Compound Interest | Het verkrijgen van rente op rente (2024)

Home » Geld » Compound Interest | Het verkrijgen van rente op rente

door Kaj

Leestijd: 5 minuten

Als we het hebben over investeren en het vergaren van vermogen zijn er weinig dingen zo interessant als Compound Interest. Albert Einstein noemde het niet voor niets het achtste wereldwonder. “He who understands it, earns it.. He who doesn’t.. Pays it.”.

In dit artikel ga ik het hebben over Compound Interest en vertel ik hoe je hiermee kunt bouwen aan vermogen.

Wat is Compound Interest?

Compound Interest in het Nederlands is het verkrijgen van rente op rente. Het betekent in feite dat het geld dat je ontvangt als rente ook weer geld voor jouw gaat verdienen. Je ontvangt dus rente op rente en hoe langer dit effect zijn werk kan doen hoe meer je hiervan kunt profiteren.

Iedere maand een x-bedrag sparen is goed om te doen. Hiermee heb je een appeltje voor de dorst en kun je onvoorziene uitgaven eenvoudig doen zonder in de problemen te komen. Het sparen op een spaarrekening zorgt er alleen niet voor dat je geld voor je gaat werken.

Die 0,0xx % rente die je hierover ontvangt stelt niks voor. Als we hier ook nog de inflatie vanaf trekken van ongeveer 2% per jaar ga je er in feite ieder jaar in koopkracht op achteruit.

Met Compound Interest kun je rente op rente beleggen. De rente die je krijgt investeer je opnieuw en hierover ontvang je ook weer rente. Om het verschil aan te geven zal ik hieronder een voorbeeld neerzetten met twee manieren van sparen voor je oude dag.

Compound Interest | Het verkrijgen van rente op rente (1)
Compound Interest | Het verkrijgen van rente op rente (2)

In beide scenario’s spaar je € 500 per maand. Echter doe je dit in scenario 1 op een normale bankrekening waar je geen rente ontvangt over je geld (zoals de meeste mensen sparen).

In scenario 2 beleg je dezelfde € 500 in een beleggingsfonds dat streeft naar 7% rendement per jaar. Dit fonds betaalt je ieder kwartaal een gedeelte van deze rente uit in nieuwe aandelen in dat fonds. Dit wordt automatisch voor je herbelegd en wordt ook weer meegenomen voor de volgende dividenduitkering. Je ontvangt dus rente op rente, dividend op dividend.

In beide scenario’s is geen rekening gehouden met inflatie. Het is enkel bedoelt om het effect van Compound Interest te tonen.

Rente op rente beleggen

Je ziet heel duidelijk dat je in scenario 1 keurig € 500 per maand spaart. De meeste mensen krijgen dit al niet voor elkaar. Het verschil met scenario 2 is dat je doordat je geen rente ontvangt op de spaarrekening geen vermogen opbouwt, in ieder geval niet meer dan die € 500 per maand.

De inflatie over de jaren is hoger dan de rente die je ontvangt dus je gaat in feite ieder jaar achteruit wat betreft de koopkracht. Persoonlijk probeer ik dan ook in ieder geval 2% rendement te behalen op mijn geld, anders werk je 2% van de tijd voor niets en dat is zonde.

Wat je in scenario 2 ook duidelijk ziet is dat de rente die je ontvangt ieder jaar hoger wordt. Dit komt natuurlijk doordat je rente krijgt over je ingelegde bedrag + de verkregen rente en dividend. In jaar 11 zie je zelfs dat je meer rente ontvangt dat het geld dat je inlegt in je fonds.

Wil jij beginnen met beleggen? Ontdek de mogelijkheden bij DEGIRO 🚀
Let op: met beleggen kun je je geld verliezen. Investeer alleen geld dat je kunt missen.

Rente op rente effect

Veel bekende investeerders zeggen dat Compound Interest dé strategie is om rijk mee te worden. Nu hoeft dit natuurlijk niet je einddoel te zijn. Het kan ook zijn om te sparen voor een potje voor je kinderen of voor je pension. Persoonlijk neem ik liever iets meer risico met mijn geld door het te beleggen voor rente op rente. Het risico dat ik ieder jaar een aantal procent achteruit ga door inflatie is gegarandeerd.

Een vuistregel bij Compound Interest is; hoe langer je je geld eraan bloot stelt, hoe beter het resultaat. Om er echt van te kunnen profiteren moet je je geld zo lang mogelijk voor je laten werken.

In scenario 2 zag je dat na 11 jaar het dividend dat je jaarlijkse ontvangt hoger is dan de inleg. Na 21 jaar is dit al ruim drie keer je jaarlijkse inleg. In het laatste jaar dat in de berekening verwerkt is gaat je dividend zelfs met een factor van zeven over je jaarlijkse inleg heen. Hoe langer hoe beter.

In het genoemde voorbeeld zie je dat je in dezelfde periode van dertig jaar met dezelfde inleg ongeveer vier keer zoveel geld overhoudt aan het einde van de rit. Niet slecht voor passief beleggen met Compound Interest.

Compound Interest | Het verkrijgen van rente op rente (3)

Compound Interest beleggen

Natuurlijk moet je hier wel slim mee om gaan. Al je geld blind op een beleggingsfonds storten is nooit de beste oplossing. Doe het in ieder geval met geld dat je kunt missen. En met missen bedoel ik geen geld dat je nodig hebt om volgende maand je huur te betalen of om de kosten voor een kapotte wasmachine mee op te vangen.

Kun je iedere maand € 200 sparen zoals je dat berekent hebt met het budgetteren? Beleg dan bijvoorbeeld 50% van dit geld in een fonds waarmee je rente op rente gaat verdienen. Ben je content met meer risico? Dan kun je meer doen. Het omgekeerde gaat ook op.

Vergeet vooral niet dat het een investering blijft en dat de waarde hiervan kan stijgen / dalen. Bij het investeren voor over dertig jaar kunnen er veel dingen gebeuren in de tussentijd die invloed kunnen hebben op je investering.

Er zijn talloze manieren om te beleggen voor Compound Interest. Persoonlijk doe ik dit bij FitVermogen. Een partij waarbij je de keuze hebt uit talloze dividendfondsen. De opbrengst hiervan wordt automatisch herbelegd en hierover ontvang je bij de volgende dividendbetaling dus ook weer extra dividend.

Bereken rente op rente

Rente op rente berekenen kun je doen met Excel, maar er zijn ook online tools die het effect van rente op rente goed weergeven. Een voorbeeld hiervan is de tool die ik voor de scenario’s heb gebruikt, thecalculatorsite.

Compound Interest en affiliate marketing

Persoonlijk ben ik een groot van van Compound Interest en rente op rente. Ik zie het als een geschikte manier om een gedeelte van het geld dat ik verdien te investeren voor de toekomst. Het wordt ook een sport om de dividendbetalingen ieder kwartaal te zien groeien.

Daarnaast vind ik het veel raakvlakken hebben met affiliate marketing. Werk je als online marketeer, dan krijg je vaak per uur betaald. Na het uurtje werk verdien je hier verder niets meer aan.

Doe je het uurtje werk echter voor jezelf aan een eigen affiliate website? Dan verdien je in eerste instantie niets maar blijft bijvoorbeeld de SEO-tekst nog lang voor je werken. Hoe meer teksten jij toevoegt, hoe meer bezoekers je dit op kan leveren.

Naarmate je meer bezoekers naar je website trekt zul je zien dat ook je ‘oude’ artikelen beter gelezen worden. Niet alleen ontvang je dan bezoekers van je nieuwe artikelen, maar ook de artikelen uit het verleden leveren je meer op. Rente op rente, bezoekers op bezoekers.

  • Het beginnen met een website
  • Affiliate marketing en SEO
  • De beste hosting

We verwachten dat je deze artikelen ook wel kunt waarderen:

Meer verdienen en beter omgaan met je geld?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere week het laatste economische nieuws, handige tips voor ondernemers en de beste tools!

Top boekhoudprogramma's

Compound Interest | Het verkrijgen van rente op rente (2024)

FAQs

How do you solve for compound interest? ›

How Compound Interest Works. Compound interest is calculated by multiplying the initial principal amount by one plus the annual interest rate raised to the number of compound periods minus one. The total initial principal or amount of the loan is then subtracted from the resulting value.

How much is $1000 worth at the end of 2 years if the interest rate of 6% is compounded daily? ›

Basic compound interest

For other compounding frequencies (such as monthly, weekly, or daily), prospective depositors should refer to the formula below. Hence, if a two-year savings account containing $1,000 pays a 6% interest rate compounded daily, it will grow to $1,127.49 at the end of two years.

At what rate will 2000 amount to 2315.25 in 3 years at compound interest? ›

Therefore, Rate = 5%.

What is the compound interest during year 2 when you deposit $1000 in an account that pays 1 percent annual interest? ›

For example, if you deposit $1,000 in an account that pays 1 percent annual interest, you'd earn $10 in interest after a year. Thanks to compound interest, in the second year you'd earn 1 percent on $1,010 — the principal plus the interest, or $10.10 in interest payouts for the year.

How do you solve compound interest questions easily? ›

A = P (1+ r/n)nt
  1. A = Total Amount.
  2. P = Initial Principal.
  3. r = Rate of interest on which loan or deposit is disbursed.
  4. n = number of times the interest is compounded in a year. It can be monthly, half-yearly, quarterly, or yearly.
  5. t = time in years.
Nov 7, 2023

What is $15000 at 15 compounded annually for 5 years? ›

The total amount of $15,000 at 15% compounded annually for 5 years will be $30,170.36 so option (B) is correct.

How much would $100 invest at 6 after 20 years? ›

Rounded to the nearest cent, the investment would be worth $320.71 after 20 years. Therefore, the correct answer is B. $320.71.

How much money interest will I earn over 6 years if I invest $1000 at an 8.5% rate? ›

But we need to multiply 85 by 6 year which give us: 510. We now add 1,000 and 510 together which gives us 1,510.

How much will $1000 be in 20 years? ›

As you will see, the future value of $1,000 over 20 years can range from $1,485.95 to $190,049.64.

How much will Rs 10000 amount to in 3 years at compound interest if the rates are 10% per annum compounded yearly? ›

10000 (1+10100)3=Rs. 10000×1110×1110×1110=Rs. 13310C.I.

What is the compound interest on 50000 for 3 years? ›

Therefore, Rs. 50,000 in 3 years, compounded yearly, if the rates for the successive years are 6%, 8% and 10% respectively will amount to Rs. 62,964.

What is the compound interest on 2500 for 3 years? ›

Answer. So, the compound interest on 2500 for 3 years at 10% per annum compounded annually is 3332.75.

What compound interest rate doubles your money in 10 years? ›

The formula for the rule of 72

This being a formula, it works in the opposite direction, too: You can figure the compound rate of return required to double your money in a certain time frame. For instance, to double your money in 10 years, the compound rate of return would have to be 7.2%.

How long will it take $4000 to grow to $9000 if it is invested at 7% compounded monthly? ›

Answer. - At 7% compounded monthly, it will take approximately 11.6 years for $4,000 to grow to $9,000. - At 6% compounded quarterly, it will take approximately 13.6 years for $4,000 to grow to $9,000.

How long does it take for a deposit of $500 to double at 5% compounded continuously? ›

The answer is 14.21 years. This is a future value (FV) problem that asks for the time necessary to double the PV of an initial investment of $500, given a simple annual interest rate of 5%. Using the variables provided, the problem is stated and solved algebraically, as illustrated below.

What will be the compound interest on $25,000 after 3 years at 12 per annum? ›

25000 after 3 years at the rate of 12 per cent p.a.? Rs. 10123.20.

What is the formula for calculating compound interest monthly? ›

The formula of monthly compound interest is: CI = P(1 + (r/12) )12t - P where, P is the principal amount, r is the interest rate in decimal form, and t is the time.

How to solve simple and compound interest? ›

For a given principal P, time T, and rate of interest R%,
  1. simple interest formula is PRT.
  2. compound interest formula is P(1 + R)T - P.

What is the formula for daily compound interest? ›

How is daily compound interest calculated? Daily compound interest is calculated using the formula: A = P (1 + r / n)nt, where P is the principal amount, r is the annual interest rate, n is the number of compounding periods per year (365 for daily), and t is the time the money is invested, in years.

Top Articles
Am I Eligible?
Rent a Car or Take the Train?
Garrison Blacksmith Bench
Mate Me If You May Sapir Englard Pdf
Mackenzie Rosman Leaked
How Many Cc's Is A 96 Cubic Inch Engine
Lighthouse Diner Taylorsville Menu
T Mobile Rival Crossword Clue
Coffman Memorial Union | U of M Bookstores
Co Parts Mn
Nordstrom Rack Glendale Photos
Snarky Tea Net Worth 2022
Weather In Moon Township 10 Days
Milk And Mocha GIFs | GIFDB.com
Marion County Wv Tax Maps
Pittsburgh Ultra Advanced Stain And Sealant Color Chart
Springfield Mo Craiglist
Used Drum Kits Ebay
D10 Wrestling Facebook
Puretalkusa.com/Amac
Craighead County Sheriff's Department
Jalapeno Grill Ponca City Menu
Zillow Group Stock Price | ZG Stock Quote, News, and History | Markets Insider
Marokko houdt honderden mensen tegen die illegaal grens met Spaanse stad Ceuta wilden oversteken
Jailfunds Send Message
Orange Park Dog Racing Results
Jazz Total Detox Reviews 2022
Free Tiktok Likes Compara Smm
Brenda Song Wikifeet
Whas Golf Card
24 slang words teens and Gen Zers are using in 2020, and what they really mean
The Wichita Beacon from Wichita, Kansas
Suspect may have staked out Trump's golf course for 12 hours before the apparent assassination attempt
Natashas Bedroom - Slave Commands
دانلود سریال خاندان اژدها دیجی موویز
The disadvantages of patient portals
Wsbtv Fish And Game Report
Weather Underground Bonita Springs
Publictributes
Froedtert Billing Phone Number
2700 Yen To Usd
Lbl A-Z
Ezpawn Online Payment
Bustednewspaper.com Rockbridge County Va
Funkin' on the Heights
Zeeks Pizza Calories
Terrell Buckley Net Worth
Race Deepwoken
Congruent Triangles Coloring Activity Dinosaur Answer Key
tampa bay farm & garden - by owner "horses" - craigslist
Diario Las Americas Rentas Hialeah
Leslie's Pool Supply Redding California
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 5977

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.