Omgevingsvergunning aanvragen (2024)

Voor de meeste activiteiten in de fysieke leefomgeving moet u een melding maken of een omgevingsvergunning aanvragen.

U vraagt een omgevingsvergunning aan als u bijvoorbeeld:

Omgevingsvergunning aanvragen en vergunningcheck doen

Wilt u weten of u een omgevingsvergunning nodig heeft? Of dat u een melding moet doen? Ga naar het Omgevingsloket en doe de vergunningcheck. In het Omgevingsloket ziet u welke regels gelden in uw gemeente, provincie of waterschap. En u kunt direct een vergunning aanvragen of een melding doen.

Let op: Misschien gelden er ook regels uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) of andere verordeningen van de gemeente. Dit zijn bijvoorbeeld regels over de openbare orde en veiligheid. Ook kunnen er regels in staan die nog niet in het omgevingsplan staan.

Digitaal aanvragen

U start uw aanvraag of melding altijd eerst digitaal in het Omgevingsloket. U verstuurt uw aanvraag daarna direct via het Omgevingsloket. Doet u uw aanvraag liever op papier? Vraag dan uw gemeente naar de mogelijkheden voor een schriftelijke aanvraag.

Digitaal aanvragen met de Berichtenbox

U kunt de melding en aanvraag omgevingsvergunning tijdelijk niet met de Berichtenbox doen. De Berichtenbox wordt nog gekoppeld aan het Omgevingsloket. De Berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Participatie: laat anderen weten wat uw plannen zijn

Heeft u plannen? Betrek de mensen en bedrijven in de buurt dan bij uw plannen. Zo weet u hoe zij er over denken. Dit heet participatie. Participatie kan ervoor zorgen dat u meer steun krijgt voor uw plannen. En het kan voorkomen dat mensen later bezwaar maken.

Het is niet altijd verplicht om aan participatie te doen. Als u een omgevingsvergunning aanvraagt, moet u wel laten weten of u aan participatie hebt gedaan. Ook moet u aangeven hoe u dat heeft gedaan en wat de meningen zijn van buurtbewoners en andere ondernemers. Het bevoegd gezag neemt deze meningen mee als zij uw aanvraag beoordelen.

Hoe lang duurt de aanvraag van een omgevingsvergunning?

In de meeste gevallen beslist het bevoegd gezag binnen 8 weken (korte procedure). In bijzondere gevallen geldt een langere procedure.

Bezwaar maken als uw aanvraag is afgewezen

Is uw aanvraag voor een omgevingsvergunning afgewezen? Dan kunt u bezwaar maken en in beroep gaan. U hoort bij de afwijzing door wie, binnen welke termijn en bij welke instelling dat kan. Leg in uw bezwaar uit waarom u het niet eens bent met de beslissing. Wanneer u het niet eens bent met het besluit op dat bezwaar, dan kunt u in beroep gaan.

Omgevingsvergunning aanvragen (2024)

FAQs

Kan ik zelf een omgevingsvergunning aanvragen? ›

Als je een omgevingsvergunning nodig hebt, kun je deze zelf aanvragen via de website van jouw gemeente of via het digitale Omgevingsloket, ook wel omgevingsloket online genoemd. De overheid maakt tegenwoordig gebruik van hun nieuwe omgevingsloket, waardoor dit erg gebruiksvriendelijk is.

Wat kost het om een omgevingsvergunning aan te vragen? ›

De gemiddelde legeskosten van een omgevingsvergunning in Nederland bedraagt €375. Echter kan het per gemeente flink verschillen wat u uiteindelijk kwijt bent aan een vergunning. Daarnaast moet u in gedachten houden dat het bedrag procentueel berekend wordt ten opzichte van de geschatte projectkosten.

Hoe lang duurt het om een omgevingsvergunning te krijgen? ›

De beslistermijn is normaliter 8 weken. Hieronder vindt u gevallen waarvoor een langere beslistermijn geldt.

Hoe kan je een omgevingsvergunning aanvragen? ›

Hoewel iedereen het nog steeds over een "bouwvergunning" heeft, is de officiële benaming "stedenbouwkundige vergunning" of sinds kort "een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen". Je vraagt ze aan bij de gemeente waar je de woning wil bouwen, verbouwen of uitbouwen.

Wat is het verschil tussen een bouwvergunning en een omgevingsvergunning? ›

Wat is het verschil tussen een bouw- en omgevingsvergunning? De bouwvergunning is vanaf 1 oktober 2010 opgegaan in de omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning vervangt een aantal vergunningen, waaronder dus de bouwvergunning, maar ook de kapvergunning en de sloopvergunning. De bouwvergunning bestaat dus niet meer.

Wat als je bouwt zonder omgevingsvergunning? ›

Wat als je tóch (ver)bouwt zonder vergunning? Bouwen zonder vergunning terwijl je er wél een nodig hebt, is niet verstandig. De gemeente kan namelijk een boete uitdelen, of de verbouwing stilleggen totdat je de vergunning rond hebt. Ook kan het zijn dat je het bouwwerk in de originele staat moet herstellen.

Welke documenten nodig voor aanvraag omgevingsvergunning? ›

Wat heb ik allemaal nodig voor een omgevingsvergunning?
  • Bouwtekeningen. Aan de hand van bouwtekeningen gaat de gemeente toetsen of er voldaan is aan o.m. de max. ...
  • Constructieberekeningen. Een niet te missen onderdeel is de constructie van het bouwwerk. ...
  • Bouwbesluitberekeningen. ...
  • Project kosten. ...
  • Foto's.

Waarom is een omgevingsvergunning zo duur? ›

Dat is op zich niet zo gek, want een vergunningsaanvraag moet natuurlijk getoetst worden. En dit kost tijd, dus geld. Daarom rekenen gemeente legeskosten voor een omgevingsvergunning.

Heb je altijd een omgevingsvergunning nodig? ›

U moet een omgevingsvergunning aanvragen als u iets wilt veranderen aan uw huis, tuin of bedrijf. Maar een omgevingsvergunning is niet altijd nodig. Via de vergunningscheck in het Omgevingsloket kunt u controleren of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen.

Kan een omgevingsvergunning geweigerd worden? ›

Heeft een overheidsinstantie (bestuursorgaan) een omgevingsvergunning verleend of geweigerd en bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u in veel gevallen de rechter vragen om het besluit te beoordelen.

Hoe lang is een omgevingsvergunning geldig? ›

Een vergunning is in principe 2 jaar geldig. Dat betekent dat je binnen de 2 jaar moet starten met de uitvoering ervan.

Wie keurt omgevingsvergunning goed? ›

Een bouwvergunning wordt goedgekeurd door gemeenteambtenaren. Vaak zijn deze ambtenaren lid van de afdeling van bouw- en woningtoezicht.

Heeft de buurman wel een vergunning? ›

Weet je niet zeker of de verbouwing van jouw buren wel vergunningsplichtig is? Dan kun je via het Omgevingsloket een vergunningscheck doen. Via deze check moet je een aantal vragen beantwoorden die overeen komen met de verbouwing. Zo weet je binnen een minuut of 10 of de buren wel of niet vergunningsplichtig zijn.

Wie is eigenaar van een omgevingsvergunning? ›

“De omgevingsvergunning is een zaaksgebonden vergunning. De «vergunninghouder» is dus niet degene aan wie de vergunning ooit is verleend, maar degene die het project uitvoert waarop de vergunning betrekking heeft.

Is een omgevingsvergunning gratis? ›

Een omgevingsvergunning aanvragen is niet gratis. Per aanvraag betaalt u een dossiertaks van 100 tot 400 euro, afhankelijk van het type aanvraag. Die taks wordt aan de beslissende overheid betaald.

Kan je zelf een bouwvergunning aanvragen? ›

Zodra je een ontwerp hebt, kun je een vergunningsaanvraag indienen bij je gemeente. Dit kun je meestal doen via de website van de gemeente of via een fysiek aanvraagformulier dat je kunt ophalen bij het gemeentehuis.

Kun je achteraf een omgevingsvergunning aanvragen? ›

Als u dit niet hebt gedaan en het bouwwerk staat er inmiddels, zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt achteraf alsnog een vergunning aanvragen. Hier zijn dan wel extra kosten aan verbonden. Of u kunt het bouwwerk weer afbreken.

Top Articles
Capitalize My Title
Understanding the 4 Flows of the Supply Chain - Collection Performance
The Tribes and Castes of the Central Provinces of India, Volume 3
Chs.mywork
Ups Stores Near
Kentucky Downs Entries Today
Our History | Lilly Grove Missionary Baptist Church - Houston, TX
Encore Atlanta Cheer Competition
Prices Way Too High Crossword Clue
Thotsbook Com
Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
Otterbrook Goldens
Jenn Pellegrino Photos
Bend Pets Craigslist
Cambridge Assessor Database
How pharmacies can help
Air Force Chief Results
The Menu Showtimes Near Regal Edwards Ontario Mountain Village
Aris Rachevsky Harvard
Where Is George The Pet Collector
Pecos Valley Sunland Park Menu
Gazette Obituary Colorado Springs
Understanding Gestalt Principles: Definition and Examples
Jordan Poyer Wiki
Timeline of the September 11 Attacks
Wat is een hickmann?
Rek Funerals
1979 Ford F350 For Sale Craigslist
11526 Lake Ave Cleveland Oh 44102
Southtown 101 Menu
5 Star Rated Nail Salons Near Me
Rubmaps H
Martin Village Stm 16 & Imax
Garrison Blacksmith's Bench
Police Academy Butler Tech
Space Marine 2 Error Code 4: Connection Lost [Solved]
That1Iggirl Mega
Culver's of Whitewater, WI - W Main St
Fapello.clm
Craigslist Farm And Garden Reading Pa
Costco Gas Foster City
Panolian Batesville Ms Obituaries 2022
Flappy Bird Cool Math Games
Blow Dry Bar Boynton Beach
Menu Forest Lake – The Grillium Restaurant
Gt500 Forums
Greatpeople.me Login Schedule
Coleman Funeral Home Olive Branch Ms Obituaries
Jesus Calling Oct 6
Ok-Selection9999
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 5889

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.