Creditcard | ECC Nederland (2024)

Heeft u een aankoop met een creditcard betaald? Is de bestelling niet geleverd? En wil de ondernemer niet meewerken aan een oplossing? Neem dan contact op met uw creditcardmaatschappij om de betaling te betwisten. Als de creditcardmaatschappij uw betwisting terecht vindt, dan schrijft deze het bedrag van de transactie bij op uw creditcardrekening. Op deze pagina leest u in welke situaties u nog meer een chargebackverzoek kunt indienen. Wat het verschil is tussen een creditcard en prepaid creditcard. En welke voordelen betalen met creditcard nog meer heeft.

Heeft u hulp of persoonlijk advies nodig?
Vraag onze juristen om advies over uw situatie. Of schakel onze hulp in bij een probleem met een ondernemer in de EU.

Stel uw vraag

Laat ons voor u bemiddelen

Creditcard | ECC Nederland (1)

Waarmee wij u kunnen helpen

HetEuropees Consumenten Centruminformeert u over uw consumentenrechten in de EU, geeft gratis juridisch advies bij grensoverschrijdende conflictenen bemiddelt als u en de buitenlandse pakketreisorganisatie (niet in Nederland gevestigd!) er samen niet uitkomen. Op onze website vindt uinformatie, tipsenvoorbeeldbrievendie u vooruit helpen.

Betalen met creditcard

Wat zijn de voordelen van een creditcard?

Een belangrijk voordeel van een creditcard is de mogelijkheid om een betaling te betwisten. De zogenoemde chargebackregeling. Ook wel aflevergarantie genoemd.

Overige voordelen van een creditcard, zijn:

  • Internationaal betalen
    Vrijwel overal op de wereld kunt u met een creditcard betalen. Dit geldt bijvoorbeeld niet altijd voor uw bankpas. Sommige restaurants of winkels accepteren in het buitenland geen bankpas.
  • Veilig online winkelen
    Koopt u iets online en wordt de bestelling niet geleverd of heeft u gedoe met de verkoper? Dan kunt u de betaling annuleren.
  • Achteraf betalen
    Pas aan het einde van de maand krijgt u een rekening. Het uitstellen van uw betalingen, kost u niets extra. U betaalt bijvoorbeeld geen rente.
  • Handig voor op vakantie
    Voor het huren van een auto, vragen de meeste autoverhuurbedrijven een creditcard. Dit geldt in sommige gevallen ook voor het boeken van een accommodatie. Denk bijvoorbeeld aan het reserveren van een hotelkamer.
  • Verzekeringen en spaarsystemen
    Bij veel creditcardmaatschappijen zijn uw aankopen verzekerd en mag u meedoen aan een spaarsysteem. Hiervoor betaalt u niets extra.

#voordelen van een creditcard

Gekopieerd naar het klembord!

Wat zijn de nadelen van een creditcard?

Er zijn ook nadelen verbonden aan een creditcard. Doordat u geld kunt uitgeven, dat u niet op uw bankrekening heeft staan, kan het verleidelijk zijn om allerlei aankopen te doen die u zich eigenlijk niet kunt veroorloven. Dat kan voor financiële problemen zorgen.

Overige nadelen van een creditcard, zijn:

  • Jaarlijkse kosten

    U betaalt jaarlijks een bijdrage voor het gebruik van uw creditcard. Deze kosten zijn doorgaans hoger dan die van uw bankpas.

  • Contant geld opnemen is duur

    U betaalt transactiekosten voor elke pintransactie. Gemiddeld is dat 3 tot 4 procent over het opgenomen bedrag bij een negatief saldo. Deze kosten variëren per kaart en creditcardmaatschappij. Neemt u geld op buiten de EU? Dan betaalt u ook een koersopslag.

  • Hoge leenrente

    Kiest u ervoor om uw openstaande rekening niet aan het einde van de maand te voldoen, maar om dit gespreid te betalen? Dan gaat u een lening aan. Hiervoor betaalt u een hoge leenrente. Deze rente verschilt per creditcardmaatschappij.

  • Fraudegevoelig

    Creditcardfraudeurs gaan op allerlei manieren te werk. Creditcardgegeven kunnenworden onderschept via malafide webwinkels. Ook komt het voor dat creditcards tijdens een betaling gekopieerd worden. De gestolen gegevens worden vervolgens gebruikt om inkopen te doen en rekeningen te plunderen. Controleer daarom altijd goed uw maandelijkse afschrift!

#nadelen-creditcard

Gekopieerd naar het klembord!

Mag een webshop een toeslag rekenen bij betaling met creditcard?

Webwinkels in de EU mogen sinds de herziening van de Europese richtlijn voor betaaldiensten PSD2 in februari 2019 geen toeslagen meer rekenen bij een betaling met een creditcard. Dit zijn andere kosten dan die u betaalt voor het geld opnemen/pinnen met uw creditcard en de kosten om gebruik te kunnen maken van uw creditcard. De jaarlijkse kosten.

#toeslag-betalen-creditcard

Gekopieerd naar het klembord!

Wat betaal ik voor een creditcard?

De kosten voor een creditcard variëren van rond de € 15 tot meer dan € 100 per jaar. In de meeste gevallen geldt dat hoe duurder de creditcard is, hoe hoger de bestedingslimiet en hoe langer uw spullen na aankoop verzekerd zijn.

#kosten-creditcard

Gekopieerd naar het klembord!

Zijn mijn aankopen verzekerd als ik met creditcard betaal?

Als u een aankoop doet met een creditcard, dan is deze meestal verzekerd tegen diefstal, verlies of beschadiging. De aankoopverzekering geldt voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 90 dagen, afhankelijk van de creditcard die u heeft. Check de voorwaarden van de aankoopverzekering van uw creditcard bij de creditcardmaatschappij.

#aankoopverzekering-creditcard

Gekopieerd naar het klembord!

Mag een creditcardmaatschappij extra kosten in rekening brengen voor het pinnen in het buitenland?

In de EU worden geen extra kosten in rekening gebracht voor het betalen met een creditcard.

Wilt u met uw creditcard geld opnemen bij een pinautomaat? Dan zijn er net als in Nederland extra kosten. U betaalt transactiekosten voor elke pintransactie. Dat is ongeveer 4 procent over het opgenomen bedrag bij een negatief saldo. Deze kosten variëren per kaart en creditcardmaatschappij.

Neemt u geld op buiten de EU? Dan betaalt u ook een koersopslag.

#extra-kosten-betalen-in-het-buitenland

Gekopieerd naar het klembord!

Waar moet ik op letten bij het aanvragen van een creditcard?

Bent u van plan omeen creditcard aan te vragen? Vergelijk aanbieders en let op de volgende punten:

  • Wat zijn de jaarlijkse kosten voor de creditcard?
  • Wat is de bestedingslimiet?
  • Welke inkomenseisen gelden er?
  • Hoe u moet aflossen: maandelijks het volledige openstaande bedrag? Of gespreid betalen? En welke rente betaalt u voor die aflossing?
  • Is er sprake van een BKR-toetsing en registratie?
  • Wat zijn de transactiekosten en kosten voor het opnemen van geld?
  • Is er een aflevergarantie of chargebackregeling?
  • Is er een aankoopverzekering? Welke voorwaarden gelden hiervoor?
  • Zijn er extra voordelen, zoals een spaarsysteem?

#aanvraag-creditcard

Gekopieerd naar het klembord!

Betwisting van betaling (chargeback)

Wat is chargeback?

Een chargeback, ook wel betwisting van een betaling genoemd, is het terugvragen van uw geld via een creditcardmaatschappij of bank. U heeft een betaling gedaan aan een ondernemer en vraagt dan aan de creditcardmaatschappij of bank om deze betaling ongedaan te maken.

Wanneer een betaling betwisten?

U kunt een betaling betwisten als een dienst of product niet is geleverd. Als u de betaling niet herkent. Als u een namaakartikel heeft ontvangen.Als een bestelling is zoekgeraakt. Als u een geschil heeft met de ondernemer waar u samen niet uitkomt. Of als u te maken heeft met fraude.

#wat-is-chargeback

Gekopieerd naar het klembord!

Wat zijn de voordelen van chargeback?

Soms lukt het niet om samen met de verkoper tot een oplossing te komen. Bijvoorbeeld omdat de verkoper zijn belofte niet nakomt. De verkoper u uw geld niet wilt teruggeven terwijl u daar wel recht op heeft. Of omdat u te maken heeft met een fraudeleuze handelaar. In dit soort situaties is chargeback een uitkomst.

U betwist de betaling dan bij de creditcardmaatschappij. Als de maatschappij uw betwisting terecht vindt, dan haalt deze het bedrag terug bij de verkoper en schrijft het bedrag van de transactie bij op uw creditcardrekening.

#voordelen-chargeback

Gekopieerd naar het klembord!

Wanneer kan ik een betaling betwisten bij de creditcardmaatschappij?

Heeft u een aankoop betaald met uw creditcard en komt de verkoper zijn belofte niet na? Neem dan altijd eerst contact op met de verkoper om samen een oplossing te vinden. Lukt dit niet? Dan kunt u de betaling bij uw creditcardmaatschappij of bank betwisten.

Wanneer een betaling betwisten?

U kunt een betaling betwisten als een dienst of product niet is geleverd. Als u de betaling niet herkent. Als u een namaakartikel heeft ontvangen. Als een bestelling is zoekgeraakt. Als u een geschil heeft met de ondernemer waar u samen niet uitkomt. Of als u te maken heeft met fraude.

#betaling-betwisten

Gekopieerd naar het klembord!

Hoe betwist ik een betaling?

U kunt een betaling betwisten door hiervoor een verzoek in te dienen bij uw creditcardmaatschappij. Voor een betwisting moet u meestal een formulier invullen. Dat formulier vindt u op de website van de creditcardmaatschappij. U stuurt aanvullende documenten mee als bewijs. Ook onderbouwt u waarom u de betaling wilt betwisten.

Als de creditcardmaatschappij uw betwisting terecht vindt, dan schrijft deze het bedrag van de transactie bij op uw creditcardrekening. Hoe de betwisting precies werkt, verschilt per creditcarduitgever. Check daarom altijd de website van de creditcardmaatschappij of neem even contact op.

#hoe-betwist-ik-een-betaling

Gekopieerd naar het klembord!

Kan ik bij alle creditcardmaatschappijen een betaling betwisten?

Bij de meeste creditcardmaatschappijen, zoals Mastercard, Visa of American Express kunt u een chargebackverzoek indienen om een betaling te betwisten. Check voordat u een creditcard aanvraagt altijd eerst de voorwaarden.

#betaling-betwisten-bij-creditcardmaatschappij

Gekopieerd naar het klembord!

Prepaid creditcard

Wat is een prepaid creditcard?

Een prepaid creditcard is in principe hetzelfde als een debitcard. Het is een vooraf oplaadbare betaalkaart. U stort geld op de kaart en hiermee kunt u vervolgens betalen.

Een prepaid creditcard kunt u aanvragen zonder BKR-toetsing. Omdat u er vooraf zelf geld op moet storten voordat u deze kunt gebruiken. U leent dus geen geld.

#wat-is-een-prepaid-creditcard

Gekopieerd naar het klembord!

Wat zijn de voordelen van een prepaid creditcard?

Een voordeel van een prepaid creditcard is dat iedereen hiervoor in aanmerking komt. Omdat u geen lening aangaat, kunt u de kaart aanvragen zonder BKR-toetsing.

Overige voordelen van een prepaid creditcard, zijn:

  • Meer controle over uw uitgaven

    U kunt niet meer geld uitgeven dan dat u heeft.

  • Geen rente

    Doordat u zelf geld op de betaalkaart stort, zit u nooit vast aan leningen. En hoeft u dus ook geen rente te betalen.

  • Internationaal betalen

    Vrijwel overal op de wereld kunt u met een prepaid creditcard betalen. Net als met een gewone creditcard. Dit geldt bijvoorbeeld niet voor uw bankpas. Sommige restaurants of winkels accepteren in het buitenland geen bankpas.

  • Veilig betalen

    Bij fraude verliest u nooit meer dan dat u op de betaalkaart heeft staan.

#voordelen-prepaid-creditcard

Gekopieerd naar het klembord!

Wat zijn de nadelen van een prepaid creditcard?

Een nadeel van een prepaid creditcard is dat vaak allerlei variabele kosten in rekening worden gebracht. Bijvoorbeeld voor het storten van geld op de betaalkaart. Maar ook worden er kosten in rekening gebracht als u de prepaid creditcard niet gebruikt.

Overige nadelen van een prepaid creditcard, zijn:

  • Betaalkaart niet bruikbaar bij autohuur

    De prepaid creditcard wordt vaak niet geaccepteerd door autoverhuurders. Bij het afhalen van de huurauto, blokkeert de verhuurder een x-bedrag voor de borg. Dit bedrag wordt niet van uw rekening gehaald, wel gaat het af van de bestedingsruimte van een creditcard. Bij een prepaid creditcard is het niet mogelijk om een geldbedrag te blokkeren.

  • Geen chargebackregeling of aankoopverzekering

    Bij een prepaid creditcard heeft u vaak geen mogelijkheid om een terugbetaalverzoek (chargeback) in te dienen en ook zijn uw aankopen meestal niet verzekerd.

  • Beperkte dienstverlening

    Veel prepaid creditcard aanbieders zijn niet in Nederland gevestigd. Als u een vraag of klacht heeft, dan kunt u niet bij een Nederlandse klantenservice terecht. Ook heeft u waarschijnlijk te maken met de nadelen van het verschil in tijd.

#nadelen-prepaid-creditcard

Gekopieerd naar het klembord!

Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 05-12-2023

Creditcard | ECC Nederland (2024)
Top Articles
How To Track A Stolen Phone With Phone Number
What Can A VPN Do With Your Data? | Sonary
P.o. Box 7250 Sioux Falls Sd Ebt Card
Condogames Xyz Discord
Qvc Uk Marla Wynne
Abigail Letts O'brien Obituary
Ksp Er-7500
Loopnet Properties For Sale
Kevin Murphy: Current: Faculty: Jacobs School of Music: Indiana University Bloomington
Laveen Modern Dentistry And Orthodontics Laveen Village Az
Hewn New Bedford
Papa Johns Pizza Hours
Telegram Scat
Oscoda Michigan Map: Discover the Charm and Beauty of This Scenic Destination - 200smichigan.com (UPDATE 👍)
Badgehungry
Kiddle Encyclopedia
Cookie Run Kingdom Wiki Characters
Dreammarriage.com Login
Megared Rewards
Just Save Weekly Ad Prestonsburg Ky
Thrive Dispensary in Harrisburg, IL
Kerangbulu Com
GINGERBREAD GIFTBOX / GINGER BREAD GIFT BOX - [Grand Piece Online... | ID 217750802 | PlayerAuctions
Drunk Farmer Morning Routine
2057781313
Craigslist General Labor Annapolis
Tutorial - PyMuPDF 1.24.10 documentation
123Gomovies
Chicagoland Bodyrub
Osrs Bowfa Max Hit
Truist Cash Reserve: Line of Credit | Truist
Kaitlyn Krems Leak: The Truth Behind The Controversy
Ocps 2023-24 Calendar
Baptist Medical Center Yazoo Photos
Pick34 Free Zone
Susan Miller Libra 2023 Predictions
Brillante Bildbearbeitung: 10 RAW-Konverter im Test | DigitalPHOTO
Margate – Travel guide at Wikivoyage
Google Jobs Denver
Happy Feet Slippers Net Worth
Vcuapi
B & B Recaps
American Iris Society Wiki
Indiana Wesleyan Transcripts
Safe Pet Adoption Tips For Craigslist | The VetHaven
Puretalkusa.com/Amac
Ltlv Las Vegas
Genesis Parent Portal Haddonfield
Ssndob Cm New Domain
Tinfoil Switch Shops
Associate Resources Aces-How To Create An Account And How Its Features Work
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 6117

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.