Zo kies je de beste ETF – Finance Monkey (2024)

De meest gekozen strategie voor financiële onafhankelijkheid en beleggen zonder zorgen is het aankopen van ETFs. Exchange Traded Funds (ETFs) zijn een mandje met onderliggend een aantal aandelen of obligaties. Dit zorgt er dus voor dat je minder risico loopt omdat spreiding erg belangrijk is, maar daarover later meer. Een andere reden waarom veel mensen kiezen om te beleggen via een ETF is omdat het de meeste professionele investeerders op de lange termijn (meer dan 5 jaar) niet lukt om rendementen te behalen die hoger liggen dan de markt in zijn geheel. Maar hoe selecteer je dan de beste ETF?

Inhoudsopgave

Wat is ook alweer een ETF?

Laten we beginnen met een korte opfrisser. Een Exchange Traded Fund, ook wel ETF genoemd, is een indexfonds welke verhandeld word op de financiële markten. Doordat je een ETF aankoopt koop je eigenlijk onderliggende aandelen aan. Je ziet dit niet terug bij je broker, daar zie je alleen de ETF staan. De uitgevende instantie van de ETF koopt aandelen of obligaties aan naar rato van de onderverdeling van de onderliggende index. Stel de onderliggende index heeft 25% Shell, 25% Philips, 25% Unilever en 25% ING. Wanneer ik 1x deze ETF koop voor 100 euro, dan koop ik eigenlijk voor 25 euro aan elk Shell, Philips, Unilever en ING aandelen.

Let op: Beleggen brengt risico met zich mee. Er bestaat de mogelijkheid je inleg te verliezen.

Lees verder onder de advertentie

Dit aankopen van onderliggende aandelen door de beheerder van de ETF wordt vaak via autotrading gedaan. Er komt dus haast geen menselijk handelen meer aan te passen. Dit is fijn, want hierdoor zijn de management kosten van ETFs vaak een stuk lager dan wanneer een fonds actief beheerd word door professionele investeerders.

Meer informatie over ETFs en indexfondsen en de voordelen van beleggen in ETFs vind je hier.

Hoe kies je de beste ETF?

Overtuigd? Dan volgt de stap van het kiezen in welke ETF je graag wil beleggen. Dit product is de afgelopen 20 jaar steeds populairder geworden, met als gevolg dat er meer en meer keus is. Voor ieder wat wils kun je zeggen. Toch maakt dit het er niet altijd makkelijker op. Want hoe kies je nou een goede ETF? Hier de 6 punten om goed op te letten.

1. Volledige replica van onderliggende index

Het is van belang dat de ETF die je aankoopt de onderliggende index volgt. Zo ben je ervan verzekerd dat het rendement op de ETF in lijn ligt met die van de markt. Wanneer een ETF niet volledig de onderliggende index volgt kan het zijn dat het aandeel wat niet in de ETF zit juist goed presteert en daardoor loop je eventueel rendement mis.

2. Fysiek aanhouden van stukken

Ten tweede is het fysiek aanhouden van stukken belangrijk bij het selecteren van een ETF. Wanneer de beheerder van de ETF namelijk fysiek de stukken aanhoudt kun je altijd nog terugvallen op de onderliggende stukken wanneer er bij de beheerder iets mis gaat. Dit verminderd het risico wat je hebt op de ETF. Daarnaast haalt dit een gedeelte speculatie weg. Er bestaan namelijk ook ETFs die geen fysieke aandelen als onderliggende stukken hebben maar bijvoorbeeld opties nemen op bepaalde aandelen of een turbo constructie zijn. Deze hebben een veel hoger risico dan een ETF welke de stukken fysiek aanhoudt.

3. Spreiding

Bij beleggen is spreiding erg belangrijk. Door een goede spreiding te hebben in de instrumenten waarin je belegt voorkom je dat je enorme verliezen maakt. Stel ik zet alles in op het aandeel van KPN. Als er dan iets gebeurt waardoor het aandeel KPN minder waard wordt, dan raakt dat de waarde van mijn beleggingen enorm.

Spreiding over landen

Economisch gezien heb je altijd momenten waarop het goed gaat en andere momenten waarin er een kleine dip is. Nu wordt de wereld steeds internationaler en dus linken financiële markten ook meer aan elkaar. Toch hebben landen en gebieden in de wereld verschillende economieën en financiële stelsels waardoor de economische cyclus niet in alle landen gelijk is. Kijk bijvoorbeeld naar de economie van Japan. Deze is al decennia niet echt meer aan het groeien en kampt nu ook met grote problemen rondom de pensioenen van inwoners. Wanneer we 20 jaar geleden al ons geld in Japan hadden geïnvesteerd waren we bedrogen uitgekomen. Het is dus belangrijk om bij beleggen in ETFs ook te kijken naar spreiding over verschillende regio’s in de wereld.

Spreiding over sectoren

Eerder hadden we het al eens over cyclische versus defensieve aandelen. Verschillende sectoren anders reageren onder verschillende marktomstandigheden. Er zijn defensieve aandelen in zoals bijvoorbeeld Unilever welke producten produceren die altijd nodig zijn. Iedereen wil immers graag eten en zijn haar wassen. Daarnaast heb je meer cyclische aandelen zoals Tesla of Volkswagen welke voornamelijk omzet en winst draaien wanneer het economisch goed gaat. Als de economie in een dip zit doe je immers liever nog een paar jaar extra met je huidige auto in plaats van een nieuw exemplaar aan te schaffen. Het is dan ook verstandig om te zorgen voor een goede spreiding over verschillende sectoren zodat je beleggingen minder geraakt worden wanneer er in een specifieke sector onrust ontstaat.

4. Kosten, kosten, KOSTEN!

Het kan niet vaak genoeg herhaald worden. De impact van kosten op de lange termijn kan gigantisch zijn. Op dit moment denk je misschien: ach wat maakt die 0,2% extra uit. Op een belegd vermogen van €10.000 lijdt een rendement van 6,8% in plaats van 7% over 10 jaar tot €364,61 minder rendement! Dat is toch 3,65% van je initiële inleg. Kijk daarom bij het selecteren van de beste ETF voor jou dan ook altijd naar de kosten die je maakt.

Kosten van je broker

Natuurlijk heb je in eerste instantie de kosten van je broker (de partij waarbij je je beleggingen aanhoudt). Bij het selecteren van je broker heb je hopelijk ook al rekening gehouden met de kosten. Zelf ben ik erg blij met DEGIRO, zeker omdat je ETFs die binnen de kernselectie vallen zonder transactiekosten kunt aankopen. Dit scheelt een boel geld wat weer voor je aan het werk kan zijn. Eventuele andere kosten zijn aansluitkosten. Deze betaal je om te mogen handelen op een bepaalde beurs. Zonder aansluiting kun je geen ETFs op die beurs aankopen. De aansluitkosten bij DEGIRO bedragen €2,50 per jaar.

Kosten van de ETF

Naast de directe kosten die je maakt bij je broker zijn er ook door de beheerder van de ETF kosten gemaakt. Deze kosten worden vaak doorgerekend in het fonds en zie je dus niet individueel terug. Mocht je hier meer van willen weten dan kan je deze kosten terugvinden in de jaarrekening van de ETF. De managementkosten van een ETF zijn vaak een stuk lager dan een actief beheerd fonds, dit omdat de aan- en verkoop van onderliggende stukken geautomatiseerd is en de strategie vaak het volgen van een bepaalde index is. Daarnaast zijn er nog operationele kosten binnen het fonds welke afhangen van de omvang van het fonds en de hoeveelheid transacties die worden uitgevoerd.

Lees verder onder de advertentie

5. Dividendlekkage

Hier is al een keer een heel uitgebreid artikel aan gewijd. Toch blijft het ook zeker een punt om rekening mee te houden wanneer je je ETF selecteert. Dividendlekkage zorgt er namelijk voor dat een gedeelte van de opbrengst van het fonds wordt betaald aan belastingen. Dat is geld wat niet bij de belegger zelf terecht komt, en drukt dus op het rendement wat de ETF behaald. Dividendlekkage is het beste zelf te berekenen, hoe je dat doet lees je hier.

6. Rendement

Last but not least, het rendement! Grote kans dat je aan het beleggen bent om je vermogen toe te laten nemen. Waarom zou je anders risico willen nemen? Het rendement is dus een belangrijke factor bij het kiezen van de beste ETF voor jou. Ga na wat je gemiddeld voor rendement verwacht, en vergelijk hiermee verschillende ETFs. Bedenk wel: rendement uit het verleden zegt niet veel over de toekomst. Als je in de jaren ’80 in Japanse aandelen was gestapt was je in 1990 heel blij geweest. Had je hetzelfde in 2000 gedaan dan zat je begin 2020 met ongeveer dezelfde waarde van je aandelen. Bovenstaande 5 punten zijn dus zeker net zo belangrijk als rendement, want ze zorgen ervoor dat je minder risico loopt en een betere kans hebt op rendement.

Hoe kom je achter al deze informatie?

Handig om te weten, die 6 punten waar je op moet letten, maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe je achter deze informatie komt. De meeste informatie is te vinden bij de beheerder van het fonds. Denk hierbij aan de management kosten en operationele kosten. Deze worden vermeld in het jaarverslag van het fonds. Met dit jaarverslag kun je ook de dividendlekkage berekenen.

Het rendement van de afgelopen jaren, informatie over de spreiding binnen de ETF, de investeringsstrategie die de ETF volgt en of de onderliggende stukken ook fysiek worden aangehouden kan allemaal worden opgezocht bij Morningstar. Hier kun je overigens ook de managementkosten terugvinden, scheelt je weer een klein beetje rekenwerk.

De ETF aankopen

Nu je een goede keuze hebt gemaakt is het tijd om je ETF aan te kopen. Zoals ik eerder al noemde ben ik blij met mijn beleggingsrekening bij DEGIRO. Hoe je daar een ETF aankoopt is in dit artikel stap voor stap uitgelegd. Veel succes bij het maken van je keuze en met beleggen!

Zo kies je de beste ETF – Finance Monkey (2024)
Top Articles
How to Update Your Credit Report With New Personal Information
Can you roll down bulletproof windows?
Dr Doe's Chemistry Quiz Answer Key
Nc Maxpreps
Kostenlose Games: Die besten Free to play Spiele 2024 - Update mit einem legendären Shooter
Visustella Battle Core
Lesson 1 Homework 5.5 Answer Key
Gfs Rivergate
Non Sequitur
Gon Deer Forum
Best Forensic Pathology Careers + Salary Outlook | HealthGrad
Toy Story 3 Animation Screencaps
Everything We Know About Gladiator 2
3S Bivy Cover 2D Gen
Sprinkler Lv2
Recap: Noah Syndergaard earns his first L.A. win as Dodgers sweep Cardinals
Teacup Yorkie For Sale Up To $400 In South Carolina
Quest: Broken Home | Sal's Realm of RuneScape
Purdue 247 Football
All Obituaries | Gateway-Forest Lawn Funeral Home | Lake City FL funeral home and cremation Lake City FL funeral home and cremation
Xfinity Cup Race Today
Filthy Rich Boys (Rich Boys Of Burberry Prep #1) - C.M. Stunich [PDF] | Online Book Share
Nesb Routing Number
Suspiciouswetspot
Best Middle Schools In Queens Ny
Tamil Movies - Ogomovies
Visit the UK as a Standard Visitor
Ice Dodo Unblocked 76
Craigslist Scottsdale Arizona Cars
Renfield Showtimes Near Marquee Cinemas - Wakefield 12
Metro By T Mobile Sign In
First Light Tomorrow Morning
Bratislava | Location, Map, History, Culture, & Facts
Tamil Play.com
Peter Vigilante Biography, Net Worth, Age, Height, Family, Girlfriend
Hair Love Salon Bradley Beach
Craigslist Neworleans
Unlock The Secrets Of "Skip The Game" Greensboro North Carolina
Babylon 2022 Showtimes Near Cinemark Downey And Xd
Laff Tv Passport
SF bay area cars & trucks "chevrolet 50" - craigslist
Claim loopt uit op pr-drama voor Hohenzollern
Google Chrome-webbrowser
Best Restaurant In Glendale Az
Taylor University Baseball Roster
All Obituaries | Sneath Strilchuk Funeral Services | Funeral Home Roblin Dauphin Ste Rose McCreary MB
Uc Davis Tech Management Minor
Swsnj Warehousing Inc
Headlining Hip Hopper Crossword Clue
Craigslist Pet Phoenix
Parks And Rec Fantasy Football Names
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 5836

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.