Wat zijn indexfutures? | beleggingsproducten (2024)

Een future is een termijncontract om een onderliggend product op een afgesproken moment in de toekomst te leveren tegen een afgesproken prijs. Hier komt de letterlijke ‘future betekenis’ – Engels voor toekomst - vandaan. Een Indexfuture is een type derivaat waarbij betrokken partijen een verbintenis aangaan om de waarde van een onderliggende index op een vooraf bepaalde toekomstige datum te betalen of te ontvangen. Vaak zijn indexfutures gebaseerd op aandelenindexen, zoals de NASDAQ 100, FTSE 100, EURO STOXX 50, AEX en S&P 500 index.

Aangezien het niet mogelijk is om een index te bezitten, biedt dit type futurescontract beleggers een mogelijkheid om rendement te behalen door middel van blootstelling aan een index. Hierdoor hoeft de belegger niet alle producten die in de index vertegenwoordigd zijn, zelf te bezitten.

Kopers (long positie) en verkopers (short positie) van indexfutures hebben over het algemeen tegengestelde verwachtingen over de prijs van de onderliggende index op de vervaldatum. Kopers zullen een brutowinst behalen als de waarde van de index op de vervaldatum is gestegen en een brutoverlies als deze is afgenomen. Anderzijds zal een verkoper een brutowinst realiseren wanneer de waarde van de onderliggende index op de vervaldag is afgenomen en een brutoverlies als deze is gestegen.

Hoe werken indexfutures?

In tegenstelling tot andere financiële producten zoals aandelen, betaalt u bij futures, niet het volledige contante bedrag vooraf. Ook bezit u de onderliggende waarde niet. In plaats daarvan stort u de initiële marge om de future positie in te voeren. De vereiste marge is een percentage van de contractwaarde. Bij DEGIRO vindt u de risicocategorie van een product naast de naam. Deze risicocategorie geeft de hoeveelheid marge aan die moet worden gestort om het contract te kunnen sluiten.

Om de waarde van een futurecontract te berekenen, vermenigvuldigt u de huidige marktprijs van de index met de contractgrootte. In tegenstelling tot bijvoorbeeld grondstoffenfutures, waarbij de contractomvang een bepaalde hoeveelheid leverbare grondstof vertegenwoordigt, zoals 1.000 vaten olie, wordt de contractomvang van een indexfuture bepaald door een vermenigvuldiging.

De vermenigvuldigingsfactor voor een S&P 500 futurecontract is bijvoorbeeld $250 per indexpunt. Als de S&P 500 op 3.370 wordt verhandeld, is de waarde van het contract $842.500 ($250 x 3.370 = $ 842.500). De E-mini S&P 500-contracten vertegenwoordigen bijvoorbeeld één vijfde van de waarde in vergelijking met een reguliere S&P 500-indexfuture. In dit geval, als de S&P 500 op 3.370 wordt verhandeld, is de waarde van het contract $168.500 ($50 x 3.370 = $168.500).

Aangezien in eerste instantie slechts een percentage van de contractwaarde wordt aangehouden als marge, zijn indexfutures financiële instrumenten met een hoge hefboomwerking. Dit betekent dat kleine prijsbewegingen een grote impact kunnen hebben. Wanneer de margevereiste hoger is, moet een belegger doorgaans meer marge storten om de future positie te betreden. Dit resulteert op zijn beurt in een lagere hefboomwerking.

Futurecontracten hebben een minimale prijsverhoging waartegen een bepaald contract kan fluctueren, ook wel de tick size genoemd. Dit wordt bepaald in de specificaties van het contract dat door de beurs is opgesteld. De tick value daarentegen is het daadwerkelijke geldbedrag dat per contract per verandering van de tick wordt gewonnen of verloren en is gelijk aan de tick grootte vermenigvuldigd met de contractgrootte.

Hoe en wanneer worden indexfutures afgewikkeld?

Een uniek kenmerk van futures is dat ze dagelijks worden verrekend. Aan het einde van elke handelsdag wordt de slotkoers bepaald door de beurs waarop de future wordt verhandeld. Dit staat bekend als de dagelijkse mark-to-market (MTM) prijs en is voor iedereen hetzelfde. Er zijn dagelijkse mark-to-market-schikkingen tot het verstrijken van het contract of de sluiting van de positie.

De dagelijkse contante afwikkeling is het verschil tussen de slotkoers van t-1 en t. Afhankelijk van het resultaat wordt de rekening van de contracthouder gedebiteerd of gecrediteerd. Als er bijvoorbeeld bij de dagelijkse afwikkeling een verhoging van de contractwaarde is, zal dit resulteren in een creditering op de rekening van de longpositiehouder en een afschrijving op de rekening van de shortpositiehouder.

Klanten van DEGIRO krijgen een margin call, wanneer een debet ervoor zorgt dat de vrije ruimte negatief wordt. De klant wordt dan verzocht om meer geld op de rekening storten of de posities te sluiten om het risico te verlagen. Is dit bedrag niet gestort binnen de aangegeven termijn, dan zal DEGIRO tussenbeide komen en namens de belegger de posities sluiten. Wanneer DEGIRO op een dergelijke manier moet ingrijpen, zijn daar extra kosten aan verbonden.

Bij het verstrijken van de termijn kunnen andere soorten futures, zoals grondstoffenfutures, contant of fysiek worden afgewikkeld door de onderliggende waarde te leveren. Indexfutures worden alleen in contanten afgewikkeld.

Waar is informatie te vinden over de specifieke indexfuture?

Aangezien futures worden verhandeld op een beurs, zijn informatie en specificaties over het contract te vinden op de website van de beurs. Dit omvat informatie zoals de omvang van het contract, de onderliggende index, de vervaldatum en de handelstijden. Andere informatie over de kenmerken en risico's van het product is te vinden in het Essentiële informatiedocument (EID). In het DEGIRO platform vindt u de EID bij het desbetreffende product, onder documenten.

Beleggen in indexfutures via DEGIRO

Bij DEGIRO kunt u beleggen in futures op een aantal aangesloten derivatenbeurzen. U kunt alle futurecontracten vinden die wij aanbieden wanneer u in ons beleggersplatform ‘futures’ selecteert onder het tabblad ‘producten’.

DEGIRO brengt connectiviteitskosten, transactiekosten en afwikkelingskosten in rekening om te beleggen in futures. U vindt deze kosten in ons tarievenoverzicht. U betaalt alleen afwikkelingskosten bij de eindafrekening op de vervaldatum, niet eerder. Het is mogelijk dat de beurs waarop de future handelt ook een commissie in rekening brengt. Ook deze eventuele kosten zijn te vinden in ons tarievenoverzicht.

Wat zijn de risico’s van beleggen in indexfutures?

Beleggen in futures kan voordelig zijn, maar het brengt ook een hoog risico met zich mee. U kunt uiteindelijk meer verliezen dan uw initiële investering. Aangezien de onderliggende index van een indexfuture in theorie onbeperkt kan toenemen, is de maximale winst bij een long positie in een indexfuture ook onbeperkt. Als u een short positie heeft daarentegen, dan is het maximale verlies ook onbeperkt.

Voordat u begint met beleggen, zijn er een aantal factoren om te overwegen. Het helpt om vast te stellen hoeveel risico u bereid bent te nemen en welke producten daar het best bij passen. Daarnaast is het niet raadzaam om geld te beleggen dat u wellicht op korte termijn nodig heeft, of om posities in te nemen die financiële moeilijkheden kunnen opleveren. Het begint allemaal met bedenken wat voor belegger u wilt zijn. U kunt meer lezen over de risico’s van beleggen in onze Nadere Informatie Beleggingsdiensten documenten of bekijk onze beleggingsrisico pagina.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Wat zijn indexfutures? | beleggingsproducten (2024)

FAQs

What is an example of an index future? ›

Examples of Index Futures

Let's say you decide to speculate on the S&P 500. The E-mini S&P 500 futures are priced at $50 multiplied by the index value. So, you might buy a futures contract when it's trading at 5,000 points, resulting in a contract value of $250,000 ($50 x 5,000).

What does index futures tell us? ›

Futures look into the future to "lock in" a future price or try to predict where something will be in the future; hence the name. Since there are futures on the indexes (S&P 500, Dow 30, NASDAQ 100, Russell 2000) that trade virtually 24 hours a day, we can watch the index futures to get a feel for market direction.

How are index futures calculated? ›

Stock Index Futures

The cash amount is calculated from the difference between the futures price agreed at the start of the contract and the index value at the date of the contract.

How do index options work? ›

Index options are derivatives that offer the opportunity to trade based on your directional view—bullish, bearish, or neutral—of the overall market. For example, if you have a strong view of how the broad stock market is going to move, you could consider trading index options on the S&P 500® or another index.

What is an index example? ›

Broad market indices track large segments of the market or a major asset class. Some examples are the S&P 500, the S&P Global BMI (Broad Market Index), the S&P/ASX 200, the S&P/TSX Composite, or the S&P GSCI for the commodities market. Sector Indices.

What are the most common index futures? ›

E-mini S&P 500 futures (/ES) are the most actively traded U.S. equity index futures contract, with 1.81 million contracts changing hands on average each day during 2023, according to the CME Group's exchange data.

How to read a futures chart? ›

The top of the bar (or line) represents the high price for the day. The bottom is the day's low and a small horizontal tic on the right side is the closing price. Over a period of several days or weeks the price trend can be identified by channel lines.

How to trade futures for beginners? ›

How to trade futures
  1. Understand how futures trading works.
  2. Pick a futures market to trade.
  3. Create an account and log in.
  4. Decide whether to go long or short.
  5. Place your first trade.
  6. Set your stops and limits.
  7. Monitor and close your position.

How to use futures to predict the market? ›

If S&P futures are trending downward all morning, stock prices on U.S. exchanges will likely move lower when trading opens for the day. The opposite is also true, with rising futures prices suggesting a higher open.

How to make money with futures contracts? ›

Long: Buy futures and profit when the prices increase. Short: Sell futures contracts and profit when the prices decrease. Spread: Simultaneously buy different futures contracts and profit when the relative price difference widens (or narrows).

What is futures formula? ›

So with that, the formula is: Futures Price = Spot price * [1+ rf*(x/365) – d] X – number of days to expiry. Let's discuss it with an example. To help with calculation, we are assuming the following values.

How to invest in futures? ›

An individual or retail investor who wants to trade futures must typically open an account with a futures commission merchant and post the initial margin requirement, which, in turn, is held at the exchange's clearinghouse.

What is a good VIX number? ›

Source: Fidelity International, 2019. In general, VIX values of greater than 30 are considered to signal heightened volatility from increased uncertainty, risk and investor fear. VIX values below 20 generally correspond to more stable, less stressful periods in the markets.

What are examples of index options? ›

Trading Index Options: An Example

Suppose you buy an Nifty 15,800 call option at a premium of Rs. 54. This option gives you the right to buy Nifty at a strike price of Rs. 15,800.

What is the index future of a stock? ›

Stock index futures, also referred to as equity index futures or just index futures, are futures contracts based on a stock index. Futures contracts are an agreement to buy or sell the value of the underlying asset at a specific price on a specific date. In this case, the underlying asset is tied to a stock index.

How to invest in index future? ›

How to trade index futures
  1. Know the difference between CFDs and futures. You can use CFDs to speculate on the price of an underlying futures market. ...
  2. Understand leverage. ...
  3. Choose your index. ...
  4. Decide whether to go long or short. ...
  5. Place your first trade and begin trading. ...
  6. Monitor and close your position.

What is the index future spread? ›

Index Spreads

Another possible trading strategy is an index spread. A spread is the simultaneous purchase and sale of two futures contracts. An index spread is a common and effective trading strategy.

What is the difference between index options and index futures? ›

Futures are standardized contracts that can be bought and sold on an exchange by investors. Options contracts are standardized contracts that allow investors to trade an underlying asset at a predetermined price before a specific date (the expiry date for the options).

Top Articles
Deleting data from stolen iPhone
How to Turn Find My iPad On or Off
Ups Stores Near
J & D E-Gitarre 905 HSS Bat Mark Goth Black bei uns günstig einkaufen
Atvs For Sale By Owner Craigslist
No Hard Feelings Showtimes Near Metropolitan Fiesta 5 Theatre
877-668-5260 | 18776685260 - Robocaller Warning!
Otis Department Of Corrections
Dr Klabzuba Okc
The Idol - watch tv show streaming online
Craigslist Vermillion South Dakota
Roblox Character Added
Non Sequitur
What Happened To Anna Citron Lansky
Dirt Removal in Burnet, TX ~ Instant Upfront Pricing
Ubg98.Github.io Unblocked
Jet Ski Rental Conneaut Lake Pa
Puss In Boots: The Last Wish Showtimes Near Cinépolis Vista
Ups Print Store Near Me
Free Personals Like Craigslist Nh
Yonkers Results For Tonight
104 Presidential Ct Lafayette La 70503
Mta Bus Forums
1773x / >
Elanco Rebates.com 2022
Desales Field Hockey Schedule
ATM, 3813 N Woodlawn Blvd, Wichita, KS 67220, US - MapQuest
Rubmaps H
UPS Drop Off Location Finder
Tyler Sis 360 Boonville Mo
Pill 44615 Orange
How to Destroy Rule 34
The 38 Best Restaurants in Montreal
Vanessa West Tripod Jeffrey Dahmer
Usf Football Wiki
Laurin Funeral Home | Buried In Work
Mta Bus Forums
Geology - Grand Canyon National Park (U.S. National Park Service)
Aurora Il Back Pages
craigslist: modesto jobs, apartments, for sale, services, community, and events
Craigslist en Santa Cruz, California: Tu Guía Definitiva para Comprar, Vender e Intercambiar - First Republic Craigslist
Gym Assistant Manager Salary
Stranahan Theater Dress Code
Sarahbustani Boobs
60 Days From May 31
Az Unblocked Games: Complete with ease | airSlate SignNow
Strange World Showtimes Near Century Stadium 25 And Xd
St Vrain Schoology
Samsung 9C8
Sc Pick 3 Past 30 Days Midday
Ingersoll Greenwood Funeral Home Obituaries
How To Find Reliable Health Information Online
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated:

Views: 6029

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.