BUX Zero review: Mijn review na bijna 4 jaar gebruik van de app - Skere Student (2024)

In het kort:

✅ Laagdrempelig en overzichtelijk

❌ Geen desktop versie
❌ Aandelen worden uitgeleend (securities lending)
❌ Heel erg duur

Over BUX Zero

BUX Zero is een app-only online broker die in september 2019 gelanceerd is in Nederland. Ondertussen is de app ook in allerlei andere Europese landen beschikbaar, maar hun hoofdkantoor staat nog altijd in Amsterdam. BUX Zero heeft ook een AFM-vergunning en valt daarmee dus ook onder het toezicht van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarnaast hebben ze een bindende registratie bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KIFID) voor het behandelen van klachten. Met de app van BUX Zero kan je beleggen in Europese en Amerikaanse aandelen en ETF’s. BUX Zero wordt gebackt door grote namen zoals Prosus Ventures, Tencent, HV Capital en Velocity Capital Fintech Ventures en werkt daarnaast nauw samen met ABN AMRO voor het uitvoeren van orders. Sinds december 2023 is BUX volledig in handen van ABN Amro.

Mijn ervaring met beleggen bij BUX Zero

Zelf heb ik in totaal bijna 4 jaar belegd bij BUX Zero, maar daar is twee jaar geleden een einde aan gekomen. Aan het begin werd ik gelokt door hun gratis aandeel actie (daarover later meer), maar ik ben blijven plakken vanwege de lage kosten en de gebruiksvriendelijkheid van de app. Ze hadden toentertijd een uitgebreid aanbod van fractionele en hele aandelen, crypto’s en ETF’s, en als je iets miste in hun aanbod kon je dat aangeven en was de kans aanwezig dat ze deze zouden toevoegen aan hun assortiment.

Echter heeft BUX Zero sinds 2019 de prijzen enorm verhoogd, met meerdere prijsstijgingen binnen één jaar, waardoor de prijzen voor bepaalde transacties meer dan twee keer zo duur werden ten opzichte van 2019. Ook wordt er sinds 1 april 2023 een maandelijkse service fee van €2,99 gerekend, waardoor het voor mij als kleine belegger niet meer interessant is om te beleggen bij BUX. Het is simpelweg gewoon veel te duur! Ik heb daarom besloten om mijn account op te zeggen en mijn beleggingen over te hevelen naar mijn bestaande beleggingsrekeningen bij o.a. Scalable en Saxo.

Of het voor jou nog interessant is om de app aan te houden hangt voornamelijk af van je totale belegde vermogen in de app. Zelf mik ik voor execution-only brokers (waar BUX Zero ook onder valt) altijd op totale jaarlijkse kosten van 1% of minder van mijn belegde vermogen bij die broker. Met een servicefee van €2,99 per maand, en één transactie per maand van €1,99 moet je dus al bijna €6.000 aan belegd vermogen hebben om bij die 1% in de buurt te komen. Best veel geld als je pas net begint met beleggen, je geld graag verspreid belegt bij verschillende brokers, of gewoon weinig geld over hebt om mee te beleggen!

Gebruiksvriendelijkheid van de app

In de tijd dat ik de BUX Zero app gebruikt heb, heb ik gelukkig geen bugs of storingen meegemaakt, en die betrouwbaarheid is natuurlijk wel fijn. Storingen zijn gewoon super irritant en als je snel wil handelen terwijl dat niet kan, kan een storing je ook nog eens (heel veel) geld kosten. Toentertijd was de app heel gebruiksvriendelijk en overzichtelijk ingedeeld met vier tabbladen: eentje met je portefeuille (wat ook meteen het beginscherm was), eentje met je watchlist, een ontdekkings- en zoektabblad en een tabblad met meldingen. Dat gezegd hebbende weet ik niet hoe het nu daarmee gesteld is, aangezien ik dus al meer dan een jaar geen gebruik meer maak van de app.

BUX Zero review: Mijn review na bijna 4 jaar gebruik van de app - Skere Student (1)
BUX Zero review: Mijn review na bijna 4 jaar gebruik van de app - Skere Student (2)
BUX Zero review: Mijn review na bijna 4 jaar gebruik van de app - Skere Student (3)
BUX Zero review: Mijn review na bijna 4 jaar gebruik van de app - Skere Student (4)

Analysemogelijkheden in de app

De app van BUX Zero is in de jaren 2020-2022 flink uitgebreid met een aantal nieuwe functies. Een daarvan is dat ze toentetijd in de app best wel veel informatie aanboden over het aandeel dat je bekijkt: je kon de koers bekijken in een (fullscreen) grafiek, een korte uitleg over het bedrijf lezen en allerlei belangrijke statistieken bestuderen. Ook stond er bij elk aandeel bij in welke sector het bedrijf actief is en in welk land het bedrijf beursgenoteerd is. Daardoor werd het een stuk makkelijker om te zorgen voor een gediversifieerde portefeuille! Met de statistieken die er in de BUX Zero app beschikbaar waren kon je ook een fundamentele analyse doen. Een technische analyse was met de grafieken in de app toen helaas niet echt mogelijk, maar wellicht is dat anno 2024 wel mogelijk.

BUX Zero review: Mijn review na bijna 4 jaar gebruik van de app - Skere Student (5)
BUX Zero review: Mijn review na bijna 4 jaar gebruik van de app - Skere Student (6)

Handelsmogelijkheden in de app en kosten

BUX Zero heeft allerlei verschillende ordertypes. Zelf vond ik dat aan het begin een beetje verwarrend, omdat het me niet helemaal duidelijk was wat elk ordertype inhield, wanneer je het beste welk ordertype kon gebruiken en wat de kosten waren. Gelukkig hebben ze dat op een gegeven moment veranderd en verduidelijkt in de app! Hieronder een overzicht met de vier ordertypes die ze momenteel hebben en de kosten voor ETF’s en Europese en Amerikaanse aandelen. Hier komt ook nog een maandelijkse servicefee van €2,99 bovenop, dus dat is echt heel prijzig als je het vergelijkt met andere alternatieven zoals Scalable en Saxo. Lees deze blog voor meer informatie over de ordertypes van BUX Zero en wanneer je het beste welk ordertype kan gebruiken.

Transactiekosten bij BUX ZeroETF’s & ETC’sEuropese aandelenAmerikaanse aandelenCrypto’s
Marktorder€1,99 per order€1,99 per order€0,99 per order*Niet beschikbaar
Limietorder€1,99 per order€1,99 per order€0,99 per order + 0,25% FX Markup*Niet beschikbaar
Zero order€0 per order**€0 per order**Niet beschikbaarNiet beschikbaar
Beleggingsplan€0 per plan€0 per plan€0 per planNiet (meer) beschikbaar
Fractionele ordersNiet beschikbaarNiet beschikbaarNiet beschikbaarNiet beschikbaar

* Wanneer je handelt in Amerikaanse aandelen worden er naast de transactiekosten ook een FX toeslag van 0,25% gerekend voor het omwisselen van euro’s naar dollars of andersom. Deze toeslag betaal je dus ook over het dividend dat je ontvangt van Amerikaanse aandelen.
** Per maand mag je maximaal 3 Zero orders doen.

Is beleggen bij BUX Zero gratis?

Beleggen bij BUX Zero is nooit gratis vanwege de maandelijkse servicefee. Daarnaast betaal je in veel gevallen ook nog een transactiefee van €1,99 of €0,99 per order, plus 0,25% FX Markup. Qua kosten is beleggen via BUX Zero dus niet heel erg interessant voor mensen die beleggen met kleine bedragen! Je kosten zijn in dat geval relatief hoog. Toen ik begon met beleggen waren de kosten bij BUX Zero echt een heel stuk lager, waardoor zelfs een prijsvechter als DeGiro in sommige situaties duurder was. Nu is dat niet meer echt het geval.

“Dat klinkt te goed(koop) om waar te zijn?!”

Ik snap je helemaal, dat dacht ik vroeger ook. BUX Zero moet uiteindelijk natuurlijk ook gewoon geld verdienen! Het addertje onder het gras dat ik heb ontdekt is dat BUX Zero zich in eerste instantie vooral heeft richt op de beginnende belegger die een kleine portemonnee heeft. Nadat deze klant gehecht is aan BUX hebben ze de prijzen flink verhoogd. Wellicht met het idee dat mensen geen afscheid van de app zullen nemen als de prijzen flink verhoogd worden?

Zelfs ten tijde van de lagere kosten en toen er nog geen service fee was, waren er al wat manieren waarop je als klant de dupe kon worden van hoge kosten, vooral als je met kleine bedragen belegde maar wel veel transacties deed. Toentertijd kostten markt- of limietorders €1 onafhankelijk van hoe groot de transacties waren. Maar, als je meerdere keren per week zo’n order van €1 deed op een transactiebedrag van bijvoorbeeld €100 is dat steeds 1% aan kosten. Deed je dat meerdere keren per week, dan tikte dat voor BUX Zero lekker aan natuurlijk, en werd jij als gebruiker de dupe van relatief hoge kosten!

BUX Zero review: Mijn review na bijna 4 jaar gebruik van de app - Skere Student (7)

De “verborgen” kosten van BUX Zero

Naast de transactiekosten zijn er nog twee “verborgen” kosten waar je als belegger bij BUX Zero rekening mee moet houden: de FX Markup (dit heette eerst de FX toeslag) en de bied/laat spread. De FX toeslag is 0,25% over het transactiebedrag en betaal je voor het omwisselen van euro’s naar dollars en andersom. Deze toeslag moet je dus ook betalen over dividend dat je ontvangt in dollars, aangezien je alleen euro’s op je BUX Zero beleggingsrekening kan aanhouden.

De bied/laat spreads zijn impliciete kosten van een derde partij en worden volgens BUX Zero niet extra in rekening gebracht op jouw account boven de kosten die je betaalt voor het aanschaffen van een aandeel. De schatting van BUX Zero is dat de kosten van de bied/laat spread voor Europese aandelen 0,08% is en voor Amerikaanse aandelen 0,06% is. Die schatting is gebaseerd op de gemiddelde spread uit het verleden op de aandelen die ze aanbieden, doorgerekend over de laatste 2 jaar. Volgens onderzoek van Finner lijkt dat gemiddelde wel aardig te kloppen, al zijn ze ook uitschieters van 0,4% tegengekomen. Wel iets om rekening mee te houden dus!

En ten slotte moet je natuurlijk de transactiekosten en service fee niet vergeten. Ondanks dat deze kosten niet “verborgen” zijn, kun je ze wel vergeten wanneer je probeert uit te zoeken hoe hoog je kosten zullen zijn bij een broker. En hoge kosten kunnen op de lange termijn echt een enorme hap nemen uit je rendement!

Is BUX Zero betrouwbaar?

Ik vind de betrouwbaarheid van een broker super belangrijk. Daarmee bedoel ik niet alleen hoe betrouwbaar het van het platform is (dus dat ze geen storingen en bugs hebben), maar ook de betrouwbaarheid van het bedrijf zelf. BUX Zero staat onder toezicht van de AFM en en ze hebben een bindende KIFID registratie voor het afhandelen van klachten. Waar ik zelf wel last van het gehad tijdens het gebruik van BUX, is dat ze regelmatig onderhoud plegen aan de app, waardoor je op dat moment je beleggingen niet kunt bekijken, of orders kunt plaatsen. Dat is wel vervelend, omdat ze het toentertijd niet altijd van tevoren aankondigen.

Extra maatregelen om jouw geld en beleggingen veilig te stellen

Het geld en de beleggingen die je aanhoudt bij BUX Zero worden ondergebracht in een apart bewaarbedrijf, Stichting BUX Custody. Mocht BUX Zero zelf dan failliet gaan, dan kunnen schuldeisers geen aanspraak maken op jouw geld en beleggingen. Mocht er onverhoopt iets fout gaan bij de BUX Custody Stichting, dan is er nóg een extra zekerheid: het depositogarantiestelsel en beleggerscompensatie van De Nederlandsche Bank (DNB). Het geld op je rekening wordt daardoor zeker gesteld tot €100.000 en de waarde van je beleggingen wordt tot €20.000 vergoed door DNB bij failissem*nten van je broker e.d.. Overigens is dit bij de meeste brokers die in Nederland actief zijn het geval, dus het is nu ook weer niet zo dat dit BUX meteen de meest betrouwbare partij oid maakt.

Securities lending: het uitlenen van aandelen

In de algemene voorwaarden en het Securities Lending Handbook van BUX Zero kan je lezen dat je als klant expliciet akkoord bent gegaan met het uitlenen van de effecten die je aanhoudt bij BUX Zero wanneer je een account opent. Op zich is securities lending niet heel spannend of bijzonder, want er zijn veel brokers die dit doen. Maar, je risico als belegger wordt wel hoger wanneer je effecten worden uitgeleend, want juridisch gezien ben je daardoor geen eigenaar meer van de effecten. Ook kan BUX door de aandelen van hun klanten uit te lenen aan andere partijen zelf meer geld verdienen aan jou als klant.

Is het een probleem als je effecten worden uitgeleend?

In het geval van bijzondere marktomstandigheden, zoals we zagen met GameStop aan het begin van 2021, kan het uitlenen van effecten ingaan tegen jouw belangen als aandeelhouder. Meestal worden aandelen namelijk uitgeleend aan shorters of short-sellers (beleggers die er vanuit gaan dat de koers zal dalen), terwijl jij als aandeelhouder long zit (je gaat er vanuit dat de koers zal stijgen). Ook kan securities lending een issue worden wanneer BUX failliet zou gaan, en er vragen zouden ontstaan over wie de juridische eigenaar is van uitgeleende effecten. Dat gezegd hebbende weet ik niet zeker of er op dit moment effecten van klanten uitgeleend worden door BUX Zero onder het mom van securities lending.

BUX Zero review: Mijn review na bijna 4 jaar gebruik van de app - Skere Student (8)

Hoe kan BUX Zero “commissievrij beleggen” aanbieden?

BUX is groot geworden met “gratis beleggen” in hun marketing, wat vervolgens “commissievrij beleggen” werd, en volgens mij nu helemaal uit hun marketingvocabulaire is geschrapt. Logisch ook, want BUX Zero kan anno 2024 ook helemaal niet meer gratis of commissievrij beleggen meer aanbieden! Je betaalt tegenwoordig namelijk – onafhankelijk van het soort transacties en of je uberhaupt transacties doet – gewoon elke maand een service fee van €2,99, en daarmij kan je het natuurlijk niet “gratis” of “commissievrij” noemen.

Wel bestaat de Zero order anno 2024 nog steeds. Hiermee kan je “zonder transactiekosten” beleggen in Europese aandelen en ETF’s. Deze zero orders worden tegelijkertijd uitgevoerd aan het einde van de dag, 90 minuten voordat de beurs sluit. Aan de ene kant stelt dat BUX Zero in staat om koop- en verkooporders tegen elkaar weg te strepen, waardoor hun kosten voor deze ordersoort lager is. Ook kan je je afvragen of je wel een eerlijke marktprijs krijgt wanneer je gebruik maakt van deze orders. Hoe deze worden uitgevoerd en waarom tegen welke prijs is namelijk niet helemaal duidelijk voor jou als klant. Daarmee doet het mij persoonlijk een beetje denken aan dark pools – geen idee of dat terecht is, maar het is in ieder geval niet heel duidelijk wat er achter de schermen bij zo’n Zero order nou precies gebeurt.

Voor wie is BUX Zero geschikt?

Zelf vind ik dat absolute beginners het beste kunnen starten met beheerd beleggen, omdat je dan heel goed kan inventariseren of beleggen wel echt iets voor jou is. Als dalingen of stijgingen in de waarde van je portefeuille veel met je doen, ben je wellicht iets te emotioneel om zelf te gaan beleggen, en kan je waarschijnlijk beter je geld op een andere manier voor je aan het werk zetten. Hoe belangrijk een goede money mindset bij het beleggen is moet je echt niet onderschatten!

Dat gezegd hebbende denk ik dat BUX Zero het meest geschikt is voor beleggers die al wel enige ervaring hebben met beleggen en ook meer geld tot hun beschikking hebben om mee te beleggen, zodat de kosten procentueel gezien een kleinere impact hebben op je portefeuille. Ondanks de analysemogelijkheden in de app vind ik BUX Zero niet geschikt voor echt ervaren beleggers, want specifieke doorlopende ordertypes of hefboomproducten worden (nog) niet aangeboden door BUX Zero.

De gratis aandeel actie van BUX Zero

BUX Zero had in het verleden een hele slimme strategie om zoveel mogelijk nieuwe klanten aan te trekken. Iedereen die de app downloadde via een specifieke vriendenlink en daarna een account aanmaakte en geld stortte kreeg een gratis aandeel t.w.v. maximaal €200. Deze actie is ondertussen helaas alweer een hele tijd afgelopen. Het ontvangen van dat gratis aandeel kon soms even duren, want deze werden alleen op maandag t/m vrijdag tussen 15:45 en 22:00 aan je account toegevoegd vanwege de openingstijden van de Europese en Amerikaanse beurzen. No worries dus als je op zaterdagochtend een account had aangemaakt, geld had gestort en steeds maar geen aandeel kreeg, dat gratis aandeel zou dan maandagmiddag jouw kant op komen.

Waarom gaf BUX Zero gratis aandelen weg?

Het idee was natuurlijk dat BUX Zero op deze manier mensen kon verleiden om een account aan te maken, juist als ze dat anders wellicht niet hadden gedaan. Hun hypothese was natuurlijk dat als hun ervaring in de app vervolgens goed genoeg is, de kans groot is dat deze mensen klant blijven. Dat deze strategie werkt heb ik zelf trouwens ook aan levende lijve ondervonden! Ik was toen ik de BUX Zero app voor het eerst downloadde namelijk helemaal niet op zoek naar een nieuwe broker. Ik kwam deze actie tegen en kreeg dollartekens in mijn ogen, want “gratis geld” in de vorm van een gratis aandeel haha. Uiteindelijk ben ik dus toch een aantal jaar klant gebleven vanwege de chille app en de (toentertijd) lage kosten.

Sinds 2022: handelen in crypto’s en fractionele aandelen en ETF’s!

In 2022 heeft BUX Zero hun app flink uitgebreid en sindsdien kan je ook crypto’s en fractionele aandelen en ETF’s kopen! Zelf vond ik dit een hele interessante functie en ik heb ‘m voor crypto’s en fractionele aandelen ook al uitgeprobeerd. Zo handig! Opeens is mede-eigenaar zijn van Adyen (met een huidige koers van €1.615,60 per aandeel) niet meer buiten handbereik. Ik vind het ideaal dat je nu ook crypto’s kan kopen bij BUX Zero en je zo in theorie je hele beleggingsportefeuille bij hun zou kunnen onderbrengen. De fractionele ETF’s optie heb ik nog niet getest, maar vind ik ook ideaal voor beleggers die maandelijks een vast bedrag willen inleggen. Sinds de overname door ABN Amro biedt BUX Zero geen crypto’s meer aan. Ook is er enorm veel gedoe geweest rondom de BUX Coin crypto, maar zelf weet ik daar het fijne niet van. Doe dus wat dat betreft ook zeker nog even goed je eigen onderzoek voordat je met BUX in zee besluit te gaan.

Conclusie

BUX Zero is een gebruiksvriendelijke app waar je mee kan beleggen in crypto’s, Europese en Amerikaanse aandelen en ETF’s. In combinatie met de hoge kosten is het echter niet voor veel beleggers een interessante optie. Door de analysemogelijkheden in de app zelf, het aanbod van aandelen, ETF’s en crypto’s dat regelmatig wordt uitgebreid en de mogelijkheid om te handelen in fractionele aandelen en ETF’s denk ik dat BUX Zero een steeds serieuzere bedreiging werd voor de gevestigde orde van brokers toen de kosten nog laag waren. Nu de kosten flink omhoog zijn gegaan, zijn ze eigenlijk een beetje just like the rest. Wellicht dat dit in de toekomst wel weer gaat veranderen, en mochten de veranderingen echt indrukwekkend zijn (bijvoorbeeld door de invloed van nieuwe eigenaar ABN Amro), dan sluit ik zeker niet uit dat ik ooit weer terugkeer naar BUX Zero.

BUX Zero review: Mijn review na bijna 4 jaar gebruik van de app - Skere Student (2024)
Top Articles
Keep Up With The Latest Financial News Using These 5 Tips
What are the key success factors for digital banks and how can you compete with traditional banks?
What Did Bimbo Airhead Reply When Asked
Ohio Houses With Land for Sale - 1,591 Properties
Ffxiv Palm Chippings
What happened to Lori Petty? What is she doing today? Wiki
Craigslist Cars And Trucks For Sale By Owner Indianapolis
Txtvrfy Sheridan Wy
Red Wing Care Guide | Fat Buddha Store
craigslist: south coast jobs, apartments, for sale, services, community, and events
World History Kazwire
Betonnen afdekplaten (schoorsteenplaten) ter voorkoming van lekkage schoorsteen. - HeBlad
4156303136
Studentvue Columbia Heights
6813472639
Craigslist Free Stuff Santa Cruz
Navy Female Prt Standards 30 34
Salem Oregon Costco Gas Prices
Obsidian Guard's Cutlass
White Pages Corpus Christi
Weepinbell Gen 3 Learnset
How to Watch the Fifty Shades Trilogy and Rom-Coms
2013 Ford Fusion Serpentine Belt Diagram
Betaalbaar naar The Big Apple: 9 x tips voor New York City
UMvC3 OTT: Welcome to 2013!
European city that's best to visit from the UK by train has amazing beer
University Of Michigan Paging System
Urban Dictionary Fov
Pronóstico del tiempo de 10 días para San Josecito, Provincia de San José, Costa Rica - The Weather Channel | weather.com
O'reilly's In Monroe Georgia
Joann Fabrics Lexington Sc
Gopher Hockey Forum
Desales Field Hockey Schedule
Gridwords Factoring 1 Answers Pdf
Jeep Cherokee For Sale By Owner Craigslist
Chicago Pd Rotten Tomatoes
Haunted Mansion Showtimes Near Cinemark Tinseltown Usa And Imax
Unm Hsc Zoom
John F Slater Funeral Home Brentwood
Skill Boss Guru
Convenient Care Palmer Ma
Miracle Shoes Ff6
Topos De Bolos Engraçados
Bill Manser Net Worth
Fedex Passport Locations Near Me
فیلم گارد ساحلی زیرنویس فارسی بدون سانسور تاینی موویز
Interminable Rooms
Lesson 5 Homework 4.5 Answer Key
Mail2World Sign Up
Uno Grade Scale
Congressional hopeful Aisha Mills sees district as an economical model
Craigslist.raleigh
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 6146

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.