Gemiddeld rendement op ETF beleggingen – Finance Monkey (2024)

Vaak komt de vraag op: wat kun je nu gemiddeld aan rendement verwachten op beleggen in ETFs? Er wordt vaak gesproken over gemiddelde rendementen op beleggen tussen de 7 – 9%, maar klopt dit nu ook? Tijd om eens de cijfers in te duiken en te kijken wat de historie ons heeft laten zien.

Inhoudsopgave

Waarom wil je een gemiddeld rendement op ETFs weten?

Je wilt je natuurlijk goed inlezen over ETFs om te kijken hoeveel rendement je er gemiddeld op kan maken en of dit afweegt tegen de risico’s. Zeker wanneer je verschillende beleggingen wilt vergelijken is het belangrijk om te weten wat het gemiddeld rendement de afgelopen jaren is geweest op deze type investeringen.

Voor ETF beleggingen kunnen we niet 1 percentage aan gemiddeld rendement geven. Dit hangt namelijk volledig af van de onderliggende stukken van de ETF. Is het een index ETF? Of grondstoffen? Obligaties? Dit heeft allemaal impact op het rendement dat de ETF kan geven. Voor het gemak kijken we in dit artikel naar index ETFs, aangezien dit de meest gebruikelijke ETFs zijn om in te beleggen voor particulieren.

Welke ETFs we in deze vergelijking gaan volgen:

Het makkelijkste voor het vergelijken van rendement op ETFs is het volgen van zogenaamde indexfondsen. Dit zijn ETFs die een bepaalde index zoals de AEX of S&P500 volgen. Om een vergelijking te kunnen maken volgen we 4 indices:

IndexETFWaarom?
MSCI ACWI NR USDVanguard All-World UCITS ETF (VWRL) De MSCI ACWI volgt large & mid cap aandelen verspreidt over 23 ontwikkelde landen en 26 opkomende economieën.
Onderliggend zijn 2.995 aandelen waarbij deze index zo’n 85% van de wereldwijde aandelenmarkt dekt.
S&P 500Vanguard S&P 500 UCITS ETF(VUSA)De grootste aandelenmarkt van America, de S&P500, geeft een goede doorsnee van de grootste bedrijven die in Amerika op de aandelenmarkt verhandeld worden.
AEXIshares AEX UCITS ETF (IAEX)De toonaangevende index in Nederland waarop de 25 grootste verhandelde aandelen van Nederland onderdeel van uitmaken.
MSCI Emerging MarketsiShares MSCI EM UCITS ETF (IEMM)De MSCI Emerging Markets index bestaat uit de large & midcap aandelen van 26 opkomende economieën.
Er maken 1.392 aandelen onderdeel uit van deze index, waarbij gemiddeld 85% van de aandelenmarkt van opkomende economieën wordt gedekt.

Gemiddeld rendement ETF beleggingen over tijd

Wanneer we het hebben over rendement op ETFs beleggingen, kijken we vaak naar verschillende tijdsperiodes. Dit helpt een beeld te vormen over hoe een index welke onderliggend is aan de ETF heeft gepresteerd over die tijdperiode. Vaak kijken we met beleggen namelijk niet maar 1 jaar achteruit, maar naar een lange tijdsperiode, omdat dit een beter beeld geeft over wat we in de toekomst zouden kunnen verwachten.

De gemiddelde rendementen per looptijd (exclusief dividend) voor de 4 indices:

Index*20195Y10Y15Y20Y**30Y
MSCI ACWI26,60%8,93%7,50%6,13%5,33%
S&P 50028,88%9,59%9,88%6,49%4,63%8,10%
AEX23,92%6,47%5,48%2,19%-0,27%5,84%
MSCI Emerging Markets18,42%9,08%1,90%5,40%8,67%

De reden waarom hierboven de indices genoemd staan en niet de ETFs, is omdat de bijbehorende ETFs vaak minder lang bestaan. Toch zal een ETF deze index volgen, dus zegt het verloop van de index veel over het rendement dat gemaakt zou kunnen zijn bij het aanhouden van de ETF.

De looptijd waarover het gemiddelde rendement is berekend kan van grote invloed zijn voor het resultaat. Bovenstaand zijn cumulatieve rendementen opgenomen, dus het gemiddelde rendement per jaar over periode X. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de 20-jaars kolom, zien we bij de AEX een negatief cumulatief rendement staan. Dit komt doordat in 2001-2002 de dotcom crisis heeft plaatsgevonden wat grote gevolgen had voor de koers van de AEX. Dit geeft weer dat het belangrijk is om een ETF aan te houden met veel spreiding, om je tegen sector specifieke dips te kunnen beschermen.

Het grote verschil tussen het rendement op de index en het rendement op beleggen in de bijbehorende ETF zijn de management kosten. Vaak zijn deze relatief laag. Hieronder het overzicht van management kosten van de bijbehorende ETFs:

ETFManagement kosten
VWRL0,25%
VUSA0,07%
IAEX0,30%
IEMM0,18%

Kosten van je broker spelen een grote rol bij je rendement op ETF beleggingen

Wat verder een rol speelt op je totale rendement is natuurlijk de overige kosten die je maakt, niet zijnde de kosten die binnen de ETF worden afgetrokken van het verhandelde bedrag. De grootste kostenposten zijn vaak de kosten die door je broker in rekening worden gebracht om ETFs te aan- en verkopen. Ook het aanhouden van ETFs kan vaak geld kosten. Vanuit dit perspectief is DEGIRO mijn favoriete broker (lees er hier meer over). Door de kosten van beleggen laag te houden, zorg je ervoor dat een groter gedeelte van het rendement van jou blijft. Fijn dus!

Lees verder onder de advertentie

Conclusie gemiddeld rendement op ETFs

Hoeveel het gemiddelde rendement op beleggingen in ETFs is, hangt af van naar welke tijdsperiode je kijkt. Op de kortere termijn (10 jaars) zien we rendementen van 2% tot 10% cumulatief per jaar exclusief dividenden. Op de langere termijn kun je uitgaan van cumulatieve rendementen tussen de 5 – 8 % per jaar exclusief dividenden. Dit is en blijft volkomen afhankelijk van de onderliggende stukken van de ETF en naar welke tijdsperiode gekeken wordt. Zoals altijd met beleggen: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee en je loopt kans om (een gedeelte van) je inleg te verliezen.

Gemiddeld rendement op ETF beleggingen – Finance Monkey (2024)
Top Articles
How To Ask Your Bank To Waive an Overdraft Fee
How Do Credit Card Companies Investigate Fraud?
Television Archive News Search Service
Cars & Trucks - By Owner near Kissimmee, FL - craigslist
What to Serve with Lasagna (80+ side dishes and wine pairings)
St Petersburg Craigslist Pets
Collision Masters Fairbanks
Devotion Showtimes Near Mjr Universal Grand Cinema 16
Encore Atlanta Cheer Competition
2022 Apple Trade P36
Xrarse
Needle Nose Peterbilt For Sale Craigslist
Erin Kate Dolan Twitter
Busty Bruce Lee
Nebraska Furniture Tables
The Witcher 3 Wild Hunt: Map of important locations M19
Bowie Tx Craigslist
Quest Beyondtrustcloud.com
Justified Official Series Trailer
Accident On May River Road Today
‘The Boogeyman’ Review: A Minor But Effectively Nerve-Jangling Stephen King Adaptation
6 Most Trusted Pheromone perfumes of 2024 for Winning Over Women
How Taraswrld Leaks Exposed the Dark Side of TikTok Fame
Crossword Help - Find Missing Letters & Solve Clues
Cognitive Science Cornell
Pensacola Tattoo Studio 2 Reviews
Albertville Memorial Funeral Home Obituaries
United E Gift Card
Weekly Math Review Q4 3
Frostbite Blaster
Vanessa West Tripod Jeffrey Dahmer
Dr. John Mathews Jr., MD – Fairfax, VA | Internal Medicine on Doximity
Raisya Crow on LinkedIn: Breckie Hill Shower Video viral Cucumber Leaks VIDEO Click to watch full…
Enjoy4Fun Uno
Sam's Club Gas Prices Florence Sc
20 bank M&A deals with the largest target asset volume in 2023
Bcy Testing Solution Columbia Sc
Bunkr Public Albums
Hovia reveals top 4 feel-good wallpaper trends for 2024
Winta Zesu Net Worth
Sallisaw Bin Store
Tableaux, mobilier et objets d'art
RubberDucks Front Office
Greatpeople.me Login Schedule
Minterns German Shepherds
Muni Metro Schedule
Bradshaw And Range Obituaries
SF bay area cars & trucks "chevrolet 50" - craigslist
King Fields Mortuary
How To Find Reliable Health Information Online
Bunbrat
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 6445

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.