Beleggen in goud | Beursgenoten (2024)

Beleggen in goud | Beursgenoten (1)

Een goed gespreide portefeuille bevat vaak beleggingen in goud. De keuze om te beleggen in goud wordt vooral gemaakt omdat goud altijd een waarde vertegenwoordigt. Hierdoor wordt goud gezien als een liquide belegging: een belegging waarin altijd vraag en aanbod zal blijven. Heeft u interesse om te beleggen in goud? Wij nemen met u in dit artikel de basisbeginselen door.

Alles over beleggen in goud

  • Wat u moet weten over goud
  • Zo kunt u in goud beleggen
  • Voor- en nadelen van beleggen in goud

Wat u moet weten over goud

Goud is een zacht edelmetaal dat eerst gezuiverd moet worden en meestal gemengd wordt met een ander (onedel) metaal om het materiaal harder te maken en te kunnen bewerken. Goud wordt al meer dan 2500 jaar gebruikt voor de productie van munten en tegenwoordig wordt goud zelfs verwerkt in apparatuur voor vliegtuigen en microchips.

Goud is een waardevast product, waardoor het een interessant product is om in te investeren. Hierdoor is er in tijden van crisis meer vraag naar goud, omdat dit product in tegenstelling tot andere beleggingsproducten zijn waarde behoudt. Wanneer er weer economische voorspoed is, wordt er meestal meer goud verkocht. Het geld dat daarbij vrijkomt, wordt geïnvesteerd in een beleggingsproduct dat op dat moment een hoger rendement oplevert.

Zo kunt u in goud beleggen

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in goud. We bespreken hieronder de opties.

Kopen van fysiek goud

Als u fysiek goud koopt, koopt u bijvoorbeeld gouden munten of een goudbaar. Een goudbaar is een blok zuiver goud dat is gesmolten door een erkende smelter. Het nadeel van het kopen van fysiek goud is dat u een veilige plek moet hebben om het goud op te bergen. Dat kan bijvoorbeeld op een geheime plek in uw woning zijn of in een kluis bij de bank. Voor het opbergen van goud in een kluis bij de bank worden kosten in rekening gebracht.

Beleggen in ETF’s en indexfondsen

Als u belegt in indexfondsen en ETF's wordt er via onderliggende fondsen belegd in fysiek goud. De waarde van de belegging beweegt mee met de goudprijs.

Hefboomproducten, zoals turbo’s en opties

Een andere manier om te beleggen in goud is via hefboomproducten, zoals turbo’s en opties. Met opties koopt u een bepaalde hoeveelheid goud voor een bepaalde looptijd. Als de looptijd verstreken is, wordt het goud weer verkocht.

Bij turbo’s kunt u met een hefboomeffect beleggen in een onderliggende waarde. Dit is de waarde waar de turbo betrekking op heeft, bijvoorbeeld aandelen. Deze vorm van beleggen wordt vaak gebruikt door actieve beleggers met een aardige dosis aan ervaring in de beleggingswereld.

Beleggen in aandelen

Wanneer u op dit moment wil beleggen in goud, zult u gaan beleggen in aandelen van goudmijnen. Er zijn namelijk op dit moment geen aandelen die de prijs van goud precies volgen.

Wanneer u belegt in aandelen van goudmijnen koopt u een stukje van een bedrijf dat edelmetaal delft of hiermee te maken heeft. Deze bedrijven hebben veel baat bij een stijgende goudprijs, waardoor de waarde van het aandeel ook zal stijgen. Toch is het belangrijk om het achterliggende bedrijf goed te onderzoeken. Een slechte bedrijfsvoering kan namelijk de koers van een aandeel laag houden, terwijl het goud wel meer waard wordt.

Er zijn dus diverse opties om te beleggen in goud. Fysiek goud kan in verschillende fysieke winkels of online gekocht worden. Beleggen in ETF's, aandelen of hefboomproducten kan via brokers, zoals de GIRO of Plus500. Ga bij uzelf na welke manier van beleggen in goud het beste bij u past.

Voor- en nadelen van beleggen in goud

Goud is een redelijk veilige belegging. Goud wordt gezien als een vrij veilige belegging, omdat de prijs van goud niet opeens heel sterk zal dalen of stijgen. Dit is bijvoorbeeld heel anders bij een beleggingsproduct als bitcoins. Het voordeel van beleggen in goud is dat het kopen van goud uw vermogen bescherming biedt tegen de invloeden van inflatie. Bovendien zal goud nooit zijn waarde volledig verliezen.

Nadeel van beleggen in goud is dat u doorgaans niet heel snel veel rendement kunt genereren als u goud koopt. Daarom wordt beleggen in goud ook wel gezien als een belegging voor de langere termijn.Een andere reden die beleggers hebben om niet in goud te beleggen, is omdat de waarde van goud niet vast te stellen is. Dit maakt het product onzeker. Daarnaast wordt er geen dividend of rente uitgekeerd bij goud, wat bij andere beleggingsproducten wel het geval is.

Naast beleggen in goud is het ook mogelijk om te beleggen in zilver. Lees hier meer over beleggen in zilver.

Beginnen met beleggen? Lees u goed in

Wilt u starten met beleggen? Wij raden u aan om u goed in te lezen. Er zijn diverse mogelijkheden om te starten met beleggen. Vind u het bijvoorbeeld belangrijk dat uw belegging bijdraagt aan het milieu? Denk dan eens aan duurzame beleggingen, zoals beleggen in windenergie. Of wellicht past het beleggen in obligaties meer bij uw situatie. Kortom: wees voorbereid.

Met Beursgenoten heeft u een voorsprong op beleggen!

Word vandaag nog lid

Lees meer over:beleggen in aandelen,beleggen in preferente aandelen,beleggen in obligaties,beleggen in derivaten,beleggen in opties,beleggen in warrants,beleggen in vastgoedofvastgoedfonds,beleggen in beleggingsfonds,duurzaam beleggen,beleggen in windenergie,beleggen in bitcoin,defensief of offensief beleggen,zelf beleggen of beheerd beleggen?

Beleggen in goud | Beursgenoten (2024)
Top Articles
All about the contract of carriage - iPleaders
How Do VLANs Work | Intelligent Technologies, Inc.
Kostner Wingback Bed
Printable Whoville Houses Clipart
Readyset Ochsner.org
Wild Smile Stapleton
Tiraj Bòlèt Florida Soir
Savage X Fenty Wiki
Crusader Kings 3 Workshop
Best Restaurants Ventnor
Indiana Immediate Care.webpay.md
Identogo Brunswick Ga
Craigslist Motorcycles Orange County Ca
Flower Mound Clavicle Trauma
TS-Optics ToupTek Color Astro Camera 2600CP Sony IMX571 Sensor D=28.3 mm-TS2600CP
Magicseaweed Capitola
Viprow Golf
Procore Championship 2024 - PGA TOUR Golf Leaderboard | ESPN
SXSW Film & TV Alumni Releases – July & August 2024
Letter F Logos - 178+ Best Letter F Logo Ideas. Free Letter F Logo Maker. | 99designs
Locate At&T Store Near Me
Mychart Anmed Health Login
Noaa Duluth Mn
Maxpreps Field Hockey
Canvasdiscount Black Friday Deals
Turbo Tenant Renter Login
Sound Of Freedom Showtimes Near Movie Tavern Brookfield Square
1979 Ford F350 For Sale Craigslist
Pronóstico del tiempo de 10 días para San Josecito, Provincia de San José, Costa Rica - The Weather Channel | weather.com
Login.castlebranch.com
Cvs Sport Physicals
Lesson 1.1 Practice B Geometry Answers
Imagetrend Elite Delaware
Happy Shuttle Cancun Review
Flaky Fish Meat Rdr2
1987 Monte Carlo Ss For Sale Craigslist
Composite Function Calculator + Online Solver With Free Steps
Unlock The Secrets Of "Skip The Game" Greensboro North Carolina
Page 5662 – Christianity Today
Craigslist List Albuquerque: Your Ultimate Guide to Buying, Selling, and Finding Everything - First Republic Craigslist
How To Get Soul Reaper Knife In Critical Legends
Chatropolis Call Me
Shuaiby Kill Twitter
Best Restaurants Minocqua
11 Best Hotels in Cologne (Köln), Germany in 2024 - My Germany Vacation
COVID-19/Coronavirus Assistance Programs | FindHelp.org
Alston – Travel guide at Wikivoyage
2013 Honda Odyssey Serpentine Belt Diagram
Dobratz Hantge Funeral Chapel Obituaries
San Diego Padres Box Scores
Helpers Needed At Once Bug Fables
Ocean County Mugshots
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 5370

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.