Dit moet je weten over Rumble; het nieuwe rechtse online videoplatform, Donald Trump Jr. is fan (2024)

Voormalig president Donald Trump mag dan niets meer posten nadat hij van de meeste grote social media sites is verbannen, zijn oudste zoon laat van zich horen op een van de nieuwste conservatief-vriendelijke video platforms: Rumble.

Ready to Rumble

Sinds eind februari is Donald Trump Jr. begonnen met het dagelijks posten van video's op Rumble. Het is niet alleen het uploaden van video's. Don Jr. heeft Rumble ook op andere platforms gepromoot. De afgelopen week heeft hij herhaaldelijk zijn Twitter-account gebruikt om op te scheppen over het "gelijke speelveld" dat Rumble biedt voor conservatieve content. De oudste zoon van Trump plaatste ook een video waarin hij uitlegt waarom hij Rumble voortaan zal gebruiken voor zijn video-content.

"Dit is waar ik het overgrote deel van mijn videocontent ga plaatsen", zegt Don Jr. in zijn clip over Rumble. "Het is een platform dat nog steeds gelooft in vrijheid van meningsuiting."

What is Rumble?

Conservatieve gebruikers zijn massaal overgestapt naar alternatieve sociale mediaplatforms nu sites als Facebook, Twitter en YouTube hun beleid hebben aangepast en de schaal van verboden inhoud met haatdragende taal, pesterijen en gevaarlijke desinformatie hebben uitgebreid.

Parler, bijvoorbeeld, werd opgericht door conservatieve ontwikkelaars en wordt gefinancierd door Rebekah Mercer, een prominente donateur van rechtse kandidaten en doelen, in de hoop een nieuwe online hub voor deze gebruikers te bieden. Het conservatieve platform is inmiddels een van de grootste alternatieve sociale netwerken geworden, en biedt rechtse gebruikers een vervanging voor Facebook en/of Twitter.

Rumble is echter in eerste instantie niet opgericht met het doel om een alternatief te bieden voor conservatieve denkers.

Het videoplatform werd in 2013 opgericht door de CEO van het techbedrijf, Chris Pavlovski, nadat hij was geradicaliseerd, niet door rechtse content, maar door Google's monopolisering van het online video-ecosysteem via YouTube. Volgens Pavlovski heeft hij Rumble opgericht omdat hij kleinere makers een kans wilde bieden om geld te verdienen met online videocontent. Het bedrijf is gevestigd in Toronto, Canada en heeft momenteel een team van net iets minder dan 30 mensen.

De afgelopen acht jaar heeft Rumble zich opgewerkt tot een vooralsnog vrij onbekend videoplatform met vooral virale video's en schattige dierenclipjes. De site heeft samengewerkt met mainstream merken door de jaren heen, zoals America's Funniest Videos en Reuters. Openbaar beschikbare statistieken op Rumble laten ook zien dat er een aantal makers zijn geweest die duizenden dollars hebben verdiend met hun virale clips. Rumble verdient geld aan de inhoud door middel van advertenties en ook door het in licentie geven van gebruikersinhoud aan zijn grote merkpartners.

Waar kan je Rumble downloaden?

Rumble heeft een iPhone-app en een app voor Android-gebruikers. Op het web is Rumble.com beschikbaar.

Hoe betrokken is Donald Trump Jr.?

In zijn video waarin Rumble wordt aangekondigd, noemt Don Jr. het algoritme van Rumble, dat volgens hem conservatieven eerlijk behandelt, en noemt hij nogmaals het "gelijke speelveld" van het platform. Don Jr.'s berichtgeving is behoorlijk promotie-achtig voor Rumble dat het bijna aanvoelt als een marketingcampagne voor het platform.

Een partnerschap tussen conservatieve persoonlijkheden en alternatieve online platforms is niet ongehoord. Eerder bleek uit documenten verkregen door BuzzFeed dat de grootste speler op deze rechtse sociale platforms, Parler, voormalig president Trump maar liefst 40 procent van het bedrijf aanbood om hem op het platform te krijgen. Die deal ging overigens niet door.

Een deal tussen Rumble en de rechtse talkshow host Dan Bongino ging wel door. Bongino, die ook mede-eigenaar is van Parler, heeft een aandelenbelang in Rumble in ruil voor het exclusief uitzenden van zijn show op de dienst.

"Net zoals Spotify Joe Rogan binnenhaalde, waren wij op zoek om een aantal grote podcasters binnen te halen," legde Pavlovski uit in een interview met BuzzFeed afgelopen november nadat Bongino de samenwerking had aangekondigd.

Bongino is een grote aanwinst voor een opkomend platform als Rumble. Zijn Facebook-pagina is een van de beste performers op Facebook. Zijn posts trekken dagelijks meer engagement aan dan grote media outlets doen.

Dit moet je weten over Rumble; het nieuwe rechtse online videoplatform, Donald Trump Jr. is fan (1)

Deal of geen deal

Het is onduidelijk of Donald Trump Jr. een deal heeft met Rumble of dat zijn video's zelfs geld opleveren. Hij heeft 23 video's geüpload sinds hij het platform zes dagen geleden voor het eerst gebruikte. Terwijl Don Jr. nog steeds andere platforms gebruikt zoals Twitter, waar hij 6,7 miljoen volgers heeft, zijn zijn Rumble uploads uniek voor het platform. Zijn clips op Rumble zijn gemaakt in YouTube vlogger-stijl, waarbij hij rechtstreeks tegen de camera praat.

De meeste van Don Jr.'s video's worden tienduizenden keren bekeken op Rumble, maar hij heeft er ook een die viral is gegaan en bijna een miljoen keer is aanschouwd.

Mashable vroeg Rumble om commentaar over de toetreding van Donald Trump Jr. tot zijn platform en vroeg specifiek of er sprake was van een partnerschap om het platform te promoten. Het bedrijf stuurde een onderstaand antwoord.

"Rumble heeft meer dan 4 miljoen makers die hun video's kunnen hosten, distribueren en ten gelde maken, zolang de makers werken binnen onze Algemene Voorwaarden," zei een Rumble woordvoerder in een e-mail. "Rumble heeft een strikt moderatiebeleid als het gaat om het aanzetten tot geweld, illegale inhoud, racisme, antisemitisme en het promoten van terroristische groeperingen (omschreven door de Amerikaanse en Canadese overheden), evenals het schenden van auteursrechten zijn veel andere beperkingen te vinden in onze Voorwaarden."

Hoe nu verder met Rumble? Livestreaming

Nu rechts Rumble omarmd heeft, lijkt Rumble het nieuwe publiek te gebruiken om zich beter te profileren. De afgelopen maanden heeft Rumble CEO Pavlovski op zijn Twitter account nieuws gedeeld over prominente conservatieve outlets, zoals Newsmax, die zich bij het platform hebben aangesloten. Het bedrijf heeft in januari ook een antitrustrechtszaak tegen Google aangespannen over de voorkeur voor YouTube boven andere videoplatforms in zoekresultaten.

Rumble lijkt zich ook klaar te maken voor livestreaming.

Het bedrijf plaatste een open oproep op Twitter, waarin het zijn volgers vroeg om diens aankomende livestreaming dienst uit te testen. Rumble werd overspoeld door gebruikers die verschillende rechtse persoonlijkheden voorstelden. Right Side Broadcasting Network, een onafhankelijk conservatief mediakanaal dat de campagnes, rally's en het presidentschap van Trump van de afgelopen 5 jaar versloeg, bood zich ook aan.

Livestreaming is een belangrijke stimulans geweest voor de fondsenwerving van rechtse makers van inhoud. Reclame is meestal een belangrijke bron van inkomsten voor geüploade video's en veel adverteerders proberen politieke inhoud te vermijden. Op livestreamingplatforms zoals YouTube en DLive kunnen fans tijdens een stream rechtstreeks geld doneren aan hun favoriete makers via functies zoals "Super Chats". Makers kunnen honderden euro's verdienen met één chatroomcommentaar tijdens een livestream.

Door alle aandacht en inspanningen staat Rumble nu in de top 1000 van meest bezochte websites ter wereld, volgens de webanalyseservice Alexa.com, die eigendom is van Amazon. Het is zelfs Bitchute voorbijgestreefd, een extreem-rechts videoplatform dat in 2017 werd opgericht.

Dommige dierenclips bovenaan

Interessant is echter dat een blik op Rumble's aanbevelingsalgoritme - hetzelfde algoritme waar Don Jr. zo positief over sprak - laat zien dat het videobedrijf misschien nog steeds aarzelt om zichzelf als een conservatief platform te benoemen. Terwijl meer en meer conservatieven zich aanmelden voor Rumble, bestaan de topvideo's op de homepage en de gecureerde editors picks nog steeds voornamelijk uit de virale video's en dommige dierenclips waar Rumble zich voorheen op richtte.

KIJK OOK: Wat is precies het 'First Amendment'?

Dit moet je weten over Rumble; het nieuwe rechtse online videoplatform, Donald Trump Jr. is fan (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 6031

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.