Belgische singer-songwriter Jasper Steverlinck (48) treedt op in Groningen: 'Als je míj vraagt, dan krijg je míj' (2024)

Singer-songwriter Jasper Steverlinck (Gent, 1976) behoort in België tot de absolute top in zijn vakgebied. Uitverkochte zalen zijn de regel. En Nederland? „Als je broodjes bakt, maar ze liggen nergens in de winkel, dan raak je ze ook niet kwijt.”

Hij heeft een internationale platendeal bij Sony Music. Je zou zeggen: daar ligt het dus niet aan. Maar Jasper Steverlinck (48) heeft zo zijn bedenkingen bij de inspanningen die zijn platenmaatschappij levert. Binnen de eigen landsgrenzen is de Vlaamse singer-songwriter niets minder dan een ster, daarbuiten kennen we hem vooral als de voormalige frontman van de rockband Arid.

Geen slecht bandje, zeker niet, maar al sinds de zomer van 2012 is Steverlinck solo aan de slag. Dat leverde in 2017 onder meer het prachtalbum Night Prayer op, waarmee hij anderhalf jaar in de Belgische Ultratop bivakkeerde. In Nederland bleef het bij één weekje in de albumlijst, op nummer 177.

„De mensen in Nederland hebben er niet voor gekózen om niet van mijn muziek te houden, ze weten gewoon niet van het bestaan. Als je broodjes bakt, maar ze liggen nergens in de winkel, dan raak je ze ook niet kwijt.”

Zanger en liedjesschrijver van de buitencategorie

Op zich biedt dat kansen en perspectief, want Steverlinck is een zanger en liedjesschrijver van de buitencategorie. Neem bijvoorbeeld de nieuwe single Annabelle, die zich laat beluisteren als een instant klassieker.

„In mijn hoofd hoorde ik een Tom Jones-achtige uithaal, waar feitelijk het hele nummer omheen is gebouwd. Een strofe, een refrein: bij mij kan het er binnen een kwartier zijn. In mijn telefoon staan denk ik vierhonderd ideeën. Maar daarna begint het werken, hè. Want waar gaat zo’n nummer precies over? De tekst laat altijd langer op zich wachten.”

Annabelle had zomaar de Belgische inzending van het Eurovisie Songfestival kunnen zijn. „Een Engelse songwriter die geregeld liedjes levert voor dat evenement, Ash Hicklin, benaderde mij voor een schrijfsessie in Schotland. Ik twijfelde of ik moest gaan, maar mijn vrouw zei: doe dat gewoon. Zij is veel meer rock-’n-roll dan ik. En ik dacht: whatever. Het leek me ook wel leuk om op die manier te schrijven voor andere artiesten.”

‘Compleet nummer binnen een dag’

Het enorme landhuis – ‘een echte christmas tree farm’ – bleek verscheidene studio’s te huisvesten. Liedjesschrijvers uit alle windstreken gingen er gelijktijdig aan de slag. „Zweden, Duitsers, Fransen, Noren. De bedoeling was dat we binnen een dag een compleet nummer zouden leveren. Van het prilste idee tot en met de eindmix. ’s Avonds zouden we dan naar elkaars composities luisteren.”

Misschien, zegt Steverlinck, had hij het even gemist in de briefing: „Ash bleek ervan uit te gaan dat ik als artiest België zou vertegenwoordigen op het Songfestival. Ik heb ertegen moeten praten om hem van dat idee af te brengen. Dat was wel een beetje awkward.”

Uiteindelijk leverde de sessie dus het tijdloze Annabelle op. „In opdracht schrijf ik soms muziek in stijlen die mensen niet van mij verwachten, inclusief hiphop. Maar in die periode luisterde ik heel veel naar oude muziek. Daaruit haalde ik mijn inspiratie. Bijna onmiddellijk kwam de melodie van het refrein in mijn hoofd. Ik speelde het op mijn gitaar en Ash sprong er meteen bovenop: ‘What’s that? It’s great!’”

Hoewel sindsdien twaalf verschillende zangers en zangeressen een versie van Annabelle opnamen, nog altijd met het Songfestival in het achterhoofd, belandde het nummer uiteindelijk op de plank. De versie die nu als single is verschenen, is de oorspronkelijke opname uit Schotland. „Ik heb het die dag eenmaal gezongen. De vocale reikwijdte bleek maar weinigen gegeven.”

Stem als handelsmerk

Die stem: het is en blijft Steverlincks voornaamste handelsmerk. Ook als hij andermans werk uitvoert, zoals in het televisieprogramma Liefde Voor Muziek (dat we in Nederland kennen als Beste Zangers), drukt hij zijn stempel. De Clouseau-hit Domino liet hij nog redelijk intact, maar K3’s Mamasé is onherkenbaar bewerkt tot Mama Said. In Walk On Water, oorspronkelijk van de Belgische dance-act Milk Inc., geeft de zanger zijn innerlijke Nina Simone de ruimte.

„Die enorme vrijheid was voor mij de reden om mee te doen aan de jubileumeditie van Liefde Voor Muziek ”, zegt Steverlinck. „Want als je mij vraagt, dan krijg je mij: dat loopt niet altijd in de pas met wat je op de radio hoort. Mijn muziek kan soms donkergetint zijn, melancholisch. Of heel kaal gearrangeerd, met maar één gitaartje. Dat kan niet meer op de radio, zeggen ze dan, omdat dan de compressors omhoogschieten in vergelijking met de andere nummers.”

De muzikant haalt zijn schouders erbij op. Want juist die eigenheid wordt door zijn trouwe schare fans zo gewaardeerd. In Gent is een vijfde show toegevoegd nadat hij viermaal het Capitole uitverkocht (samen goed voor zo’n 10.000 bezoekers), in Brussel liep de Ancienne Belgique vorige week voor hem vol. De olievlek breidt zich binnenkort uit naar Duitsland, waar Steverlinck tekende bij het toplabel Hansa Records. Het nieuwe album The Healing staat al klaar voor release in januari 2025.

En Nederland? Dat gaat wellicht binnenkort overstag, zeker nu Suzan & Freek in Liefde Voor Muziek zijn repertoire zingen. Op dit moment zijn er nog slechts een paar kaartjes voor de show in De Oosterpoort in Groningen.

Optreden

Jasper Steverlinck en pianist Valentijn Elsen spelen op woensdag 12 juni in De Oosterpoort, Groningen (binnenzaal). Entree: 23,10 euro.

Belgische singer-songwriter Jasper Steverlinck (48) treedt op in Groningen: 'Als je míj vraagt, dan krijg je míj' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 5661

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.