedrijf XYZ heeft een aandelenkapitaal van €2.000.000 en hiervan is €1.500.000 geplaatst.

Stel de winst na belasting van een bedrijf is €500.000 en de nominale waarde van een aandeel is €15. Dan moet daar eerste de dividendbelasting van 15% van worden afgetrokken. Het winstbedrag dat dan overblijft, is €500.000 x 0,85 = €425.000. Het aantal geplaatste aandelen is €1.500.000/€15 = 100.000 aandelen. Netto dividenduitkering €425.000/100.000 aandelen = €4,25 netto dividend per aandeel.

Beste dividend aandelen

Een aandeel met het hoogste dividend hoeft niet per se het beste aandeel te zijn. Dividendaandelen met een groeiend dividend worden steeds meer gekocht. Deze aandelen geven een directe vergoeding en scheppen de verwachting dat de aandeelhouders in de toekomst meer dividend kunnen ontvangen.

Bedrijven die hard groeien, hebben vaker de neiging om meer in groei te investeren. Deze bedrijven keren vaak weinig tot geen dividend uit. Mede hierdoor komt het dat bedrijven die veel dividend uitkeren vaak uit een stabiele sector komen zoals banken, vastgoed-, olie- en telecombedrijven. Bedrijven in de technologische sector keren vaak weinig dividend uit, want deze investeren hun geld vaak in innovatie en groei.

De tien beste Nederlandse dividendaandelen in de AEX

Een lijst met tien bekende Nederlandse dividendaandelen. Met dividendpercentage van hoog naar laag.

ABN Amro

Op nummer 1 staat ABN Amro met een dividendpercentage van 6,1%ABN Amro heeft de hoogste dividend in de AEX met een dividendpercentage van 6,1%. Het doel van ABN Amro is om vijftig procent van de winst uit te keren. Het bedrijf heeft weinig ruimte voor groei omdat ze voornamelijk gericht zijn op de Nederlandse markt.

Unibail-Rodamco-Westfield

Op plek twee staat Unibail-Rodamco-Westfield met een dividendpercentage van 5,7%Vastgoedbedrijven zijn een goed voorbeeld van bedrijven die vaak een groot deel van de winst uitkeren in de vorm van dividend. Unibail-Rodamco-Westfield is het grootste, en enige, vastgoedfonds in de AEX-index. Het bedrijf richt zich vooral op luxe winkelcentra. Dit staat wel onder enige druk door de opkomst van het online winkelen.

Royall Dutch Shell

Royal Dutch Shell staat met een dividendpercentage van 5,5% op de derde plek. Dit is een van de bekendste dividendaandelen op de Nederlandse aandelenbeurs. Het is tevens het bedrijf met de hoogste marktwaarde in de AEX. Shell heeft een duidelijke focus op zowel het belonen van de aandeelhouders als het groeien in aardgas. Daarnaast blijft er weinig ruimte over voor groei. Shell is sterk afhankelijk van de olieprijs, dit kan voor de winst zowel positief als negatief uitpakken.

KPN

KPN met een dividendpercentage van 5,3% neemt plek vier in. Het telecombedrijven zijn vaak goed bestand tegen recessies, maar de concurrentie stelt hun tarieven steeds naar beneden bij. Zeker bij mobiele telefonie krijgt de klant steeds meer voor minder. Dit zet (de cijfers) van KPN onder druk.

ING

ING met een dividendpercentage van 5,1% staat op plek 5. Het beleid is vergelijkbaar met dat van ABN Amro. ING keert “slechts” 51% van de winst uit, waardoor er meer ruimte is voor groei in leningen en ruimte voor investeringen in nieuwe technologieën. De winst zou sneller kunnen stijgen als de rente weer toeneemt en speciale bankenbelastingen af zouden nemen. ING heeft potentie en mogelijkheden om te groeien buiten de Benelux. Wel goed om te onthouden is dat ING een bank is en tijdens de vorige crisis werd de bankensector hard getroffen. Bij een volgende crisis kunnen banken weer hard getroffen worden.

Randstad

Randstad staat met een dividendpercentage van 3,8% op plek 6. Het uitzendbureau is wereldwijd actief. Deze sector doet het beter in een krapper wordende arbeidsmarkt. Momenteel gaat het goed in deze markt en trekt de arbeidsmarkt op veel plekken aan. Daarnaast heeft het bedrijf een sterke balans en zorgt voor voldoende vrije kasstroom om én te investeren in groei én dividend uit te keren.

Unilever

Unilever staat met een dividendpercentage van 3,1% op plek 7. Het bedrijf is een typisch groeidividendaandeel. Het bedrijf zit voornamelijk in consumentengoederen waarvan de consumptie tijdens een recessie redelijk veilig is. Daarnaast heeft het bedrijf sterke posities in opkomende markten waar de vraag naar consumentengoederen snel toeneemt. Sinds 1999 is het dividend elk jaar verhoogd.

Ahold-Delhaize

Ahold-Delhaize staat met een dividendpercentage van 2,9% op plek 8. De koers van Ahold-Delhaize stortte vorig jaar in toen veel belegger zich zorgen maakten over de toekomst van supermarkten. Deze zorgen verdwenen steeds meer naar de achtergrond en het aandeel is weer omhoog geschoten. Met de huidige koers ontvangen de aandeelhouders een dividendpercentage van 2,9%. Dit is niet hoog gezien de zorgen over de toekomst en de relatief langzame winstgroei.

RELX (Reed Elsevier)

RELX staat met een dividendpercentage van 2.2% op plek 9. Reed Elsevier heeft een hele stabiele inkomstenbron in de vorm van abonnementsgelden. Voornamelijk de wetenschappelijke titels zijn winstgevend en bestand tegen recessies. Grote afnemers van deze wetenschappelijke titels zijn bibliotheken en universiteiten. Hiermee is het bedrijf erg afhankelijk van de overheid. Het dividendpercentage van 2,2% is niet hoog. Dit zou stabiel kunnen groeien, maar dan moet de overheid het huidige systeem niet aan gaan pakken.

ASML

ASML maakt de top 10 compleet met een dividendpercentage van 0,7%. Dit is het laatste bedrijf in de rij van de beste Nederlandse dividendaandelen. Het heeft een sterke positie in de semiconductor industrie. De EUV-techniek van het bedrijf stelt fabrikanten in staat kleine en snellere chips te maken. De semiconductor industrie is een groeide maar cyclische industrie. In deze sector vindt veel innovatie plaats. ASML heeft een laag dividend, maar het kan snel meegroeien met winst als de marktsector niet in een recessie beland. ASML moet daarbij ook haar dominante positie weten te behouden.

Dividend berekenen; hoe werkt het? - Beleggingsinstituut (2024)

FAQs

How do you calculate how much a dividend will pay? ›

For example, if a stock is trading at $50 per share, and the company pays a quarterly dividend of 20 cents per share. That company's dividend would be 80 cents. Divide 80 cents by $50 per share to arrive at a dividend yield of 1.6%.

How do my dividends get paid to me? ›

Cash dividends are paid out either as a check sent to the investor or as a credit to a brokerage account, which can then be reinvested. Stock dividends are paid in fractional shares. If a company issues a stock dividend of 5%, shareholders will receive 0.05 shares in dividends for every share they already own.

How to calculate stock returns and adjust them for dividends? ›

For example, if you bought a stock for $100 and sold it a year later for $110, and received $2 in dividends during the year, your total return would be $12 ($10 capital gain + $2 dividends). To calculate the dividend adjusted return, you would divide the total return by the initial investment, and then add 1.

How to calculate percentage of dividend? ›

To calculate annual dividend yield, follow this formulae. Dividend yield = annual dividend paid per share x current market price of the share / 100. What does 7% dividend yield mean? A 7% dividend yield means that for every 100 rupees invested in the stock, the investor will receive 7 rupees in dividends per year.

How much do I need to invest to make $5000 a month in dividends? ›

To generate $5,000 per month in dividends, you would need a portfolio value of approximately $1 million invested in stocks with an average dividend yield of 5%. For example, Johnson & Johnson stock currently yields 2.7% annually. $1 million invested would generate about $27,000 per year or $2,250 per month.

How to work out dividend yield? ›

The formula for calculating the dividend yield is equal to the dividend per share (DPS) divided by the current share price.

What is a good dividend yield? ›

What Is a Good Dividend Yield? Yields from 2% to 6% are generally considered to be a good dividend yield, but there are plenty of factors to consider when deciding if a stock's yield makes it a good investment. Your own investment goals should also play a big role in deciding what a good dividend yield is for you.

What is the best way to get paid dividends? ›

Dividend ETFs or index funds offer investors access to a selection of dividend stocks within a single investment — that means with just one transaction, you can own a portfolio of dividend stocks. The fund will then pay you dividends on a regular basis, which you can take as income or reinvest.

What is the dividend income strategy? ›

Dividend investing is a form of income investing, in which your portfolio generates money without you having to sell your portfolio's underlying assets, as you would with a capital gains investing strategy. It can be an excellent way to structure your portfolio, but make sure you analyze your assets carefully.

What is the formula for dividend adjustment? ›

Calculating Dividend Adjustments

For dividends the adjustment factor is calculated by subtracting the dividend from the close price the day before the ex-dividend date, and then dividing by that close price to get the adjustment factor in percentage terms.

What is the formula for total return on dividends? ›

The formula for calculating TSR is { (current price - purchase price) + dividends } ÷ purchase price. TSR represents an easily understood figure of the overall financial benefits generated for stockholders.

What is the formula for stock price using dividends? ›

The dividend growth model is a method used to estimate the value of a company's stock. The DGM formula is: P = D ( k − g )

What is the best way to calculate dividends? ›

You'll find these in a company's 10-K annual report. Here is the formula for calculating dividends: Annual net income minus net change in retained earnings = dividends paid.

Which company pays the highest dividend? ›

Overview of the Top Dividend Paying Stocks in India
  • Bharat Petroleum Corporation Ltd. ...
  • Vedanta Ltd. ...
  • Coal India Ltd. ...
  • Chennai Petroleum Corporation Ltd. ...
  • UTI Asset Management Company Ltd. ...
  • Oil and Natural Gas Corporation Ltd. ...
  • ICICI Securities Ltd. ...
  • HCL Technologies Ltd.
Jul 16, 2024

What is a good dividend payout ratio? ›

So, what counts as a “good” dividend payout ratio? Generally speaking, a dividend payout ratio of 30-50% is considered healthy, while anything over 50% could be unsustainable.

What is the formula for the dividend? ›

Dividend Formula:

Dividend = Divisor x Quotient + Remainder. It is just the reverse process of division. In the example above we first divided the dividend by divisor and subtracted the multiple with the dividend. That means, we first divided and then subtracted.

How much dividends will I get from 100K? ›

How Much Can You Make in Dividends with $100K?
Portfolio Dividend YieldDividend Payments With $100K
1%$1,000
2%$2,000
3%$3,000
4%$4,000
6 more rows
Jun 22, 2024

How do you calculate dividend value from stock? ›

In general, the formula for valuing a stock using the dividend discount model can be expressed below.
  1. DDM Formula:
  2. The Value of the Stock = (Expected Dividend per Share) / (Cost of Capital Equity – Dividend Growth Rate)
  3. OR.
  4. DDM stock valuation = CF / (r – g)
  5. $1.50 / (0.06 – 0.04) = $75 per share.
Jul 19, 2023

Top Articles
Fated Engram
Interac Debit 101: Everything you need to know about using Interac Debit
No Hard Feelings Showtimes Near Metropolitan Fiesta 5 Theatre
Tabc On The Fly Final Exam Answers
Truist Park Section 135
How do you mix essential oils with carrier oils?
[PDF] INFORMATION BROCHURE - Free Download PDF
How Much Is Tj Maxx Starting Pay
Gino Jennings Live Stream Today
Commodore Beach Club Live Cam
Kylie And Stassie Kissing: A Deep Dive Into Their Friendship And Moments
U Arizona Phonebook
Scotchlas Funeral Home Obituaries
Gayla Glenn Harris County Texas Update
Recap: Noah Syndergaard earns his first L.A. win as Dodgers sweep Cardinals
2024 INFINITI Q50 Specs, Trims, Dimensions & Prices
Apple Original Films and Skydance Animation’s highly anticipated “Luck” to premiere globally on Apple TV+ on Friday, August 5
Providence Medical Group-West Hills Primary Care
Tips and Walkthrough: Candy Crush Level 9795
Scheuren maar: Ford Sierra Cosworth naar de veiling
Panola County Busted Newspaper
Ltg Speech Copy Paste
Fiona Shaw on Ireland: ‘It is one of the most successful countries in the world. It wasn’t when I left it’
Is Holly Warlick Married To Susan Patton
Unity Webgl Car Tag
Lacey Costco Gas Price
Studentvue Calexico
Shiny Flower Belinda
Mchoul Funeral Home Of Fishkill Inc. Services
Kaiserhrconnect
Springfield.craigslist
Spy School Secrets - Canada's History
Watchdocumentaries Gun Mayhem 2
Final Jeopardy July 25 2023
Craigslist Florida Trucks
Doublelist Paducah Ky
Sour OG is a chill recreational strain -- just have healthy snacks nearby (cannabis review)
Celsius Claims Agent
Penny Paws San Antonio Photos
Brown launches digital hub to expand community, career exploration for students, alumni
Hello – Cornerstone Chapel
Wisconsin Volleyball titt*es
Mcoc Black Panther
Sapphire Pine Grove
Euro area international trade in goods surplus €21.2 bn
552 Bus Schedule To Atlantic City
Brutus Bites Back Answer Key
Research Tome Neltharus
15:30 Est
Sams La Habra Gas Price
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 6071

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.