Wat is een Bitcoin ETF? Alles wat je moet weten over een Bitcoin ETF (2024)

Je hebt vast weleens gehoord van Bitcoin ETF's en je vraagt je waarschijnlijk af waarom dit zo'n grote verandering betekent voor crypto-beleggers. Je bent niet de enige die nieuwsgierig is! In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over Bitcoin ETF’s in begrijpelijke taal, zodat ook jij straks kunt meepraten met de echte Bitcoin-kenners onder ons.

Wat is een Bitcoin Spot ETF?

Een Bitcoin Spot ETF, oftewel een Exchange-Traded Fund, is een innovatief financieel instrument dat het voor beleggers gemakkelijker maakt om in Bitcoin te investeren zonder de munt daadwerkelijk in bezit te hebben. Dit beursgenoteerde fonds weerspiegelt nauwgezet de prijs van Bitcoin, gebaseerd op de echte bitcoins die door het fonds zijn aangeschaft.

Wat zijn de voordelen van een Bitcoin Spot ETF?

  • Toegankelijkheid: Bitcoin ETF's maken het voor een breed scala aan investeerders mogelijk om in Bitcoin te beleggen zonder de complexiteit van het beheren van digitale activa.
  • Regulering: Net als reguliere ETF's worden Bitcoin ETF's streng gereguleerd, wat zorgt voor transparantie en toezicht in de cryptomarkt.
  • Verminderd risico: Het beheer van Bitcoin wordt uitbesteed aan professionals, wat het risico op diefstal, verlies of fouten vermindert.
  • Liquiditeit: De introductie van Bitcoin ETF's kan mogelijk de liquiditeit van de markt vergroten, waardoor de volatiliteit kan afnemen en de prijsstabiliteit kan toenemen.

Hoe werkt het precies?

Een Bitcoin Spot ETF wordt gecreëerd door financiële experts die Bitcoin aankopen en in een mandje stoppen. Dit mandje wordt vervolgens verdeeld in aandelen, die te verhandelen zijn op reguliere effectenbeurzen. Beleggers kunnen deze ETF-aandelen kopen via hun gebruikelijke effectenrekening, waardoor ze indirect blootgesteld worden aan Bitcoin zonder zich zorgen te hoeven maken over de technische aspecten van bijvoorbeeld cryptocurrency-beheer.

In de crypto-industrie is het gebruikelijk voor beleggers om coins en tokens zelfstandig aan te kopen op handelsbeurzen, om deze vervolgens in eigen beheer te nemen met behulp van een zogeheten wallet. Beleggers die dit doen, beschikken over technische basiskennis en zijn bekend met de risico’s die zelfstandig beheer van cryptocurrencies met zich mee kan brengen.

Bij een ETF werkt dat net even anders. Beleggers kopen in dit geval de bitcoin niet zelf aan! In plaats daarvan kunnen beleggers in een fonds investeren. Met dit geld koopt het fonds vervolgens zelf de bitcoins aan en bewaart deze in een pool. Vervolgens wordt het fonds verdeeld in aandelen die op traditionele effectenbeurzen worden verhandeld. Hierdoor kunnen beleggers Bitcoin aankopen via hun reguliere effectenrekening, zonder zich bezig te hoeven houden met het beheren van bitcoin.

Wat zijn de potentiële effecten op de Bitcoin-prijs?

Vergelijkbaar met de impact van de bekende 'bitcoin block halving', kan een toename in de vraag naar Bitcoin, met name van institutionele beleggers, de prijzen positief beïnvloeden.

Als meer beleggers namelijk een ETF willen aankopen, dan zal het fonds dit moeten dekken met het juiste onderpand. Dit betekent dat het fonds meer bitcoins zou opkopen, als de vraag naar de Bitcoin Spot ETF's toeneemt.

Wie zijn de Amerikaanse aanbieders?

Enkele van de Amerikaanse aanbieders van Bitcoin ETF's zijn BlackRock, Fidelity, Invesco & Galaxy, Franklin Templeton, VanEck, 21Shares & Ark Invest, Bitwise, WisdomTree, Valkyrie, Hashdex en Grayscale.

Deze bedrijven spelen een cruciale rol bij het aanbieden van Bitcoin ETF's aan investeerders.

Hoewel investeren in een Bitcoin Spot ETF beleggers tijd en kosten kan besparen die gepaard gaan met het zelf uitwisselen en beveiligen van bitcoins, moeten beleggers wel rekening houden met de beheerkosten die deze fondsen in rekening brengen. Deze kosten, ook wel kostenratio's genoemd, kunnen op de lange termijn invloed hebben op je rendement.

Wat is een Bitcoin ETF? Alles wat je moet weten over een Bitcoin ETF (2024)

FAQs

Wat is een Bitcoin ETF? Alles wat je moet weten over een Bitcoin ETF? ›

Een Bitcoin ETF is een soort tracker die door een fonds wordt beheerd en constant de Bitcoin koers volgt en bijhoudt. We kunnen bij een Bitcoin ETF onderscheid maken tussen een 'spot' en een 'future' ETF. Bij een future ETF worden de futures van de bitcoin gevolgd.

Hoe werkt een Bitcoin ETF? ›

Een Bitcoin futures ETF is een beleggingsobject waarbij de fondsbeheerder Bitcoin futures contracten inkoopt. Futures contracten maken het mogelijk om te wedden op de Bitcoin koers. Waarbij de eigenaar van het contract de asset op een bepaalde datum en tegen een specifieke prijs moet kopen of verkopen.

Hoe werkt de Bitcoin ETF? ›

Spot bitcoin ETF's houden daadwerkelijke bitcoin vast, terwijl bitcoin futures ETF's dat niet doen. Spot ETF's zijn ontworpen om een ​​equivalent bedrag van de onderliggende activa vast te houden die wordt vertegenwoordigd door de ETF . Dit geeft beleggers directe blootstelling aan de spotprijs van bitcoin zonder deze zelf te hoeven kopen of opslaan.

Wat is het verschil tussen Bitcoin en Bitcoin ETF? ›

ETF staat voor Exchange Traded Fund en wordt ook wel een tracker genoemd. Het is een product waarin je kunt beleggen om, in dit geval, de koers van de bitcoin te volgen. Maar in plaats van dat je als belegger een bitcoin moet kopen, hoef je nu alleen aandelen in de bitcoin-ETF te kopen.

Wat is een bitcoin spot ETF? ›

Spot Bitcoin ETF's zijn financiële instrumenten die de prijs van Bitcoin volgen door de werkelijke cryptocurrency in reserve te houden en elk aandeel van de ETF te ondersteunen met echte Bitcoin . Deze ETF's bieden beleggers directe blootstelling aan de prijsbewegingen van Bitcoin zonder dat ze zelf Bitcoin hoeven te kopen, op te slaan of te beheren.

Wat kost een Bitcoin ETF? ›

BITCOIN ETF EUR € 10,75 | Euronext Live quotes koersen.

Is de bitcoin ETF goedgekeurd? ›

De Amerikaanse toezichthouder op effecten heeft de eerste in de VS genoteerde exchange traded funds (ETF's) goedgekeurd die bitcoin volgen. Dit is een keerpunt voor de grootste cryptocurrency ter wereld en de bredere crypto-industrie.

Zijn bitcoin ETF's veilig? ›

‍Extreme Volatiliteit: Bitcoin staat bekend om zijn substantiële prijsschommelingen, waardoor ETF's die de prijs volgen inherent risicovolle investeringen zijn . Beleggers moeten voorbereid zijn op de mogelijkheid van aanzienlijke en snelle verliezen. ‍Regulatory Uncertainty: Deze ruimte voor cryptocurrencies is constant in ontwikkeling.

Hoe werkt BlackRock Bitcoin ETF? ›

BlackRock's IBIT is een spot bitcoin ETF waarmee gebruikers blootstelling kunnen krijgen aan de prijsbewegingen van bitcoin zonder de cryptocurrency zelf te bezitten . Een spot bitcoin ETF houdt daadwerkelijke bitcoin als onderliggende asset, wat gebruikers een gereguleerde manier biedt om deel te nemen aan de prijsbewegingen van bitcoin.

Wat is de beste crypto ETF? ›

Je kunt het beste investeren in de beste ETF als iShares crypto ETF of de crypto ETF van Fidelity bij “traditionele” online brokers. Zorg ervoor dat je kiest voor platforms die betrouwbaar zijn en ook lage kosten hebben.

Wat is beter, bitcoin ETF of bitcoin? ›

Voor traditionele investeerders vereenvoudigen Bitcoin ETF's de toegang tot de cryptomarkt , waarbij de technische aspecten van cryptowallets en blockchain worden vermeden. U kunt worden vrijgesteld van het beheren van wallets met Bitcoins, het navigeren op online cryptobeurzen of het worstelen met privé- en openbare sleutels.

Is een etn veilig? ›

Het grootste risico van een ETN is het kredietrisico. Hoewel een uitgevende bank zoals bijv. Barclays een hoge kredietwaardigheid heeft, betekent dit niet dat deze onfeilbaar zijn. Grote banken zijn al eerder gevallen.

Heeft Degiro Bitcoin ETF's? ›

Beleggen in cryptotrackers via DEGIRO

Op ons platform vindt u een ruime selectie aan cryptotrackers, waarvan de meerderheid ETN's zijn. Ook bieden we crypto-ETF's aan.

Kun je short gaan op een bitcoin ETF? ›

Er is geen aandeel dat Bitcoin short, maar er zijn wel exchange-traded funds die dat doen. Fondsen die activa shorten worden over het algemeen inverse funds genoemd, omdat ze proberen het omgekeerde van dalende prijzen terug te geven. Proshares Short Bitcoin Strategy ETF is een van deze fondsen .

Zijn bitcoin ETF's verzekerd? ›

SIPC beschermt consumenten doorgaans tegen het faillissem*nt van brokers. Het beschermt hen echter niet tegen het investeren in bedrijven (of fondsen, zoals ETF's) die vervolgens ten onder gaan door marktkrachten. SIPC verzekert simpelweg de aandelen van bitcoin ETF's .

Heeft de bitcoin ETF opties? ›

Beleggers kunnen nu opties kopen op de T-Rex 2x Long Bitcoin Daily Target ETF en de T-Rex 2x Inverse Bitcoin Daily Target ETF , die woensdag zijn gelanceerd, meldden Rex Shares en Tuttle.

Hoe werkt een ETF precies? ›

Een Exchange Traded Fund (ETF) is een open-ended beleggingsfonds dat op één of meer beurzen verhandeld wordt. Net als een beleggingsfonds biedt een ETF toegang tot een hele portefeuille met aandelen, obligaties of andere effecten, zoals grondstoffen of vastgoed.

Wat betekent een spot-ETF? ›

Bij een exchange-traded fund (ETF) koopt een belegger een aandeel in een complete beursindex, bijvoorbeeld voor de AEX. Ook zijn er ETF's voor bijvoorbeeld grondstoffen, valuta en goud. Een zogeheten spot-ETF volgt de actuele koerswaarde. Eenmaal aangeschaft laat je het doorgaans langere tijd rusten.

Hoe investeren in ETF's? ›

Om in ETF's te beleggen hebt u als particuliere belegger een broker nodig, die de transacties op de beurs voor u verzorgt. Die broker kan uw eigen bank zijn of een gespecialiseerde partij, zoals een online-beleggingsplatform. In alle gevallen is het nodig om een beleggingsrekening te openen.

Wat is Bitcoin halving? ›

Bji de halvering van Bitcoin wordt het aantal nieuwe Bitcoins dat gemaakt wordt gehalveerd. Anders gezegd, er is een vermindering van 50% in de beloning die miners ontvangen voor het valideren van transacties en het toevoegen ervan aan de blockchain.

Top Articles
Highest Paying Bitcoin Games for Android and iOS Users
What is The Sandbox, and How Can You Earn From Playing?
SZA: Weinen und töten und alles dazwischen
Ron Martin Realty Cam
Kevin Cox Picks
Greedfall Console Commands
Lifebridge Healthstream
Weapons Storehouse Nyt Crossword
Joe Gorga Zodiac Sign
When Is the Best Time To Buy an RV?
Employeeres Ual
104 Presidential Ct Lafayette La 70503
Mycarolinas Login
What Is Njvpdi
Cooktopcove Com
Hood County Buy Sell And Trade
finaint.com
Craigslist Malone New York
Dumb Money, la recensione: Paul Dano e quel film biografico sul caso GameStop
Kylie And Stassie Kissing: A Deep Dive Into Their Friendship And Moments
Conan Exiles: Nahrung und Trinken finden und herstellen
Costco Great Oaks Gas Price
Icivics The Electoral Process Answer Key
Att.com/Myatt.
The Blind Showtimes Near Amc Merchants Crossing 16
Adt Residential Sales Representative Salary
Theater X Orange Heights Florida
8005607994
[PDF] PDF - Education Update - Free Download PDF
How To Tighten Lug Nuts Properly (Torque Specs) | TireGrades
Trivago Myrtle Beach Hotels
Devotion Showtimes Near Regency Buenaventura 6
Amerisourcebergen Thoughtspot 2023
Bleacher Report Philadelphia Flyers
Why comparing against exchange rates from Google is wrong
1475 Akron Way Forney Tx 75126
Renfield Showtimes Near Marquee Cinemas - Wakefield 12
Home Auctions - Real Estate Auctions
Nsu Occupational Therapy Prerequisites
How to Play the G Chord on Guitar: A Comprehensive Guide - Breakthrough Guitar | Online Guitar Lessons
Solemn Behavior Antonym
Naya Padkar Newspaper Today
Puffco Peak 3 Red Flashes
Dynavax Technologies Corp (DVAX)
Gpa Calculator Georgia Tech
Toth Boer Goats
The Conners Season 5 Wiki
Stranahan Theater Dress Code
Patricia And Aaron Toro
Minute Clinic Mooresville Nc
Noaa Duluth Mn
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 5644

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.