VEB - Stappenplan zelf beleggen (2024)

Zelf beleggen kan zo ingewikkeld (of eenvoudig) zijn als je het zelf maakt. Ditstappenplan zelf beleggen helpt je op weg.

Gebruik van het stappenplan zelf beleggen
Indien je geen doel hebt(behalve plezier in beleggen), begin je bij stap 4. We gaan er bij dit stappenplan zelf beleggen overigensvanuit dat je voldoende vermogen hebt om te gaan beleggen en dat beleggen een passende keuze voor je is.Hetgeldplan 'Sparen, aflossen of beleggen' helpt je bepalen of beleggen op dit moment past bij je financiële situatie.


Stap 1: bepaal je
beleggingsdoel(en)

Misschien wel de moeilijkste stap: waarvoor ga je nueigenlijk (zelf) beleggen? Zet daarom je beleggingsdoelen op een rijtje.

Daarbij is het van belang om na te gaan of je beleggingsdoelstellingen een objectieve of een subjectieve prioriteit hebben. Ben je bijvoorbeeld voor je inkomen (deels) afhankelijk van dividend uit beleggingen? Of heb je een bepaald bedrag nodig om een hypotheek af te lossen of om op een bepaalde leeftijd met pensioen te gaan? In die gevallen zorgt het noodzakelijke karakter van je beleggingsdoelstellingen voor een objectieve prioriteit.

Hangen je beleggingsdoelstellingen verband met minder noodzakelijke dingen, zoals het aanschaffen van een vakantiehuis, zeilboot, een wereldreis of het uitoefenen van een dure hobby, dan spreek je van een subjectieve prioriteit.

Een vermogensbeheerder houdt voor de klant rekening met deze zaken bij het samenstellen en het onderhouden van de assetmix. Omdat we er in dit stuk vanuit gaan dat je ervoor hebt gekozen om zelf te beleggen, zul je zelf afwegingen moeten maken.

Het is daarom raadzaam om de mate van noodzakelijkheid van je beleggingsdoelstellingen mee te wegen in de beslissingen die je maakt bij het samenstellen van je beleggingsportefeuille. Zo kun je met een subjectieve prioriteit doorgaans een hoger risico veroorloven; als je visie niet uitkomt en je kunt daardoor geen zeilboot kopen, dan is dat geen ramp. In dat geval kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om je beleggingshorizon te verlengen of om een goedkoper type zeilboot te kopen.

Heb je voor je pensioen op een bepaalde datum een bepaald bedrag nodig, dan kan het problematisch uitpakken als je je beleggingsdoelstelling niet haalt. Dat betekent dat je mogelijk langer moet doorwerken of dat je genoegen moet nemen met een lagere levensstandaard. Om er zekerder van te zijn dat je je beleggingsdoelstellingen haalt, kun je bijvoorbeeld besluiten om je periodieke inleg te verhogen en om defensiever te beleggen.

Stap 2: bepaal wanneer jewelk bedrag nodighebt
Afhankelijk van de prioriteit binnen je beleggingsdoel kun je bepalen wat je beleggingshorizon is.Zaken zoals een pensioendatum of een studie van je kind(eren) bieden een duidelijke leidraad. In deze gevallen kan het lastig, zo niet onmogelijk zijn om je beleggingshorizon te verlengen. Bij doelstellingen met een lage prioriteit, zoals de aanschaf van een sportauto, hoef je minder gefixeerd te zijn op een bepaalde horizon. Heb je het beoogde bedrag niet behaald, dan kun je eenvoudigweg blijven doorbeleggen totdat je het bedrag wel bij elkaar hebt.

Ben je (later) voor inkomen afhankelijk van dividend of rente, dan is er geen eindstreep waarop je de beleggingen verkoopt. Wel dien je bij het bereiken van het beoogde vermogen de markt te blijven volgen, zodat je kunt ingrijpen indien de waarde van je beleggingen en de inkomsten daaruit dalen.

Stap 3: bepaal het benodigd eindkapitaal per doel
Houd rekening met eventuele kostenstijgingen voor jedoel zodat jevoldoende eindkapitaal behaalt. Pc’s werden bijvoorbeeld goedkoper de afgelopen tien jaar; studiekosten stegen jaarlijks met zo’n 10%. Prijzen van luxeproducten, zoals een vakantiehuisje in het buitenland, stegen gemiddeldook harder dan de algemene inflatie.

Stap 4: bepaal jerisicoprofielVEB - Stappenplan zelf beleggen (1)
Risico en rendement gaan hand in hand. Bij verschillende risicoprofielen horen verschillende te verwachten rendementen.

Je risicoprofiel is daarom belangrijk bij het bepalen van de benodigde inleg. Besefdat jemeer risico kunt nemen naarmate jebeleggingshorizon langer is. Hoe langer je belegt, des te groter de kans op vermogensgroei. Dit geldt in sterke mate voor beleggingen in aandelen.

Op de website van veel banken kun je kosteloos een vragenlijst invullen die je inzicht verschaft in je risicoprofiel.Houd er rekening mee dat verschillende aanbieders risico anders inschatten. Wie bij de ene broker een neutrale belegger is, kan bij een ander als offensief te boek staan.

Zie hier een overzicht van‘standaard’ beleggingsproducten vanverschillende banken envermogensbeheerders met een inschatting van de bijbehorende risico-indeling.


Stap 5: bepaal hoeveel jegaat beleggen
Je kunt nubepalen welk bedrag je – zegmaandelijks – moet inleggen om je doel te behalen. Daarvoor kun je bijvoorbeeld devermogenscalculatorvan FitVermogen.nl gebruiken.


Stap 6: vind een geschikte broker of bank
Jekunt niet direct zelf op de beurs beleggen; daarvoor heb jeeen bank of broker nodig. Gelukkig open je gemakkelijk via internet een beleggersrekening.Maar let wel op de kosten. Per bank of broker kunnen de kosten sterk uiteenlopen. Het loont daarom de moeite om partijen te vergelijken. Lees daarvoor bijvoorbeeld het laatste brokeronderzoek van de VEB of gebruik de brokervergelijkingstool. Ook kun je brokers vergelijken opde kwaliteit van hun dienstverlening.

Bedenk goed dat brokers en banken er belang bij hebben datje veel orders plaatst. Laat je daarom niet verleiden tot meer handelen dan je vooraf van plan was.

Ga naar de vergelijkingstool


Stap 7: begin, maar volg de basisprincipes
Door (zelf) te beleggen, neemjeeen risico. Jeweet niet wat de waarde van jeinvestering in de toekomst zal zijn. De basisprincipes van het beleggenzijn een essentieel onderdeel van het stappenplan zelf beleggen. Ze verhogen de kans op een positief resultaat op de langere termijn:

  • Spreid jebeleggingen
  • Minimaliseer de kosten
  • Beleg voor de langere termijn
  • Weet waar niet in te beleggen
  • Beleg alleen in wat jebegrijpt

Vragen? Neem contact op met de Beleggersservice
Als beginnende zelfbelegger kun je tegen allerlei vragen of twijfels aanlopen. Neem contact op met de Beleggersservice van de VEB voor informatie en handvatten die je op weg kunnen helpen. De Beleggersservice is telefonisch en via e-mail bereikbaar.

VEB - Stappenplan zelf beleggen (2024)
Top Articles
Is Toronto in a Housing Bubble That's About to Burst?
The Entrepreneurial Process – The Duke Entrepreneurship Manual
Where To Go After Howling Pit Code Vein
Camera instructions (NEW)
Hotels
Monthly Forecast Accuweather
Chris wragge hi-res stock photography and images - Alamy
When is streaming illegal? What you need to know about pirated content
Acts 16 Nkjv
Aiken County government, school officials promote penny tax in North Augusta
Kris Carolla Obituary
Epaper Pudari
Diablo 3 Metascore
Wisconsin Women's Volleyball Team Leaked Pictures
Saberhealth Time Track
Connect U Of M Dearborn
Dallas Cowboys On Sirius Xm Radio
Nissan Rogue Tire Size
Michigan cannot fire coach Sherrone Moore for cause for known NCAA violations in sign-stealing case
Gdlauncher Downloading Game Files Loop
Canvas Nthurston
Shasta County Most Wanted 2022
Form F-1 - Registration statement for certain foreign private issuers
Uncovering The Mystery Behind Crazyjamjam Fanfix Leaked
Regal Amc Near Me
TeamNet | Agilio Software
Bocca Richboro
Water Temperature Robert Moses
R/Mp5
Progressbook Newark
Top Songs On Octane 2022
Transformers Movie Wiki
6465319333
Chicago Pd Rotten Tomatoes
How To Make Infinity On Calculator
Average weekly earnings in Great Britain
Kokomo Mugshots Busted
Navigating change - the workplace of tomorrow - key takeaways
CVS Near Me | Somersworth, NH
My.lifeway.come/Redeem
Craigslist Gigs Wichita Ks
Cal Poly 2027 College Confidential
Firestone Batteries Prices
Ezpawn Online Payment
Neil Young - Sugar Mountain (2008) - MusicMeter.nl
Dancing Bear - House Party! ID ? Brunette in hardcore action
Aurora Southeast Recreation Center And Fieldhouse Reviews
Bonecrusher Upgrade Rs3
How to Do a Photoshoot in BitLife - Playbite
Solving Quadratics All Methods Worksheet Answers
Game Like Tales Of Androgyny
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated:

Views: 5583

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.