Voor en nadelen Nederlands Real Estate Investment Trust regime (2024)

Een REIT-regime in Nederland kan volgens staatssecretaris mogelijk het investeringsklimaat verbeteren; regime moet wel in lijn zijn met Europese juridische kaders en geen belastinglekken creëren

Op vrijdag 7 juni 2024 heeft de demissionaire Staatssecretaris van Financiën een brief gestuurd naar de Tweede Kamer over een onderzoek naar de voor- en nadelen van een mogelijk Nederlands Real Estate Investment Trust ("REIT")-regime.

Een REIT-regime is een fiscaal regime dat collectief beleggen in onroerende zaken faciliteert via lichamen, zonder additionele heffing van (vennootschaps)belasting en waarbij de belastingheffing zoveel mogelijk wordt verlegd naar de aandeelhouders/participanten. Veel van de ons omringende landen kennen een REIT-regime.

In Nederland fungeert het regime voor de fiscale beleggingsinstelling ("fbi") momenteel als het Nederlandse equivalent van een REIT-regime, maar deze zal vanaf 1 januari 2025 niet meer beschikbaar zijn voor directe beleggingen in Nederlands vastgoed als gevolg van de Wet aanpassing fiscale beleggingsinstelling.

Tijdens de parlementaire behandeling van laatstgenoemde wet heeft de staatssecretaris naar aanleiding van vragen uit de Eerste Kamer toegezegd een onderzoek te zullen verrichten naar de voor- en nadelen van een apart Nederlands REIT-regime.

De inhoud van de Kamerbrief kan als volgt worden samengevat.

De staatssecretaris begint met een uitleg over de geschiedenis van het fbi-regime. Vervolgens geeft de bewindsman een overzicht van het REIT-landschap in Europa, waarbij hij opmerkt dat dertien andere EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk REIT-regimes hebben. De staatssecretaris benadrukt dat er geen harmonisatie is op EU-niveau, wat leidt tot variaties in hoe REIT's en hun investeerders worden belast in verschillende landen. Het doel van een REIT-regime is ervoor te zorgen dat collectief beleggen in vastgoed kan, zonder dat de tussenkomst van een REIT leidt tot extra belastingheffing.

De staatssecretaris zet vervolgens de voordelen van een REIT-regime in Nederland uiteen, met nadruk op het feit dat het collectieve beleggingen kan faciliteren en mogelijk het investeringsklimaat kan verbeteren door buitenlands kapitaal aan te trekken. Dit is met name relevant voor de bouw en verduurzaming van onroerend goed, inclusief woningen. De staatssecretaris vermeldt dat Nederlandse institutionele beleggers bijna hun maximaal toegestane investeringen in Nederlands vastgoed naderen vanwege diversificatievereisten, en dat daarmee buitenlands kapitaal nodig is.

De staatssecretaris wijst ook op mogelijke aandachtpunten van een Nederlands REIT-regime, zoals de noodzaak om ervoor te zorgen dat het in lijn is met Europese juridische kaders en geen belastinglekken creëert. De staatssecretaris heeft ook oog voor de budgettaire impact van een REIT-regime. Het regime kan leiden tot inkomstenverlies voor de overheid, en de noodzaak van systeemwijzigingen binnen de Nederlandse belastingdienst.

De staatssecretaris bespreekt verder verschillende ontwerpaspecten van een potentieel REIT-regime, waaronder de relatie met het bestaande FBI-regime, juridische haalbaarheid, belastingtarieven, toegankelijkheid voor investeerders en financieringsvereisten. De bewindsman geeft daarbij de suggestie dat een REIT-regime beperkt zou kunnen blijven tot beursgenoteerde partijen.

Tot slot stelt de staatssecretaris dat hoewel veel Europese landen een REIT-regime hebben, het daadwerkelijke effect van zo'n regime in Nederland afhankelijk zou zijn van het uiteindelijke ontwerp. Het zou collectieve beleggingen kunnen faciliteren en het investeringsklimaat verbeteren. De staatssecretaris benoemt ook dat andere factoren investeringsbeslissingen kunnen beïnvloeden. De beslissing over de wenselijkheid en het ontwerp van een REIT-regime laat de staatssecretaris over aan de volgende regering, gezien de huidige demissionaire status van het kabinet-Rutte IV.

De gehele Kamerbrief vindt u hier.

Voor en nadelen Nederlands Real Estate Investment Trust regime (2024)
Top Articles
Rarest Lucky Clover – 6-leaf, 7-leaf, 8-leaf, 9-leaf (from SGD$138) – 4-Leaf Clover, Laser Engraving, Zippo Lighters
This Is Why Four-Leaf Clovers Are Considered Lucky
Evil Dead Movies In Order & Timeline
How To Start a Consignment Shop in 12 Steps (2024) - Shopify
Diario Las Americas Rentas Hialeah
Devon Lannigan Obituary
Katmoie
Mcfarland Usa 123Movies
A Complete Guide To Major Scales
Dr Doe's Chemistry Quiz Answer Key
Sprague Brook Park Camping Reservations
BULLETIN OF ANIMAL HEALTH AND PRODUCTION IN AFRICA
Hssn Broadcasts
Ree Marie Centerfold
Signs Of a Troubled TIPM
Nebraska Furniture Tables
Drago Funeral Home & Cremation Services Obituaries
House Of Budz Michigan
Farmer's Almanac 2 Month Free Forecast
Tinker Repo
Persona 5 Royal Fusion Calculator (Fusion list with guide)
Heart and Vascular Clinic in Monticello - North Memorial Health
Optum Urgent Care - Nutley Photos
The best brunch spots in Berlin
Target Minute Clinic Hours
1979 Ford F350 For Sale Craigslist
Royalfh Obituaries Home
Frank Vascellaro
How To Improve Your Pilates C-Curve
Proto Ultima Exoplating
Kaiser Infozone
Rlcraft Toolbelt
Persona 4 Golden Taotie Fusion Calculator
Shiftwizard Login Johnston
Dumb Money, la recensione: Paul Dano e quel film biografico sul caso GameStop
Beaver Saddle Ark
Tamil Play.com
Jr Miss Naturist Pageant
Merge Dragons Totem Grid
How to Quickly Detect GI Stasis in Rabbits (and what to do about it) | The Bunny Lady
Man Stuff Idaho
Pokemon Reborn Gyms
COVID-19/Coronavirus Assistance Programs | FindHelp.org
The Nikki Catsouras death - HERE the incredible photos | Horror Galore
Gary Vandenheuvel Net Worth
Wolf Of Wallstreet 123 Movies
House For Sale On Trulia
Diablo Spawns Blox Fruits
Arnold Swansinger Family
How To Connect To Rutgers Wifi
8663831604
Latest Posts
Article information

Author: Neely Ledner

Last Updated:

Views: 6329

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Neely Ledner

Birthday: 1998-06-09

Address: 443 Barrows Terrace, New Jodyberg, CO 57462-5329

Phone: +2433516856029

Job: Central Legal Facilitator

Hobby: Backpacking, Jogging, Magic, Driving, Macrame, Embroidery, Foraging

Introduction: My name is Neely Ledner, I am a bright, determined, beautiful, adventurous, adventurous, spotless, calm person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.